вівторок, 24 серпня 2010 р.

Виступ Президента України Віктора Януковича на урочистих заходах з нагоди Дня Незалежності України на Майдані Незалежності 2010



Україна відзначає День Незалежності.

Щиро вітаю Вас з ним як Президент і громадянин України.

Звертаючись до вас, хочу підкреслити, що в моєму розумінні бути Главою Української держави означає, в першу чергу, бути одним з вас – мільйонів громадян України, чия доля нерозривно зв’язана з моєю.

Йдучи у Президенти, я звертався до вас із гаслом «Почую кожного!». Сьогодні це гасло залишається для мене головним кредо на посту Глави держави. Тому мої слова до вас будуть такими ж відвертими, як і тоді, коли ми спільно йшли до перемоги.

Більшість наших громадян повірили в мою спроможність вивести Україну на шлях розвитку і процвітання. Сьогодні, у день головного національного свята, я готовий доповісти вам, моїм виборцям, і усім співвітчизникам про те, яку Україну ми з вами будуємо.

Це буде нова країна, не схожа на ту, в якій ми жили раніше.

Головною причиною хаосу і регресу, що тривали останні п’ять років, була політична нестабільність. Саме вона, помножена на популізм, загравання з виборцями заради збереження влади будь-якою ціною, призвела до того, що Україна з її величезним потенціалом опинилася в числі найбільш відсталих держав континенту.

Тому моїм першим завданням на посту Президента було припинити вакханалію у вищих ешелонах керівництва, налагодити тісну взаємодію з парламентською більшістю і на цій основі вибудувати вертикаль виконавчої влади. Це була свого роду перша невідкладна допомога державі, яка потерпала не з вини своєї неспроможності успішно конкурувати в сучасному світі, а виключно через егоїзм тодішніх можновладців.

Даний процес триває, але проблему вже вирішено. Ми ліквідували політичний і адміністративний хаос як явище, у короткий термін створили стійку парламентсько-урядову коаліцію, відновили керованість системи державного управління в центрі і на місцях.

Справжня незалежність ґрунтується на фундаменті економічної свободи, свободи людини як громадянина, свободи слова. Незалежність без свободи – це не справжня незалежність.

Наші перші кроки були успішними, але їх слід розглядати лише як передумову для початку глибинних реформ. Мета цих реформ – зробити незалежність реальністю, а не просто красивим словом...

Справжня робота щойно розпочинається. Мої реформи мають системний характер. Вони охоплюють всі сфери життя країни. Їх метою є перетворення України в демократичну, економічно розвинену соціальну державу, в якій кожен громадянин має умови для самореалізації та розвитку. Гуманізація суспільства, модернізація економіки, досягнення європейських стандартів життя – ось ті завдання, які ми ставимо перед собою у найближчій перспективі.

На цьому шляху ми забезпечили швидке ухвалення Закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики», який є керівництвом до дії для усіх гілок влади, починаючи з Президента. Я особисто ініціював його підготовку і розгляд у стінах парламенту, оскільки розумів, що без цього документа в Україні можливі рецидиви так званої політичної доцільності, яку хтось із керівництва держави може поставити вище Конституції.

Сьогодні, коли цей закон працює, ми досягли головного – кожен громадянин України знає напрямки розвитку нашої держави. Україна стала передбачуваним партнером для усього світу.

Я працюю з багатьма міжнародними експертами та організаціями, щоб провести реальну реформу системи державного управління.

Ми врешті-решт запровадили судову реформу європейського рівня, що забезпечить незалежність суддів, щоб всі люди могли розраховувати на чесне та неупереджене судочинство. Щоб наріжним каменем українського правосуддя були Закон і права людини, а не політика та гроші. Мета судової реформи – утвердження в Україні справедливого судочинства, формування прозорої та відповідальної перед громадянами судової системи.

Йде робота з міністерствами та відомствами, правоохоронними органами над створенням нової культури правосуддя. Це стане суттєвим фактором створення справедливого суспільства.

Для досягнення цієї мети я ініціював реформу системи кримінальної юстиції. Ми консультуємося з європейськими експертами і співпрацюємо з Венеціанською комісією у сфері експертизи нових законів, щоб правочинство стало тим, що ми цінуємо, а не тим, чого ми боїмося.

Ці завдання непрості, але їх необхідно виконати, аби Україна стала по-справжньому вільною, незалежною, справедливою державою.

Ми затвердили програму економічних реформ. Вона пройшла широке обговорення в науково-експертному і фаховому середовищі. За висновками міжнародних організацій, сьогодні це – одна з найкращих програм виходу з кризи та структурної перебудови економіки. Ми створили координаційний центр впровадження реформ; розроблені детальні програми з визначенням конкретних дат виконання по кожному напрямку реформ, системи їх моніторингу та контролю.

Започатковано зміни в державних фінансах. Прийнято новий Бюджетний кодекс. Це дасть змогу посилити відповідальність за використання бюджетних коштів, створить нові стимули для розвитку регіонів. Бюджетна політика стане інструментом стимулювання економічного зростання, підвищення добробуту населення та фінансової потужності держави.

Ми зробили перші кроки зі скасування драконівської дозвільної системи, яка є магнітом для корупції, яка давить малий і середній бізнес, відлякує інвестора.

Я гарантую європейські стандарти дозвільної системи, які будуть сприятливими для підприємців та інвестицій. Ми скасуємо усі зайві заборони і обмеження для бізнесу.

На часі – докорінна реформа податкової та адміністративної систем. Невід'ємна складова цього процесу – новий Податковий кодекс, робота над яким завершується. Новий Податковий кодекс буде захищати бідних і працювати на підприємця, а не на чиновника. Кожна раціональна пропозиція буде почута і врахована. Всі норми, що стримують розвиток підприємництва в Україні, будуть відкинуті.

Зроблено черговий крок на шляху політичної реформи – ухвалено Закон про вибори депутатів місцевих рад. Деякі з його положень викликали багато нарікань та протиріч. Я неодноразово повторював, що ми маємо вдосконалюватись. Виборчі процедури мають ставати демократичнішими.

Тому я вирішив звернутися до парламенту з внесенням змін до цього закону. Я зроблю все, щоб забезпечити вільні, демократичні і прозорі місцеві вибори в Україні. Ми повинні отримати нову якість влади, яка дійсно представляє місцеві громади і керується їх інтересами.

Ми відновили в короткий термін програму співробітництва з МВФ, яка була перервана внаслідок невиконання попереднім урядом своїх зобов’язань. Потреба у програмі з МВФ полягає не лише в необхідності позитивного сигналу для інвестора, а й в тому, що ми, успадкувавши від попередників величезні борги, які ставили Україну на межу банкрутства, мусимо тепер витягнути Україну з цієї прірви.

Ми вимушені йти на непопулярні кроки заради закладення основ для глибоких соціально-економічних перетворень.

Разом з тим, я ставлю завдання, щоб тягар від тих кроків, які мусить вживати уряд на цьому шляху, не ліг на плечі малоімущих громадян. Я завжди буду на боці бідних людей, бо переконаний – жоден кредит, навіть найбільш вигідний державі, не вартий того, щоб через нього страждали люди.

Як Гарант Конституції я обіцяю вам безумовне дотримання принципу соціальної справедливості в усіх чутливих питаннях. Як Президент буду контролювати виконання рішень щодо своєчасного й повного дотримання відповідних соціальних гарантій.

Ми маємо на меті приєднання до Європейського Союзу і тому вимушені рахуватися з його політикою у пенсійному забезпеченні. Важливо, щоб суттю пенсійної реформи стала така пенсія громадянина України, яка відповідала б середньостатистичним показникам ЄС і щоб зросла середня тривалість життя українців.

Нам вдалося повернути реальність проведення «Євро – 2012» в Україні. Зараз ми успішно готуємося до проведення цього великого свята європейського футболу, і я абсолютно переконаний у тому, що ми проведемо його на найвищому рівні.

Разом зі стратегічними, системними перетвореннями, Україні потрібні конкретні проекти, нові точки зростання економіки. Саме тому ми розпочали роботу над національними проектами. Мною визначені національні пріоритети, в рамках яких будуть реалізовуватися конкретні інвестиційні проекти зі статусом національних. Українські національні проекти – це понад 80% недержавних коштів. Саме в цьому полягає їх відмінність від інших світових аналогів. Це – також механізм реальної взаємодії між державою та бізнесом, приклад об’єднання зусиль для досягнення результату на користь країни і людей.


Реформи, які ми проводимо, неминуче означають зміну старих, звичних шляхів.

На останніх президентських виборах люди чітко заявили, що не хочуть продовження курсу, яким йшла Україна в роки правління помаранчевої команди. Але зміни завжди болючі в короткостроковому вимірі, і часто сприймаються лише у контексті «тепер і тільки зараз».

Позитивний ефект реальних змін, які несуть із собою системні реформи, приходить лише через певний час – у середній та довгостроковій перспективі. Але без цього не можна. Я вважаю, що ви всі знаєте, що все це, як кажуть, не відбувається за одну ніч. Я переконаний – у нас вистачить сміливості посіяти зерно змін, і ми зможемо збирати врожай вже найближчими роками.

Я не дозволю Україні зійти зі шляху демократичних реформ, реформування економіки, рішучої боротьби з корупцією, забезпечення свободи слова і верховенства права. Це буде нелегкий шлях. Але переконаний: ми здолаємо його разом з вами, дорогі співвітчизники, з честю, і зробимо Україну сучасною, сильною, європейською державою.

Усе, про що йшлося – виконати непросто. Але я вважаю, що епоха популізму в нашій державі завершилася, і тому ми – влада і громадяни – маємо казати про всі наші проблеми відверто.

Успіх реформ, утвердження демократії неможливі без успішного гуманітарного розвитку. Ми повинні говорити про такі чутливі проблеми, як питання мови, історичних особливостей розвитку регіонів, свободи медіа.

Я знаю, що для цього доведеться докласти величезних зусиль і ресурсів. Впродовж наступних кількох тижнів я розпочну широкий діалог з народом України, аби допомогти людям зрозуміти мету нашої роботи, та які переваги принесуть наші реформи кожному. Я відвідаю всі регіони України, щоб пояснювати та, безумовно, слухати.

Ми зробимо постійно доступною інформацію про реформи та будемо надавати відповіді тим громадянам, у котрих виникатимуть запитання.

Діалог та відкритість стануть запорукою формування обізнаного суспільства, що, у свою чергу, зміцнить нашу демократію та забезпечить успіх перетворень у нашій країні – не для купки людей, а для всього народу.

Я роблю і робитиму усе від мене залежне, щоб Україна поступово перетворилася у державу, де культурне різноманіття регіонів не є перешкодою для того, щоб усі відчували себе патріотами своєї держави в рівній мірі.

У цьому зв'язку хочу в черговий раз підкреслити, що євроінтеграція залишається пріоритетним напрямком нашої зовнішньої політики. Уперше за всі роки Незалежності ми наблизилися до набуття асоційованого членства в Європейському Союзі, і я переконаний, що саміт «Україна – ЄС», який відбудеться восени цього року, стане визначальним кроком вперед на цьому шляху.

Очевидно, що нормалізація наших відносин з Російською Федерацією не лише не стоїть на заваді процесові європейської інтеграції, а навпаки – сприяє йому. Об'єднаній Європі потрібна економічно сильна, демократична Україна, яка спільно з Росією сприяє зміцненню стабільності не лише в регіоні Центрально-Східної Європи, а й на усьому Євразійському просторі. І такі відносини з нашим північним сусідом ми відновили у максимально стислі терміни.

Ми підняли на найвищий рівень двосторонній діалог із США. Відмовившись від високозбагаченого урану, ми не лише підтримали ініціативу нашого партнера. Ми зробили черговий вагомий внесок у створення без’ядерного світу. І цей крок знайшов підтримку і був позитивно сприйнятий нашими партнерами як у США, так і у всьому світі.

Наступного року Україна відзначатиме 25-у річницю Чорнобильської трагедії. Ми ініціювали в Україні міжнародну конференцію з питань ліквідації наслідків Чорнобиля та запобігання можливості подібних катастроф будь-де і будь-коли. Ми розраховуємо на підтримку наших міжнародних партнерів.

Ми активізували політичні контакти і торговельно-економічні відносини з країнами, що розвиваються. У першу чергу – з Китаєм, куди я вже найближчим часом вирушу з державним візитом, з нашими давніми друзями та надійними партнерами – країнами СНД, а також Індією, Бразилією, Південною Кореєю, країнами Близького Сходу. Саме ці країни сьогодні вириваються у лідери світової економіки, перетворюючись на нові центри росту, і саме у співробітництві з ними Україна зможе отримати значні економічні вигоди.

Демократичний світ позитивно і з великою увагою сприймає процеси, які відбуваються в Україні останнім часом. В тому числі і в таких важливих сферах, як свобода слова. Я не виключаю, що забезпечення фундаментального права громадянина чи журналіста вільно висловлювати свою позицію через засоби масової інформації може наткнутися на певні перешкоди в окремих мас-медіа. Але я хочу з повною відповідальністю заявити, що держава жодним чином не причетна до таких випадків. Тут йдеться швидше про конфлікти інтересів в бізнес-середовищі власників ЗМІ, які опозиційні сили намагаються представити міжнародному співтовариству як спроби обмежити свободу слова в Україні. Ми відкриті для будь-якої громадської чи іншої організації, яка захоче вивчити стан справ із збереженням свободи слова в нашій державі, і це є свідченням того, що нам тут нічого приховувати.

Зі свого боку як Гарант Конституції я зроблю усе можливе, щоб не допустити найменших проявів тиску на медіа, з чийого боку вони не чинилися б.


Я бачу оновлену Україну як державу зі стійкою політичною системою і готовий запропонувати суспільству її формулу.

Це – сильний Президент, у якого є практичні важелі координації і контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави.

Це – компетентний і політично структурований парламент з сильною коаліцією і впливовою опозицією.

Це – відповідальна та професійна виконавча влада, в якій немає «недоторканих» міністрів чи глав адміністрацій.

Це – економічно забезпечене і відповідальне перед місцевими громадами самоврядування.

Це – незалежні, справедливі суди, яким вірять громадяни України.

Така політична система повинна запрацювати якомога швидше, а для цього нам усім разом слід ґрунтовно удосконалювати Конституцію.

За 19-ть років українська демократія пройшла складний шлях. Романтизм перших років незалежності і розбудови державності в останні роки пройшов іспит популізмом і безвідповідальністю. Та навіть цей іспит український народ склав гідно.

Сьогодні ми разом формуємо відповідальну і ефективну владу, яка вміє тримати слово і забезпечує справжній демократичний порядок. Я – за консолідацію усіх конструктивних сил суспільства, бо в нас одна спільна загроза – бідність. Її можна подолати лише шляхом глибоких радикальних змін. І такі зміни – попереду.

Можливо, вони не прийдуть так швидко, як цього хотілося б. Однак повороту до старих часів не буде однозначно.

Ми повинні бути мудрими та долати небезпечні виклики часу обережно, але впевнено. Щоб мрія про справжню незалежність стала реальністю у щоденному житті наших дітей та онуків.

Як Президент, я буду докладати усіх зусиль, щоб побудувати таку Україну.

Обіцяю вам це як Президент і як громадянин України. Ви побачите нову Україну. Ви обов’язково будете жити в ній.

Зі святом вас, дорогі співвітчизники!

24 серпня 2010 р.
//www.president.gov.ua/news/17881.html
http://www.radiosvoboda.org/content/article/2136368.html
http://www.liveinternet.ru/users/hecate_in_ua/post133328560/
http://www.radiosvoboda.org/content/article/2136640.html
https://www.youtube.com/watch?v=kN5w65cZxm0
https://www.youtube.com/watch?v=EvEC0502PhE
https://www.youtube.com/watch?v=3TdHozQTo30

24.08.2014 Виступ Президента на параді на честь 23-ї річниці Незалежності України 





5 коментарів:

Вадим Мурачов сказав...

23.08.2010
У НУНС хочуть повернутися до кучмівської Конституції
Депутат від НУНС Анатолій Матвієнко не підтримує політичної реформи та виступає за повернення Конституції 1996 року.
Про це він заявив під час прес-конференції у Хмельницькому.
"Політична реформа, яку депутати ухвалили у грудні 2004 року, є абсурдною. А Конституція-96 - краще збалансована, ніж та, за якою зараз живе суспільство", - сказав депутат.
"Але спроба ревізії саме команди Януковича - це рух в нікуди і порятунок нинішнього президента. Насправді потрібно будувати Україну", - зауважив Матвієнко.
За його словами, в Конституції 1996 року закладена головна проблема, яка полягає в протистоянні уряду та парламенту.
"Пригадуєте, як парламент та уряд за часів Кучми тягнули ковдру повноважень кожен на себе? На мою думку, влада повинна працювати у трикутнику: сильний президент - сильний уряд - сильний парламент. Це було б чесно", - зазначив депутат.
"Але встановлення білоруського чи російського авторитаризму на території України не підтримую", - сказав Матвієнко.
Він додав, що не можна доручати чинній Верховній Раді вносити зміни до Конституції 1996 року.
http://www.pravda.com.ua/news/2010/08/23/5323426/

Вадим Мурачов сказав...

24.08.2010 | Звернення Президента
України до народу з нагоди Дня Незалежності

Дорогі мої співвітчизники!

Від щирого серця вітаю вас з великим святом – Днем Незалежності України.

19 років тому з великою надією та вірою ми прийняли виклик долі – стали на шлях створення та розбудови власної незалежної держави. Особливістю сьогоднішнього часу, коли ми переходимо вже в 20-й рік Незалежності, є те, що влада робить усе для здобуття Україною економічної незалежності. Бо справжня незалежність ґрунтується саме на цьому фундаменті.

Моя програма реформ – це програма побудови економічно незалежної Української держави.

Це – програма створення таких підвалин незалежності, за яких «українська незалежна держава» – це були б не просто гарні слова, а стиль життя усього українського народу.

Я працюю над реалізацією судової реформи, щоб люди могли розраховувати на чесні і справедливі суди, щоб наріжним каменем українського правосуддя був Закон і права людини, а не політика і гроші.

Я працюю над скасуванням драконівської дозвільної системи, яка є магнітом для корупції, яка давить малий і середній бізнес, відлякує іноземного інвестора. Я підтримую і завжди буду підтримувати розвиток сильних і вільних медій, бо це – основа демократії.

Я не дозволю країні звернути з демократичного шляху реформ в угоду егоїстичних інтересів деяких безвідповідальних політиків. Я знаю, що для цього доведеться докласти величезних зусиль і ресурсів, щоб досягти справжньої економічної незалежності.

Я розумію, що шлях який ми обрали, дуже складний і дуже тяжкий. Але нема іншого шляху до справжньої свободи і справжньої незалежності. Нема іншого шляху до тієї незалежної України, в якій я хотів би, щоб жили наші діти.

Як Президент, я буду докладати усіх сил, щоб побудувати таку Україну – справді незалежну, справді процвітаючу, в якій люди можуть жити гідно.

Зі святом вас, дорогі друзі!

З Днем Незалежності!

http://kharkivoda.gov.ua/en/news/view/id/1845

Вадим Мурачов сказав...

24.08.2010 | Виктор Янукович
Необходимо, чтобы пенсия в Украине
соответствовала среднестатическим показателям ЕС

Во время выступления на майдане Независимости в рамках празднования 19-й годовщины независимости Украины Президент Виктор Янукович совершил очередную языковую ошибку, передает корреспондент «Главреда».

Говоря о перспективах проведения в Украине пенсионной реформы, Янукович сказал: «Необходимо, чтобы пенсия в Украине соответствовала среднестатическим показателям ЕС». Очевидно, вместо слова «среднеСТАТИЧЕСКИЙ» Янукович должен был «среднеСТАТИСТИЧЕСКИЙ».

На данный момент Президент продолжает свое выступление.

http://glavred.info/archive/2010/08/24/102204-7.html

Вадим Мурачов сказав...

24.08.2010-10.36
Янукович заявив про необхідність вдосконалення Конституції
http://www.pravda.com.ua/news/2010/08/24/5325181/

13.07.2010
Єфрємов: Повернутися до Конституції 1996

07.07.2010
Льовочкін пояснив, навіщо Януковичу зайві повноваження
http://www.pravda.com.ua/news/2010/07/7/5205143/

07.07.2010
Льовочкін: навіщо Януковичу зайві повноваження
http://www.pravda.com.ua/news/2010/07/7/5205143/

Вадим Мурачов сказав...

27.08.2010 | Посол Германии в Украине
Ханс-Юрген Хаймзет о том,
чего ожидает Европа от
Виктора Януковича

А как относится Берлин к готовящейся конституционной реформе?

— Лично я уже высказывал мнение о том, что определенные поправки к Конституции нужны. Главное, чтобы реформы проводились в соответствии с Конституцией и была создана эффективная система сдерживаний и противовесов. Нельзя допустить, чтобы законодательная власть стала фактически частью исполнительной. Каким образом избавить процесс законотворчества от постоянного вмешательства, телефонных звонков, указаний исполнительной и законодательной власти?..

Также важно, чтобы в новой Конституции сохранились права Верховной рады, в том числе по утверждению государственного бюджета. Будет ли в результате усилена роль президента или премьер-министра — этот вопрос должна решать сама Украина. Принципиальный вопрос — удастся ли Украине освободиться от стиля командного управления "сверху вниз" и предоставить обществу и экономике возможность дальнейшего демократического развития — пока остается без ответа.

Газета "Коммерсантъ Украина", №141 (1189)
http://kommersant.ua/doc/1493538