середу, 16 січня 2013 р.

Дмитро Качура. Криму замовили замовити бійню у парламенті


Днями на одному з провладних кримських сайтів з’явилася серія матеріалів, що стосуються теми розширення автономії Криму. В одному з них місцевий соціолог Наталія Кисельова наводить результати досліджень, згідно з якими 44,7% жителів півострова виступають за розширення повноважень АРК. 

«Повноваження Автономної Республіки Крим залишають бажати кращого, в той час як у багатьох європейських автономіях працює схема розширеного формату повноважень», – резюмує вона. Вже наступного дня голова ради Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко повторює цю тезу, заявляючи про необхідність перегляду Конституції АРК. «Вважаю, що потрібно переосмислити всю 22-річну історію Кримської автономії заново і виходити на нову редакцію Конституції», – підкреслює він.

З одного боку, привід поговорити про автономію – наближається День АРК (20 січня), з іншого, розмови про її повноваження, а тим більше, про їх розширення – на руку кримській владі в особі місцевих регіоналів. Цією «рушницею» голові Радміну і КРОПартії регіонів Анатолію Могильову можна цілитися відразу в двох зайців (потрапити – навряд чи): приміряти на себе роль захисника Криму, яка після Василя Джарти йому так і не дісталася, і спробувати мобілізувати «біло-блакитний» електорат, який відзначився на минулих виборах найнижчою явкою (після Севастополя).

Правда, в самій Партії регіонів до ідеї розширення автономії АРК поставилися з побоюванням. Як повідомив «Коментарям» народний депутат V та VI скликань, кримчанин Василь Кисельов (№98 у виборчих списках Партії регіонів на останніх парламентських виборах), для схвалення нової редакції Конституції Криму в Верховній Раді необхідно мати 300 голосів, щоб внести зміни в 10-й розділ Конституції України, що стосується Криму. «Маючи досвід роботи в парламенті, вважаю, що нинішня Верховна Рада не проголосує за подібні зміни. У той же час є політичні сили, зокрема, «Свобода», які будуть використовувати дану тему, щоб піднімати питання про ліквідацію автономії як такої. Тому на даний момент я б не піднімав це питання. А то буде ще гірше, ніж є», – зазначив колишній народний депутат.

У «Свободі» ж «Коментарям» заявили, що тема розширення автономії безпосередньо пов’язана з провалом передвиборчої кампанії ПР в Криму. «Тепер вони знову намагаються «замилити» очі виборцям, витягаючи з шафи старі нафталінові одежинки автономізаторів», – підкреслив «свободівець» Едуард Леонов. І додав: ВО «Свобода» послідовно вимагає «підвищення адміністративного статусу Кримського півострова до рівня нормальної української області (включаючи Севастополь)». «А автономія потрібна тільки корумпованим чиновникам, щоб витрачати дотації з Держбюджету України на кабінети, автомобілі, надбавки до своїх астрономічних зарплат і пільг», – завершив свій коментар Леонов. Чим, власне, і підтвердив страхи «регіонала» Кисельова: краще кримським політикам взагалі не піднімати тему розширення автономії, а то можна втратити і те, що є.

У той же час, як повідомив «Коментарям» кримський народний депутат від Партії регіонів Борис Дейч, питання про переписування Конституції АРК не є необхідним. «На мою думку, потрібно виконувати ту Конституцію, яка є на даний момент. Вона дає необхідні права та обов’язки. Потрібно писати не нову Конституцію – не знаю, кому там неспокійно живеться – а домагатися, щоб чинна Конституція на даному етапі виконувалася всіма органами влади», – вважає Дейч.

На думку експертів, крім мобілізації електорату, керівництво автономії може переслідувати й інші цілі. Зокрема, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначив, що дані заяви – є спробою обережного тиску на Київ з метою дати трохи більшої самостійності. «Я спілкувався з Могильовим, і він висловлював незадоволення, що з дрібних питань йому доводиться їхати в Київ. Тому, як часто буває, треба попросити більшого, щоб отримати бажане. Я не вважаю, що мова йде про реанімацію якихось сепаратистських настроїв, оскільки в них місцева влада навряд чи має інтерес», – зазначив експерт.

Як би там не було, але законопроект про розширення повноважень автономії має всі шанси на народження. Є у нього навіть шанси на потрапляння до порядку денного. Особливо коли владі знадобиться влаштувати в парламенті чергові кулачні бої за участю «свободівців», щоб відвернути увагу від інших скандальних запитань і нишком проштовхнути потрібні їй закони. Правда, на повноваженнях автономії це ніяк не відіб’ється.

За матеріалами Коментарі

Дмитро Качура, 16 січня 2013 року
//news.finance.ua/ua/~/2/0/all/2013/01/16/294857


//lalak.org.ua/?q=node/10562

Немає коментарів: