понеділок, 23 січня 2012 р.

Володимир Ар’єв: Крайні хати горять першими!


22 січня у День соборності України опозиційні сили підписали угоду про об’єднання проти правлячого режиму. Чи увійде цей день в історію як початок кінця нинішньої влади? Чого чекати українцям від Януковича у 2012 році?

Пройде новий рік під знаком політичних репресій, тотального розгулу корупції та адміністративного ресурсу чи партія влади приречена на ганебну поразку на наступних парламентських виборах? На ці та інші запитання під час відеочату на порталі INTV відповів народний депутат України від фракції «НУ-НС» Володимир Ар’єв

— Володимире Ігоровичу, як ви вважаєте, чи увійде День соборності України в історію як день реального об’єднання опозиції? Чи не стане воно формальним?

— Будь-яке об’єднання, якщо воно справжнє, не може бути просто формальним. Опозиція об’єднується для реальних дій проти (я вже не можу назвати її владою) нинішнього режиму, проти диктатури. Якщо не буде вихлянь деяких людей, яких ми можемо у цьому запідозрити, якщо вони будуть їсти гіркий хліб опозиції до кінця, тоді можна сподіватися, що це стане черговим дієвим кроком у боротьбі з режимом.

— Чи можете ви проанонсувати перші кроки цієї боротьби?

— Ми сьогодні опинилися у ситуації, коли йде не політична боротьба, а справжня війна. Це у Європі різні політичні сили між собою конкурують, там перемагає той, хто може запропонувати людям кращу ідею, стратегію тощо. У нас — війна. Знищення фашистським режимом, який уособлює Партія регіонів, інших політичних сил. Якщо ми усвідомимо, що перебуваємо у військовому стані, то анонсувати свої дії і розкривати свої секрети не варто.

— Як ви вважаєте, чи можливо у тій правовій атмосфері, що панує в державі, провести процедуру імпічменту? Наскільки це реально?

— Нереально! У нас немає законодавчої бази. Ухвалення закону про імпічмент блокувалося абсолютно всіма президентами, які були в Україні. Ми сподівалися, що за Ющенка з’явиться така можливість. У 2004 році ми вірили, що він — демократ і принаймні проведе необхідну реформу влади, аби у нас був президент, а не цар. Але він усе зробив для того, щоб закон про імпічмент не був запроваджений. Тому імпічмент є юридично неможливим. Проте якщо під «Межигір’ям» стоятиме мільйон розлючених громадян — Янукович сам собі імпічмент вчинить.

— Тоді реформи стануть можливими?

— Будь-які реформи можливі лише після того, як буде скинутий цей режим. У нинішніх умовах, коли країна розкрадається, а незгодних тероризують, «пакують» до в’язниці, нема жодних шансів на реформування влади. Оскільки сама влада, тобто режим, цього не хоче. Є сподівання на те, що підніметься величезна кількість людей. Бо дедалі більше громадян розуміють, що у хаті з краю не відсидишся, крайні хати горять першими.

— Представники опозиції заявили, що Юлію Тимошенко планують перевезти з Качанівської колонії до міста, яке не буде приймати гостей «Євро–2012». Наскільки, на ваш погляд, є правдивою ця інформація?

— Я також про це чув, хоча поки підтвердження не маю. Але зробити це планують не тільки через те, що до Харкова завітають гості «Євро–2012», а й тому, що там дуже багато прибічників БЮТ і особисто Юлії Тимошенко. Одіозний харківський мер Кернес, незважаючи на свою «активність», з опозицією не впорався. Я думаю, що для можливого переведення буде обране місто, де у влади найсильніший адмінресурс.

— Та найбільша підтримка Партії регіонів?

— Справа в тому, що в Україні зараз немає міст, де позиція Партії регіонів міцна, вона послабилася навіть у їхній вотчині — на Донбасі… Але є регіони, зокрема Крим, де можна сховати людину і мобілізувати певні структури кримінального штибу для фізичного захисту влади.

— Представники Євросоюзу висловили позицію, що не вводитимуть санкції до парламентських виборів. Чи не здається вам, що на певний час Європа заради особистих геополітичних інтересів просто припинила боротьбу за права людини в Україні?

— Якщо ситуація погіршуватиметься, санкції неодмінно будуть, я переконаний у цьому. Але стовідсотково, що Європа основні рішення буде ухвалювати після парламентських виборів. Майже всі відносини між Україною і Європейським союзом заморожені саме до цього моменту. Тобто ситуація для нинішньої влади дуже серйозна, вони навіть не уявляють наскільки… Європейський маховик важко розгойдати, але коли він запуститься, його значно важче зупинити.

— Наш колега Мустафа Наєм на своїй сторінці Facebook проводить соціологічне опитування на тему парламентських виборів 2012 року. Сьогоднішні дані свідчать, що підтримка Партії регіонів становить 2,5%. У зв’язку з цим, як ви вважаєте, чи спрацює адміністративний ресурс і чи ризикують «біло-блакитні» не подолати прохідний бар’єр?

— Наукові соціологічні дослідження показують шалене падіння рейтингу Партії регіонів. Але «регіонали» можуть вдатися до деяких провокаційних засобів, зокрема, штучного підігрівання ультра-націоналістичних акцій на заході країни, щоб мобілізувати на сході той електорат, який втратив довіру до ПР. Знову лякатимуть бандерівцями і ще невідомо ким, а паралельно намагатимуться підкупити пенсіонерів та соціально незахищених громадян. Дуже важливо протидіяти підкупу та брудним технологіям, пояснювати людям: береш 100 гривень за голос — потім віддаєш зі своєї кишені 1000. Як це було після обрання Януковича Президентом: на Донбасі тарифи на комунальні послуги миттєво злетіли, і люди віддали вдесятеро більше, ніж отримали за «правильне» голосування. Думаю, що об’єднана опозиція, коли піде на вибори, зможе влаштувати контрзаходи.

— Президент зібрав Конституційну асамблею. Люди запитують, яких змін до Основного Закону слід чекати від Януковича?

— Думаю, що Янукович буде працювати лише на посилення своїх повноважень. Ми бачимо, що будь-які реформи призводять лише до покращення ситуації особисто для Віктора Януковича, аби він міг ефективніше «построїти» цю країну під себе. Кримінальний кагал, якщо і буде впроваджувати зміни, то лише на свою особисту користь. Про країну там ніхто не думає.

— Наскільки правдива інформація про те, що Янукович–молодший купує «5 канал»? Чи слід очікувати перед виборами рейдерського переділу інформаційного простору?

— Якщо буде спроба рейдерського захоплення, «5 канал» має дуже ефективні засоби протидії. Коли позаду залишиться «Євро–2012» і коли режиму не треба буде показувати видимість демократії, почнеться справжній тиск. Після чемпіонату банда підрахує прибутки і трохи відпочине, а з осені почне «закручувати гайки». Громадянам треба бути до цього готовими і вже замислюватися, як чинити опір режиму.

— Чим, на вашу думку, закінчиться процес над Юрієм Луценком?

— Від режиму я жодних сюрпризів не очікую — діють тупо і прогнозовано. Зараз форсують процес, підганяють, аби пошвидше завершити і вивезти Юру з Києва. Судові засідання тривають по 15 годин, незважаючи на стан здоров’я Луценка. Суддя Вовк давно не має морального права називатися суддею. Але зараз він поводиться, як гестапівець. Напевно, його боси з Адміністрації Президента побоюються, що невдовзі може бути рішення Європейського суду, яке змусить їх звільнити Луценка. Вони прагнуть засудити Юру, незважаючи на те, що усі свідки дали покази на його користь. Однак для прокурорів і судді Вовка закони не писані, честі та совісті у цих людей немає. Отже, найімовірніше, як у випадку з Юлією Тимошенко, буде оголошений той вирок, який напишуть в Адміністрації Януковича. Це буде зроблено для того, щоб до початку висування кандидатів у народні депутати на виборах 2012 року Юрій Луценко вже мав вирок, який набув чинності, і не міг балотуватися.

— Навіщо, на ваш погляд, Януковичу знадобилося об’єднувати МНС з МВС і перейменовувати міліцію у поліцію?

— Він хоче створити структури, які зможе повністю контролювати. Нацбанк (каса) належить сім’ї, податкова (прибутки) — також, ну і охорона й захист від надзвичайних ситуацій також повинні належати сім’ї. Він перестав довіряти будь-кому з оточення, із груп впливу — Юрі Єнакієвському, Фірташу, Ахметову. Він уже перебуває на стадії «переходу в Кадаффі». Він давно вже замінив би усіх, кого треба, але не має на кого — дуже коротка лава запасних.

— Українці обурені тим, що чинить влада з Тимошенко за стінами колонії. Вбивають людину і навіть не приховують цього. Як ви вважаєте, відмова парламентської більшості створити тимчасову слідчу комісію — це власноручний підпис влади під тим, що вона зазіхає на життя Тимошенко?

— Так. Нинішньому режиму не потрібна Юлія Тимошенко, яка і за ґратами становить для них велику небезпеку. Вони будуть намагатися зробити усе можливе, щоб принаймні нейтралізувати її. Чим швидше люди зрозуміють, що доля Тимошенко стосується їх впритул (бо якщо так чинять з екс-прем’єром, то із звичайним громадянином розправляться значно швидше і жорстокіше), що треба виходити на захист не лише її особисто, а й на захист прав і життя людини і своїх прав, тим ефективнішою буде наша спільна боротьба.

— Проект нового Кримінально-процесуального кодексу від Януковича позбавляє апеляційні суди можливості відправляти кримінальні справи на дорозслідування. Ви з цим згодні?

— Заборона відправляти справи на дорозслідування остаточно руйнує усю правову систему України. Залишки довіри до правоохоронних органів і судової системи вже втрачені, а тепер ми знищуємо і правову можливість громадян сподіватися на справедливість. Слідство в Україні неякісне і часто продажне, адже більшість професіоналів уже пішли з МВС, СБУ, прокуратури тощо. Уся силова система працює на те, щоб у ній залишилося якомога менше чесних людей і якомога більше тих слухняних, хто набиває свої кишені або кишені керівників і хто, не замислюючись, виконує накази, навіть незаконні.

— Як почувається Луценко?

— Суд над Луценком триває по вісім, навіть по 15 годин на добу. Це різновид тортур. У Луценка діабет, йому треба їсти погодинно, відпочивати, у нього загострилася ситуація з печінкою. Після 6 січня було кілька нападів, коли почала відмовляти підшлункова залоза.

— Чи слід сподіватися на Європейський суд і чи зобов’язана буде українська влада виконати його рішення?

— Наша влада полюбляє займатися юридичним пінг-понгом, але якщо вона продемонструє Заходу свою зневагу до європейських цінностей, їй буде непереливки. У нас є план, як діяти в такому разі. Повторюю, ми в умовах не боротьби, а війни!

Ведучий відеочату Дмитро БРОВКІН.
Матеріал підготувала Тетяна САТАЄВА.
Фото Дмитра ЛИПАВСЬКОГО.
"Вечерние Вести", 23.01.2012
//gazetavv.com/news/policy/43245-volodimir-aryev-rayn-hati-goryat-pershimi.html

Немає коментарів: