понеділок, 21 лютого 2011 р.

У Януковича і Кравчука конституційне порозуміння


Київ – Президент Віктор Янукович вирішив підтримати ініціативу щодо створення Конституційної асамблеї для розробки й ухвалення змін до основного закону. У понеділок глава держави підписав відповідний указ і взяв участь у засіданні науково-експертної групи з підготовки конституційної асамблеї. Між тим, коаліція громадських організацій, що виступають за ухвалення Основного закону не парламентом, а саме Конституційною асамблеєю, заявляє, що влада вдається до профанації ідеї. Адже ініційована Президентом Конституційна асамблея матиме не установчий, а лише дорадчий характер.

Віктор Янукович вирішив підтримати ініціативу першого Президента України Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї. Задекларована мета такої асамблеї – забезпечити максимальну демократичність та деполітизацію процесу вдосконалення Основного закону.

Відповідним указом чинний Президент затвердив Науково-експертну групу з підготовки Конституційної асамблеї, зобов'язавши уряд сприяти її діяльності.

Сам Леонід Кравчук під час зустрічі з чинним главою держави відзначив: «І я не говорив ніколи у присутності Вас, Вікторе Федоровичу, що ви перший Президент, який наважився проводити реформи. Тут ми маємо бути щирими: ніхто поки що за цю справу не брався серйозно. Всі говорили багато, і всі знали, що найголовніше – другий термін».

Напрацювання експертів підуть «куди треба»

До складу науково-експертної групи, крім Леоніда Кравчука, увійшли переважно провідні науковці-правники. Один з них – директор Інституту держави і права Національної академії наук Юрій Шемшученко в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що Конституційна асамблея буде консультативно-дорадчим органом.

«Будуть обговорюватися рекомендації відповідні, які наробляються групою фахівців, прийматися відповідні рішення і надсилатися куди треба. Очевидно, буде конституційна комісія створена знову. Але це вже потім», – розповів Юрій Шемшученко.

За його словами, не виключено, що з напрацюваннями Конституційної асамблеї працюватиме вже не це, а нове скликання Верховної Ради. Як відомо, парламентські вибори в Україні мають відбутися восени 2012 року.

Робоча група замість Асамблеї?

Між тим, коаліція організацій, що виступає за скликання Конституційної асамблеї як установчого органу, який би мав затвердити нову редакцію основного закону, звинувачує владу в підміні понять.

«Навіть саме слово «асамблея», – каже голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, – означає представницький характер її формування: або шляхом виборів, або шляхом призначення різними суб’єктами своїх представників. Президент має право законодавчої ініціативи. Якщо він бачить якісь проблеми в Конституції, я не розумію, чому він не внесе проект закону у Верховну Раду. Хай його більшість спробує проголосувати».

За словами експерта, у нього складається враження, що під назвою Конституційної асамблеї створюється «просто робоча група для підготовки президентського законопроекту».

Ігор Коліушко також зауважив, що в президентському оточенні немає чіткого бачення конституційної реформи. З ним погоджується політолог Володимир Фесенко, який каже, що «зараз немає якоїсь чіткої змістовної програми конституційних змін у команді Президента, є різні ідеї та підходи».

З огляду на це експерти вважають, що ухвалення конституційних змін – справа не найближчої перспективи.

Дмитро Шурхало, 21.02.2011
//www.radiosvoboda.org/content/article/2316475.html

Немає коментарів: