середу, 1 лютого 2012 р.

Юрій Пальчуковський: За порушення Конституції - кримінальну відповідальність


Голова Демократичного об’єднання «Українська Національна Рада» Юрій ПАЛЬЧУКОВСЬКИЙ дав для порталу Воля народу коментар щодо Указу Президента про формування та організацію діяльності Конституційної асамблеї.

– Президент України як гарант Конституції має право ініціювати зміни до Основного Закону. Проте ці зміни не повинні стати замахом на конституційні засади, а повинні стосуватися лише забезпечення виконання Конституції. Вдосконалення Конституції повинно спиратися лише на волю народу, а не стати актом волюнтаризму.

Можна здогадатися, задля чого затіваються зміни Основного Закону. Владі не подобаються і заважають деякі статті Конституції, наприклад: ст.5 про суверенітет народу, ст. 10 про єдину державну українську мову, ст. 8 про принцип верховенства права, ст.13 про загальнонародну власність та інші. Не важко передбачити, що фундаментальні статті Конституції будуть вилучені, а деякі будуть знівельовані.

Щоб приховати свої плани, Президент видає Указ про створення Конституційної асамблеї, що не передбачено Конституцією і є її порушенням.

Призначивши керівником цієї структури колишнього Президента Леоніда Кравчука (нібито як морального авторитета української нації), Янукович намагається замортизувати негативні наслідки цього процесу.

Нагадаю, як створювалася Конституція України. У жовтні 1990 р. Верховна Рада, спираючись на Декларацію про державний суверенітет, створила Конституційну комісію для розробки проекту Конституції України. Комісію очолив Л. Кравчук. У червні 1991 р. Верховна Рада ухвалила Концепцію нової Конституції. Так розпочався конституційний процес — розробка й обговорення різних варіантів нової Конституції.

Таким чином, конституційний процес тоді йшов цивілізовано і прозоро, а прийнята після тривалого багаторічного всенародного обговорення та дискусій у 1996-му році Конституція України визнана однією з найкращих у Європі.

Один із Президентів про це, очевидно, забувся, а другий, напевно, не знає.

Щодо Резолюції ПАРЄ з цього питання, нагадаю: завдання ПАРЄ – не втручатися в Конституційні процеси, а лише відслідковувати виконання Конституції та вказувати на її порушення.

Потрібно віддати належне опозиційним силам, які відмовилися бути втягнутими в процес "конституційного перевороту".

Найголовніший обов’язок Президента України – забезпечити неухильне виконання чинної Конституції України. Необхідно внести в Кримінальний кодекс кримінальну відповідальність за порушення будь-якої статті Конституції.

01 лютого 2012 р.
//volianarodu.org.ua/uk/Polityka/Za-porushennya-Konstytutsiji-kryminalnu-vidpovidalnist-Uriy-Palchukovskyy

Немає коментарів: