неділю, 5 лютого 2012 р.

Псевдоконституційна асамблея


"Режим Януковича, розпочавши черговий етап конституційних махінацій, має одну неприховану мету: поновити шосту статтю совєцької конституції про "керівну і спрямовуючу роль Партії регіонів і "донецьких" як її авангарду"" – заявив лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок під час програми "Шустер LIVE" 3 лютого 2012 року, коментуючи дії влади щодо скликання так званої "Конституційної Асамблеї".

Також Олег Тягнибок зазначив:

"Сумнівною з точки зору Конституції є сама легітимність так званої "Конституційної Асамблеї". Президент має право видати Указ про створення відповідного органу, однак не може самостійно призначити її склад.

Одноосібне призначення складу – це черговий крок до узурпації влади. А замах на узурпацію влади – це кримінальний злочин. Стаття 5 Конституції України чітко зазначає, що "право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Ніхто не може узурпувати державну владу".

Лише громадяни мають право обирати членів Конституційної Асамблеї. Також законодавчо мало би бути передбачено, що члени Конституційної Асамблеї не можуть претендувати на виборні та виконавчі посади впродовж наступних 10 років. Щоб ні в кого не було спокуси "писати Конституцію під себе".

Обрана народом Конституційна Асамблея могла би стати до роботи лише після того, як основні концептуальні конституційні положення було затверджено на загальнонаціональному референдумі.

Саме нація має визначити форму державного правління (президентська чи парламентська); повноваження гілок влади, принципи їх виборності та відповідальності, питання власності, землі, надр, стратегічних підприємств та природних монополій; розподіл прибутків виробництва ( участь колективу в розподілі прибутків); соціальних гарантій (охорона здоров'я, освіта – платні чи безкоштовні); порядок формування армії; питання захисту навколишнього середовища.

Згодом Конституційна Асамблея на основі цих принципів мала би напрацювати цілісний текст Конституції, який знову мав би бути винесений на референдум.

Зрозуміло, що за нинішнього режиму це неможливо. Тому будь-яка участь у псевдоконституційних асамблеях неможлива, вона лише легітимізує конституційні махінації влади. Нинішній режим не має ні краплі довіри з боку народу, тому він не має права ухвалювати нову конституцію.

Партія регіонів у 2004 році активно підтримувала зміни до Конституції та перетворення України у парламентсько-президентську республіку, а щойно прийшли до влади – незаконно "реанімували" Конституцію 1996 року з президентсько-парламентською формою. Ні першої, ні другої Конституції режим Януковича не дотримувався. Тому перед тим, як говорити про гіпотетичні конституційні зміни – слід навчитися дотримуватись Конституції чинної.

Проте потрібно брати до уваги "особливість мови" режиму Януковича – коли, як у "1984" Орвела, говорять одне, а роблять зовсім інше. Кажуть про соціальні гарантії – значить грабуватимуть, людям потрібно тримати кишені; говорять про національні інтереси – чекай нових зрадницьких Харківських угод.

Насправді конституційні махінації потрібні чинному режиму лише для повної узурпації влади".

Прес-служба ВО "Свобода", 5 лютого 2012 р.
//www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/027587/

Немає коментарів: