середу, 23 лютого 2011 р.

Конституційна реформа від Януковича-Кравчука


Добігає до кінця перший рік президентства Віктора Януковича, який ознаменувався посиленням владної вертикалі та натяком на масштабні реформи у країні. Проте річницю свого президентства Віктор Федорович вирішив відсвяткувати із розмахом, зазіхнувши на переписування конституційної біблії. Януковичу до цього не привикати - ще восени Конституційний суд визнав неконституційним закон №2222 від 8 грудня 2004 року «Про внесення змін до Конституції України», повернувши мільйонам українців Конституцію 1996 року. Цього вочевидь виявилося замало, і після низки анонсованих реформ, Президент взявся і за конституційну. Цікаво інше, готувати новий Основний закон для діючого президента буде один із колишніх.

Мабуть, українська історія не пам’ятає випадків, коли президент не намагався переписати Конституцію. Особливо відзначився в цьому плані Леонід Кучма, який ініціював референдум 2000 року, і разом з Медведчуком виступили ініціаторами впровадження в Україні парламентсько-президентської республіки. В пам’яті ще свіже рішення КСУ, яке дозволяло Кучмі балотуватися на пост глави держави втретє. Він свого часу не скористався цим правом, проте як поведе себе Янукович за умови прийняття нової Конституції, не відомо.

На думку нардепа і професора права В. Мусіяки, ситуація із Кучмою може повторитися, оскільки станом навіть на зараз Янукович обирався за Конституцією, яка вже не дійсна «Можуть мотивувати так, що він за нової Конституції не був обраний, значить, він має право при цій Конституції бути двічі обраним. Це абсолютно дієвий механізм і він може бути реалізований», - відзначив нардеп.

Нагадаємо, що Віктор Федорович, особливо після відміни політреформи 2004 року неодноразово заявляв про необхідність прийняття нової Конституції, здійснюючи реверанси в сторону Заходу. І ось 21 лютого, Янукович підписав указ про підтримку ініціативи Президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної Асамблеї для підготовки змін до Конституції України.

В свою чергу народний депутат України Юрій Кармазин називає цей указ Президента «непродуманим кроком», що роз’єднує країну. За його словами, в трьох із п’яти пунктів указу йдеться про підтримку ініціативи Президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука. Таким чином він вважає, що Янукович намагається розділити на двох свою відповідальність за «неконституційні дії і за узурпацію влади».

Цікаво, як це кореспондується із тим, що під час президентської кампанії 2010 року він був фактично правою рукою Юлії Тимошенко? Вочевидь, Кравчук не відноситься до когорти полум’яних опозиціонерів, і можливо навіть в силу свого життєвого досвіду краще уживається з владою. Зі сторони Януковича в свою чергу такий жест можна припіднести як готовність до діалогу з опозицією, натяк на плюралізм та вищість над всякого роду дрібними політичними чварами.

Не можливо не помітити, що на відміну від своїх попередників Янукович не поспішає із впровадженням нової Конституції. За словами Л.Кравчука робота зі створення Конституційної Асамблеї, а потім її діяльність, – це достатньо масштабний і змістовний процес, який включає підготовку та обговорення конституційних змін. «Я наберуся сміливості і скажу, що розглядати цей проект буде нова Верховна Рада. Ну, подивимося… Але скоріше та Верховна Рада, яка буде обрана у 2012 році», - зауважив екс-президент.

Очевидно, що на даний момент йдеться про підготовку нової Конституції, а не про переписування чи внесення змін до старої. Скоріш за все (принаймні це лобіює Кравчук) у новій редакції буде закріплена виборча система, аби в парламенту не виникало спокуси переписувати кожен раз виборче законодавство під себе. Що стосується самого механізму прийняття Основного закону, то Леонід Макарович виявився палким прихильником референдуму (хоча тоді б мали вноситися зміни в так звані «непорушні» I, III і XIII розділи Конституції). З іншої сторони, з наявною більшістю можна внести поправки в закон «Про референдум», дозволивши приймати ключові зміни до законодавства волею більшості населення.

Не можливо не помітити виключення із конституційного процесу основного законодавчого органу держави – Верховної Ради України. На думку лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка, створенням Конституційної Асамблеї Президент відбирає у Верховної Ради право ухвалювати зміни до Конституції України. «Це – черговий етап конституційного перевороту, коли вся вертикаль влади в країні будується під одну людину, а першим кроком в цьому напрямку було створення неконституційної коаліції, другим – неконституційне – без участі парламенту - повернення Основного Закону 1996-го року, третім – неконституційне продовження повноважень народних депутатів і Президента», - зазначив він.

За словами Яценюка, тепер Президент України «виходить на «фінішну пряму»: він намагається остаточно закріпити всю владу за однією особою – за собою». Нардеп вимагає негайно прийняти постанову Верховної Ради про створення в Україні Національної Конституційної Асамблеї, до участі в якій будуть залучені не тільки представники Президента України, але й політичні партії та парламентські фракції.

В свою чергу почесний голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз переконаний, що Конституцію буде реформовано в інтересах влади, а не народу. Він також вважає, що народу не потрібна нова Конституція. «Люди хочуть, щоб влада виконувала нинішні норми Основного Закону», - сказав він.

Більше того, О.Мороз побоюється, що у разі «переформатування» Конституції буде оптимізовано розділи, що стосуються медицини, освіти, соціальних гарантій. Що стосується Конституційної Асамблеї, то екс-нардеп переконаний, що «Асамблея - це нечітка форма, на відміну від робочої групи парламенту або комісії при Президенті. Її результати можна буде трактувати як завгодно».

В свою чергу народний депутат України Тарас Стецьків закликає громадян України забрати в діючих політиків право писати Конституцію і взяти цю справу у свої руки шляхом скликання Установчих зборів. На його переконання, «відбулася чергова підміна понять. Янукович видав указ про імітацію демократичного процесу, назвавши групу призначених ним юристів і політиків Конституційною асамблеєю, яка має змінити Конституцію України. Характер їхнього призначення наперед програмує результат: готується ширма для так званої «конституційної» узурпації влади. Кінцева ціль – надати вигляд легітимності діючій владі, масовому грабунку та поневоленню українського народу».

У будь-якому випадку, незалежно від того, хто б не очолив Конституційну Асамблею в Україні, вільним від впливу зі сторони Банкової він не буде. Янукович позиціонує себе на Заході, як і в середині країни, як великий реформатор. Вочевидь оголосивши курс на 21 реформу, поповнити свою колекцію конституційною реформою він навряд чи відмовиться.

Юлія СОКИРКА, ПОСТУП, 23.02.2011
//postup.brama.com/usual.php?what=70515
//lib.rada.gov.ua/static/about/monitor-09/reg_11/reg_11_14.htm

Немає коментарів: