вівторок, 3 квітня 2012 р.

Віктор Янукович. Ефект Метелика


Напрямок політичного, економічного і соціального розвитку країни повинна визначати наукова еліта

Таке твердження Президент Віктор Янукович озвучив членам Національного інституту стратегічних досліджень, відкриваючи урочистості з нагоди 20-річчя створення цієї наукової установи. У приміщенні Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім», окрім цього, відбулася й конференція, присвячена національним стратегіям в епоху глобальних трансформацій.

До її порядку денного увійшли дві теми: «Світ у пошуках нових моделей розвитку» та «Нова роль національної стратегії у сучасному вимірі». Провідні науковці країни, експерти аналітичних установ, представники органів державної влади та громадських об’єднань намагалися дійти консенсусу. І здебільшого відповісти на запитання: «Чи готова Україна до нової сучасності?», «Яка філософія майбутнього переможе: конфлікт цивілізацій чи боротьба за стратегію майбутнього?», «Україна — Європа: якою може бути спільна платформа щодо подолання цивілізаційних та геополітичних викликів XXI ст.?».

«Ефект метелика» не оминути

Свою позицію щодо важливості цих питань Віктор Янукович озвучив так: «Пам’ятаєте «ефект метелика» — коли змах крил комахи в одній частині світу може спровокувати тайфун на іншому кінці Землі? Незначна економічна чи політична проблема в одній країні може спровокувати світову системну кризу, як це було в 2008—2009 рр. Маємо бути готові до того, що подібні проблеми виникатимуть знов і знов. Будь-яка трансформація руйнує старі структури, штампи, ідеї. Кожен народ, держава мають знайти відповідь на виклики і проблеми світового розвитку. У нас немає часу на вичікування. Той, хто починає модернізаційні зміни пізніше — програє».

За його словами, стратегія довгострокового розвитку передбачає у внутрішній політиці глибоку системну модернізацію економіки, соціальної політики, державного апарату, гуманітарної сфери, а у зовнішній — поступальний розвиток відносин з країнами Великого Заходу (ЄС, США), посилення співпраці з Євразійськими країнами, країнами Тихоокеанського басейну (тут цікавими є об’єднання ШОС, АСЕАН). Тож аби стати однією з найбільш розвинених у світі, Україні слід поєднати євроінтеграційні прагнення з планами глобального партнерства.

Глава держави позитивно оцінив вплив Національного інституту стратегічних досліджень на політичну, економічну модернізацію країни, розробку стратегій соціально-економічного розвитку регіонів. Окремо було відзначено й напрацювання працівниками установи зважених підходів до реалізації реформ в освітній галузі, культурній політиці, заходів із консолідації українського суспільства, підготовці роботи Конституційної асамблеї. «Особливу роль відіграють ваші дослідження і практичні пропозиції у сфері національної безпеки, при підготовці рішень РНБО. Зараз це команда однодумців, сплав досвіду і молодості. Ви здатні вирішити надскладні інтелектуальні завдання», — резюмував Віктор Янукович.


Відкриваючи конференцію, директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв серед головних чинників, які нині постали на заваді до вироблення національної стратегії, назвав старіння нації, песимізм, відчуття нещастя, втрату ідентичності при житті, соціальну жорстокість, високий рівень індивідуалізації, доповнений соціальним розпачем і готовністю виживати за рахунок іншого, трофейність, деінтелектуалізацію еліти, слабку культурну та гуманітарну сфери. «Нам потрібно забезпечити ситуацію, коли позиція кожного українця піде на користь нашому національному проекту. Тоді Україна зможе зберегти і посилити свою спільноту», — сказав він.

Потім слово тримав доктор економіки Університету Женеви, почесний доктор права Йоркського університету та університету Альберти Богдан Гаврилишин. На його переконання, Україна не готова до нової сучасності, веде штучну боротьбу за стратегію майбутнього. «Україні потрібно тісніше співпрацювати з Норвегією, Швецією, Швейцарією, Німеччиною. Вважаю ці країни нормальними за рівнем економічного добробуту для населення, симбіотичністю за природою, яка виключає її руйнування, засмічення, — такою є позиція науковця щодо спільної платформи нашої держави з Європою. — Капіталізм вже віджив себе. Для України шанси зрозуміти це, перетворитись і розвиватись ще є. Вона молода держава з молодою економічною системою, яку легко змінити».

Оптимізм він вбачає в тому, що нове покоління мислить глобально, тож зможе відповісти на нові сучасні виклики, незважаючи на нинішній політичний, економічний і соціальний стан.

А член президії НАН України Володимир Горбулін говорив про відсутність надійної перспективи у майбутньому. Він прирівнює Україну до Феміди із заплющеними очима, оскільки вона ніяк не може визначитися із геополітичною самоідентифікацією: піти європейським шляхом чи звернути до геоекономічного простору.

«Стратегічний партнер США залишається ключовою гарантією нашої безпеки, євроінтеграція ж має лишатися основою зовнішньої політики, незалежно від того, як швидко Україна стане членом ЄС. Альтернативи європейському розвитку нема. Із Росією нас поєднують історичні, культурні зв’язки — не лише газ — ця країна своєрідний камертон, який вибудовує світогляд мільйонів українців. Однак нам потрібні гарні відносини з Росією не шляхом однобічних поступок», — вважає він.

Окрім цього, за роки незалежності Україна постійно губила та знаходила свій геополітичний курс. І нині вона живе без стратегії національної безпеки через відсутність замовлень на стратегічні дослідження з боку влади. Наостанок він висловив сподівання, що РНБО вдасться втілити заплановані завдання у життя.

Катерина Мацегора, 03 квітня 2012 р.
//www.ukurier.gov.ua/uk/articles/ukrayina-ne-maye-chasu-na-vichikuvannya/
Колаж //obozrevatel.com/news/2005/5/31/16219.htm

3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

28.03.2012
В Национальной академии правовых наук Украины (НАПрНУ) прошло очередное ежегодное Общее собрание академиков и членов-корреспондентов. Как известно, НАПрНУ является единственной отраслевой Академией наук страны. В ее состав сейчас входит 52 действительных члена (академика), 83 члена-корреспондента и 5 иностранных членов.

Одним из основных позитивных изменений в работе учреждений НАПрНУ в минувшем году президент Академии Василий Таций назвал «усиление внедрения результатов научной деятельности в правотворческую и правоприменимую деятельность».

Сейчас во всех научных учреждениях Академии действует правило, согласно которому соответствующий институт должен не только разработать новую теоретическую модель или установить определенную закономерность, но и сразу же внедрить эти новые знания в правотворческую и правоприменимую практику. Одной из важнейших современных задач ученых-юристов является научно-экспертное обеспечение работы Конституционной ассамблеи.

Президиум Академии принял решение рекомендовать в состав ассамблеи пять ученых — В. Тация, А. Петришина, С. Кивалова, Н. Кузнецову и П. Рабиновича. Впрочем, это не означает, что в составе Ассамблеи больше не будет членов НАПрНУ. Возможно, что некоторые из них войдут туда по квоте своих (по месту работы) научных учреждений.

http://timeua.info/280312/57105.html

Вадим Мурачов сказав...

31 травня 2005 р.
НАСТОЯЩІ «ПРОФФЕСОРА»…

ПІБ
Посада на момент захисту
Рік
Науковий ступінь
Місце захисту

1. Асадчев Валерій Михайлович
Народний депутат України
2003 - Кандидат економічних наук
Національна юридична академія ім. Я.Мудрого

2. Бандурка Олександр Олександрович
Начальник відділу громадянства, паспортної та міграційної служби УМВСУ в Харківській області
2002 - Кандидат юридичних наук

3. Білоконь Микола Васильович
Заступник глави Адміністрації Президента України
2002 - Кандидат юридичних наук
Національний університет внутрішніх справ

4. Бойко Віктор Олексійович
Народний депутат України
2005 - Кандидат наук з державного управління
Одеський регіональний інститут державного управління

5. Буряк Сергій Васильович
Народний депутат України
2002 - Кандидат економічних наук

6. Вишиванюк Михайло Васильович
Голова Івано-Франківської обласної держ. Адміністрації
2002 - Кандидат економічних наук

7. Галієв Ернест Едуардович
Народний депутат України
2003 - Кандидат економічних наук

8. Гаркуша Олексій Миколайович
Голова Миколаївської обласної держ. Адміністрації
2002 - Доктор економічних наук

9. Дубицький В’ячеслав Володимирович
Народний депутат України
2004 - Кандидат економічних наук

10. Дьомін Олег Олексійович
Заступник глави Адміністрації Президента України
2004 - Кандидат економічних наук

11. Єдін Олександр Йосипович
Народний депутат України
2003 - Кандидат економічних наук

12. Жеваго Костянтин Валентинович
Народний депутат України
2004 - Кандидат економічних наук

13. Загородній Юрій Іванович
Перший заступник глави Адміністрації Президента України
2004 - Кандидат педагогічних наук

14. Зайчук Борис Олександрович
Голова Пенсійного фонду України
2002 - Кандидат економічних наук

15. Іщенко Олексій Максимович
Заступник глави Адміністрації Президента України
2003 - Кандидат технічних наук
Національний транспортний університет

16. Калетнік Ігор Григорович
Начальник Чорноморської регіональної митниці
2004 - Кандидат юридичних наук
Одеська національна юридична академія

17. Коваленко Валентин Васильович
Заступник глави Адміністрації Президента України
2004 - Доктор юридичних наук
Національний університет внутрішніх справ

18. Коваль В’ячеслав Станіславович
Народний депутат України
2003 - Кандидат юридичних наук
Національна юридична академія ім. Я.Мудрого

19. Кредісов В’ячеслав Анатолійович
Заступник міністра оборони України
2005 - Доктор економічних наук

20. Кузьмук Олександр Іванович
Міністр оборони України
2005 - Кандидат військових наук
Національна академія внутрішніх справ України

21. Куніцин Сергій Володимирович
Голова Ради Міністрів АР Крим
2003 - Кандидат економічних наук

22. Ландик Валентин Іванович
Народний депутат України
2003 - Доктор економічних наук

23. Литвак Олег Михайлович
Народний депутат України
2002 - Доктор юридичних наук
Національна юридична академія ім. Я.Мудрого

http://obozrevatel.com/news/2005/5/31/16219.htm

Вадим Мурачов сказав...

24. Лобас Віталій Михайлович
Заступник голови Донецької облдержадміністрації
2004 - Доктор наук державного управління
Донецький державний університет управління

25. Льовочкін Сергій Володимирович
Помічник Президента України
2004 - Доктор економічних наук

26. М’ялиця Анатолій Костянтинович
Радник прем’єр-міністра України
2004 - Доктор технічних наук
ВАТ «Український НДІ авіаційної технології»

27. Мартиновський Валерій Павлович
Народний депутат України
2004 - Кандидат сільськогосподарських наук
Національний аграрний університет

28. Матвієнко Павло Володимирович
Народний депутат України
2004 - Кандидат економічних наук

29. Мовчан Володимир Петрович
Народний депутат України
2005 - Доктор технічних наук
Національна металургійна академія України

30. Москаль Геннадій Геннадійович
Голова Закарпатської облдержадміністрації
2002 - Кандидат юридичних наук
Національний університет внутрішніх справ

31. Мухін Василь Георгійович
Генеральний директор УкрДП «Укрпошта»
2003 - Кандидат технічних наук
Одеська національна академія зв’язку

32. Омельчук Валерій Олексійович
Голова правління Держ. фонду сприяння молодіж. житл. будівництву при Кабінеті Міністрів України
2005 - Кандидат наук державного управління
Національна академія державного управління при Президентові України

33. Піскун Святослав Михайлович
Генеральний прокурор України
2003 - Кандидат юридичних наук
Національний університет внутрішніх справ МВС України

34. Плачков Іван Васильович
Голова правління «Київенерго»
2005 - Кандидат технічних наук
Інститут технічної теплофізики НАН України

35. Плужніков Ігор Олександрович
Народний депутат України
2003 - Кандидат економічних наук

36. Поліщук Кирило Ананійович
Народний депутат України
2004 - Кандидат технічних наук
Національний транспортний університет

37. Порошенко Петро Олексійович
Народний депутат України
2002 - Кандидат юридичних наук
Одеська національна юридична академія

38. Притика Дмитро Микитович
Голова вищого господарського суду
2003 - Доктор юридичних наук
Національна юридична академія ім. Я.Мудрого

39. Пустовойтенко Валерій Павлович
Народний депутат України
2002 - Доктор технічних наук
Національний гірничий університет

40. Развадовський Віктор Йосипович
Народний депутат України
2004 - Доктор юридичних наук
Національний університет внутрішніх справ

41. Рижук Сергій Миколайович
Голова Житомирської обласної держ. адміністрації
2004 - Доктор сільськогосподарських наук
Інститут агроекології та біотехнології УААН

42. Стельмах Володимир Семенович
Голова НБУ
2002 - Кандидат економічних наук

43. Сятиня Михайло Лукович
Народний депутат України
2004 - Доктор фармацевтичних наук
Київська медична академія післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика

44. Тихонов Віктор Миколайович
Голова Луганської обласної ради
2003 - Кандидат юридичних наук
Національний університет внутрішніх справ

45. Толстоухов Анатолій Володимирович
Народний депутат України
2004 - Доктор філософських наук
Київський національний університет ім.Т.Г.Шевченка

46. Хорошковський Валерій Іванович
Міністр економіки та європейської інтеграції
2003 - Доктор економічних наук

47. Шкляр Володимир Борисович
Народний депутат України
2004 - Кандидат економічних наук

48. Щербань Володимир Петрович
Голова Сумської обласної держ. адміністрації
2004 Доктор економічних наук

http://obozrevatel.com/news/2005/5/31/16219.htm