вівторок, 25 серпня 2009 р.

Указ Президента України Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України Про внесення змін до Конституції України 2009




УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про винесення на всенародне обговорення

проекту Закону України
"Про внесення змін до Конституції України"

Ураховуючи, що за Конституцією України (254к/96-ВР) носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, народу належить виключне право визначати і змінювати конституційний лад у державі, з метою забезпечення всебічного обговорення пропозицій щодо системного
оновлення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні, керуючись статтями 5, 38, 69 і 102 Конституції України (254к/96-ВР), постановляю:

1. Винести на всенародне обговорення проект Закону України "Про внесення змін до Конституції України", внесений на розгляд
Верховної Ради України Президентом України, для визначення позиції громадян України стосовно основних положень проекту.

Здійснити опублікування проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" в інформаційному бюлетені "Офіційний вісник Президента України", а також запропонувати друкованим засобам масової інформації опублікувати цей проект Закону для якомога ширшого ознайомлення громадян України з його положеннями.

Всенародне обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" провести до 1 грудня 2009 року.

2. Національному інституту стратегічних досліджень:

забезпечити узагальнення із залученням представників правозахисних та інших громадських організацій, провідних учених у галузі конституційного права, у сфері суспільно-політичних наук та фахівців пропозицій, що надходитимуть у процесі всенародного обговорення законопроекту;

організувати за участю Національної академії наук України проведення у строк, визначений для всенародного обговорення, соціологічних досліджень щодо ставлення громадян України до основних положень проекту та про результати поінформувати до 15 листопада 2009 року;

підготувати за результатами всенародного обговорення та подати до 15 грудня 2009 року сформульовані узагальнені пропозиції до проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України".

3. Секретаріату Президента України забезпечити проведення за участю Національної академії наук України, Академії правових наук України, правозахисник громадських організацій, провідних учених-юристів, політологів інтернет-конференцій, дискусій у режимі он-лайн, інших заходів для обговорення та роз'яснення змісту положень проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" з використанням Офіційного інтернет-представництва Президента України в мережі Інтернет.

4. Запропонувати телерадіоорганізаціям, друкованим засобам масової інформації запровадити рубрики та цикли передач, публікації з обговорення основних положень проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України", залучивши до участі в них провідних учених у галузі конституційного права, інших науковців та широкі кола громадськості.

5. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям всебічно сприяти проведенню всенародного обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України".

6. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ, 25 серпня 2009 року
N 671/2009 

____________
//zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=671%2F2009

02.04.2010 Указ Президента України Про ліквідацію Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого)

27.12.2009 Віктор Ющенко
Я упевнений у тому, що країна з перехідною економікою краще б долала бар'єри, якщо б у нас була президентська модель влади, як за Кучми. Не прем'єрська і парламентської більшості, а як була за Кучми.

26.06.2009 Віктор Ющенко. Нова Конституція України - це наш спільний крок до майбутнього! 
17.06.2009 Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія). Висновок щодо Конституції Віктора Ющенка (витяг) 
31.03.2009 Конституція Віктора Ющенка 
16.04.2008 Рішення Конституційного Суду України (справа про прийняття Конституції та законів України на референдумі) Іван Домбровський, Володимир Кампо, Ярослава Мачужак (окрема думка) 
23.02.2008 Віктор Ющенко. Україні потрібна Конституція національного творення 
20.02.2008 Перше засідання Національної конституційної ради Віктора Ющенка 
18.02.2008 Указ Президента України Про склад Національної конституційної ради 
27.12.2007 Указ Президента України Про Національну конституційну раду (положення) 
30.06.2007 Ігор Пукшин. Конституція України: рішення буде всенародним 
30.11.2006 Віктор Ющенко. Конституція веде до узурпації влади урядом 
03.06.2006 Універсал національної єдності 2006 
27.12.2005 Конституційна реформа 2004 року. Висновок Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого) 
2005-2010 Національна комісія із зміцнення демократії та утвердження верховенства права (укази, положення, склад) 
05.10.2005 Рішення Конституційного Суду України (справа про здійснення влади народом)

//www.state-gov.sumy.ua/docs/ukaz_prezidenta.html

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

28.02.2008
Аргументи депутата від ПР

Ірина Бережна про спробу залишити Ющенка на другий президентський термін

Ухвалення нової редакції Конституції на всеукраїнському референдумі призведе до правового колапсу в державі та найгострішого громадянського протистояння. Таку думку в коментарі кореспонденту УНІАН висловила народний депутат, член фракції Партії регіонів Ірина БЕРЕЖНА. Вона наголосила, що операція Секретаріату Президента “під кодовою назвою “Народна Конституція” є нічим іншим як спробою забезпечити другий термін діючому Президентові”.

І.БЕРЕЖНА вважає, що стратегія, обрана Президентом для узурпації влади, давно відома і виглядає таким чином, що зусиллями Національної конституційної ради буде розроблений текст нової Конституції, який істотно розширює повноваження глави держави. Вона зазначила, що саме така редакція й буде винесена на всенародне обговорення для його ухвалення. За словами І.БЕРЕЖНОЇ, дивно, що Президент не розуміє, що у нестабільному суспільстві винесення на референдум проекту нової Конституції може остаточно зруйнувати державний механізм.

“Діюча Конституція прийнята всього 12 років тому, тому викликає здивування завзяте бажання Президента створити нову її редакцію, так і не показавши народу та владі приклад пошани до діючого Основного Закону”, - сказала вона.

Народний депутат наголосила, що шлях, обраний Президентом по винесенню нової Конституції на референдум, є безперспективним з кількох причин. Вона нагадала, що діючий закон про референдум дуже застарілий, тому необхідно або внести до нього зміни, або прийняти новий закон, що в умовах політичних протистоянь в парламенті зробити практично нереально.

І.БЕРЕЖНА вважає, що проект закону «Про всеукраїнський референдум», запропонований членом фракції НУ-НС Юрієм КЛЮЧКОВСЬКИМ, є «правовим казусом», що не витримує жодної критики. Зокрема, за словами народного депутата, даним проектом пропонується надати Президентові можливість ініціювати проведення всеукраїнського референдуму власним указом, так само як приймати «потрібні» закони, у тому числі й нову Конституцію, безпосередньо на референдумі.

“Можна спрогнозувати ситуацію, коли незгодні з «пропрезидентським» варіантом Основного Закону політичні сили, так само винесуть альтернативні проекти Конституції на референдум. Все це незмінно приведе до правового колапсу в державі і найгострішого громадянського протистояння”, - додала І.БЕРЕЖНА.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор ЮЩЕНКО 27 грудня 2007 року своїм указом створив Національну конституційну раду, а 18 лютого 2008 року затвердив її персональний склад у кількості 97 осіб. 23 лютого у статті “Україні потрібна Конституція національного творення” для тижневика “Дзеркало тижня” В.ЮЩЕНКО заявив, що потрібно розробити абсолютно новий проект Конституції, який має бути або схвалений парламентом, або – в разі, якщо цього не станеться, – на референдумі за народною ініціативою без участі Верховної Ради.

http://www.unian.ua/news/238542-irina-berejna-pro-sprobu-zalishiti-yuschenka-na-drugiy-prezidentskiy-termin.html