понеділок, 25 лютого 2013 р.

Янукович, Ромпей і Баррозу визнали особливу важливість конституційної реформи в Україні


16-ий Саміт ЄС-Україна: Спільна заява

1. Шістнадцятий Саміт Україна - ЄС відбувся в Брюсселі 25 лютого 2013 року. Україну представляв Президент України Віктор Янукович. Європейський Союз представляли Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Дурау Баррозу.

2. Визнаючи європейські прагнення України та вітаючи її європейський вибір, лідери підтвердили свою взаємодію щодо політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом на основі поваги до спільних цінностей та їхнього ефективного просування.

3. Лідери підтвердили свою відданість підписанню вже парафованої Угоди про асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, щойно будуть продемонстровані рішучі дії та відчутний прогрес у трьох сферах, відзначених під час Саміту Україна - ЄС у 2011 році, у разі можливості, до Саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді 2013 року. Для досягнення цієї мети Україна налаштована діяти у відповідності до сфер/положень, визначених у Висновках Ради Європейського Союзу у закордонних справах від 10 грудня 2012 року. Вони погодилися зосередитися на цих питаннях як на пріоритетних. Підписання може супроводжуватися відкриттям тимчасового застосування частин Угоди.

4. Лідери взяли до уваги кроки, здійснені Україною до цього часу, і сподіваються на досягнення нею конкретного прогресу до початку травня 2013 року.

5. Лідери взяли до уваги резолюцію Європейського Парламенту від 13 грудня 2012 року та заяву Верховної Ради України від 22 лютого 2013 року.

6. Лідери взяли до уваги остаточний звіт ОБСЄ/БДІПЛ щодо парламентських виборів в Україні 28 жовтня 2012 року, визнаючи необхідність повного виконання його рекомендацій. Вони погодилися з важливістю вжиття заходів щодо недоліків у ході виборів, у тому числі, здійснення ближчим часом кроків з метою створення надійного виборчого законодавства, вивчивши доцільність підготовки Виборчого кодексу, та чітких правил для збалансованого доступу учасників виборів до ЗМІ у тісній взаємодії з ОБСЄ/БДІПЛ та Радою Європи/Венеціанською комісією, а також розгляду питання щодо невизначених результатів виборів в деяких одномандатних округах.

7. Лідери висловили повну підтримку моніторинговій місії Європейського Парламенту до України на чолі з колишніми президентами П.Коксом і А.Кваснєвським, включаючи необхідність уваги до судових справ, які викликають особливе занепокоєння. Україна також висловила свою тверду відданість швидкому виконанню рішень Європейського суду з прав людини, а також рекомендацій Ради Європи щодо умов утримання ув’язнених осіб та медичної допомоги, що їм надається.

8. Вони наголосили, що верховенство права та незалежна система правосуддя є ключовим принципом, на якому базується Угода про асоціацію, як це зазначено у їхній спільній заяві за підсумками грудневого Саміту 2011 року. Вони обговорили ключові елементи судової реформи в Україні та привітали набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом, новим законодавством про адвокатуру, а також створення Національного превентивного механізму проти тортур. Вони наголосили на важливості їх ефективної імплементації та необхідності всеохоплюючого реформування системи правосуддя у відповідності до європейських стандартів. Вони очікують на швидке проведення глибокого перегляду законів та нормативних актів про функціонування прокуратури, про роль Вищої ради юстиції, про судоустрій та статус суддів, а також реформування Кримінального кодексу та міліції у тісній взаємодії з Радою Європи/Венеціанською Комісією. Вони привітали започаткування 6 лютого 2013 року неформального діалогу з питань реформування системи правосуддя з метою сприяння прогресу України з цих питань.

9. Лідери відзначили 3-й спільний звіт про імплементацію Порядку денного асоціації Україна - ЄС. У світлі висновків звіту вони наголосили на важливості загального посилення його імплементації та швидкого оновлення. Вони підкреслили важливість всеохоплюючих реформ шляхом конструктивного залучення Уряду, більшості та опозиції у Верховній Раді і громадянського суспільства. Вони сподіваються на рішучі та своєчасні зусилля України щодо реалізації узгоджених реформ, зокрема, в рамках Порядку денного асоціації та Плану дій щодо візової лібералізації.

10. Вони позитивно відзначили нове законодавство щодо свободи зібрань та визнали особливу важливість конституційної реформи для створення необхідної системи стримувань і противаг та продовження реформ у сферах свободи зібрань та засобів масової інформації.

11. Лідери погодилися з важливістю прогресу в реформах, необхідних для підготовки до створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) відповідно до Порядку денного асоціації та необхідністю утримуватися від будь-яких заходів, що суперечать духу ПВЗВТ. Вони вкотре підтвердили свою повну відданість принципам заснованої на правилах двосторонньої лібералізації, втілених у ПВЗВТ, зокрема шляхом утримання від запровадження протекціоністських заходів. Вони підтвердили вірність принципам СОТ та готовність продовжувати докладати спільних зусиль для зміцнення багатосторонньої торговельної системи. Лідери також наголосили на пріоритетності, що надається поліпшенню ділового та інвестиційного клімату. У цьому контексті вони привітали укладення домовленості між Україною та ЄС щодо започаткування неформального діалогу з питань бізнес-клімату, що має на меті визначення першочергових заходів у контексті поліпшення бізнес-клімату.

12. Лідери привітали підписання Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди щодо макрофінансової допомоги ЄС Україні у розмірі до 610 млн. євро, яка доповнить майбутню угоду між Україною та Міжнародним валютним фондом.

13. Лідери взяли до уваги сьомий спільний звіт про виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва у сфері енергетики і підтвердили, що Україна як транзитна держава залишається надійним партнером ЄС, який прагне забезпечувати стабільне і безпечне постачання газу в Європу. Вони також наголосили на важливості газотранспортної системи (ГТС) України для транспортування газу в держави-члени ЄС. ЄС продовжуватиме свою підтримку модернізації української ГТС як ключової частини європейської мережі і підтримуватиме Україну в інтенсифікації діалогу з міжнародними фінансовими інституціями для надання першої позики на реалізацію першочергового проекту з транзиту газу «Реконструкція лінійних споруд газопроводу «Уренгой – Помари – Ужгород (перша черга)». У цьому контексті будуть проведені спільні круглі столи високого рівня з метою просування розвитку регіонального ринку газу із залученням відповідних держав ЄС, фінансових інституцій і компаній. Лідери із задоволенням відзначили, що з листопада 2012 року Україна поєднана з ринком газу ЄС завдяки ефективному постачанню газу в обох напрямках. Нещодавні інвестиції європейських енергетичних компаній в Україну були оцінені як позитивний факт у контексті поєднання України з європейським ринком. Лідери привітали прогрес України у виконанні зобов’язань згідно з Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та визнали необхідність подальших зусиль для виконання всіх зобов’язань. Сторони погодилися надалі підтримувати енергетичне співробітництво, засноване на принципах солідарності та взаємної вигоди. Вони також привітали повноцінну участь України у проведенні ядерних «стрес-тестів» відповідно до стандартів ЄС і сподіваються на швидке остаточне погодження умов надання кредитів ЄБРР і Євратому на модернізацію атомних електростанцій в Україні.

14. Лідери відзначили, що завершення переговорів щодо Угоди про спільний авіаційний простір є пріоритетом на 2013 рік. Вони взяли до уваги прогрес України у сфері управління державними фінансами і сподіваються на подальший прогрес, який уможливить надання фінансової допомоги з боку ЄС у вигляді бюджетної підтримки. Вони домовилися започаткувати консультації щодо шляхів врахування у майбутній допомозі ЄС Угоди про асоціацію, включно із поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі між Україною та ЄС.

15. Вони приділили особливу увагу мобільності громадян, підтверджуючи спільні зобов’язання просуватися до безвізового режиму у встановленому порядку, щойно будуть створені умови для добре керованого та безпечного пересування людей. Вони позитивно відзначили прогрес України у реалізації першої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму та активізацію зусиль з метою досягнення відповідних критеріїв. Вони сподіваються на швидке набрання чинності Угодою про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз, що була підписана у липні 2012 року, з метою подальшого спрощення видачі віз українським громадянам.

16. Лідери обмінялися думками з приводу міжнародних та регіональних питань, зокрема у контексті головування України в ОБСЄ. Україна має хороші можливості виступати об’єднуючою ланкою в ОБСЄ та спрямувати керівництво організацією у спосіб, що підтримуватиме та зміцнюватиме її інституційно. Вони висловили спільні погляди щодо процесу придністровського врегулювання та очікують на позитивну динаміку переговорів у форматі «5+2». Вони також висловили задоволення щодо участі України в місіях СПБО.

25.02.2013
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/26963.html
//www.president.gov.ua/gallery/2118.html
//www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/135667.pdf



11 вимог, які поставив Брюссель Києву, за інформацією «Української правди». Інші джерела дають перелік у 19 вимог (див. коментар).
//www.pravda.com.ua/articles/2013/02/26/6984321/

2 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

11.02.2013 | Олександр Сушко
19 вимог, які поставив Брюссель Києву

Європейський союз розробив критерії, виконання яких відкриє перед Україною двері до підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Цілком неофіційно, та ще й у перекладі, трохи відрізняється від того, що я бачив англійською мовою (таке враження, що скорочені формулювання). Але так чи інакше, це вони:

1. Виконання рекомендацій, визначених в остаточному звіті спостережної місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо парламентських виборів в Україні
2. Подолання зафіксованих недоліків у проведенні парламентських виборів в Україні 28 жовтня 2012 року
3. Схвалення Виборчого кодексу України
4. Забезпечення збалансованого доступу учасників виборів до засобів масової інформації
5. Проведення повторних виборів в одномандатних виборчих округах, в яких не визначено переможця
6. Вирішення питання політично вмотивованих вироків без зволікань
7. Швидке виконання рішень Європейського суду з прав людини
8. Виконання рекомендацій Ради Європи стосовно умов утримання та медичної допомоги особам, що перебувають під вартою
9. Забезпечення належного впровадження нового Кримінального процесуального кодексу, нового законодавства з питань адвокатури та створення Національного превентивного механізму проти тортур
10. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією закону про прокуратуру
11. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією Кримінального Кодексу України
12. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією закону про «Вищу раду юстиції»
13. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією закону про судоустрій та статус суддів
14. Вжиття кроків у реформуванні міліції

15. Реалізація конституційної реформи у відповідності до міжнародних стандартів

16. Здійснення реформ, необхідних для підготовки до започаткування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі
17. Забезпечення ефективної боротьби з корупцією
18. Здійснення реформи системи управління державними фінансами, включаючи розширення повноважень Рахункової палати
19. Вжиття рішучих дій для покращення ділового та інвестиційного клімату

http://glavcom.ua/articles/9783.html

Вадим Мурачов сказав...

26.02.2013 | Віктор Янукович
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №93/2013

Про відзначення 17-ї річниці Конституції України

З метою належного відзначення у 2013 році 17-ї річниці Конституції України, враховуючи її важливе значення у розбудові правової демократичної держави, постановляю:

1. Кабінету Міністрів України:

1) розробити та забезпечити реалізацію плану заходів з відзначення 17-ї річниці Конституції України, передбачивши, зокрема:

проведення у містах Києві та Севастополі, обласних центрах, інших населених пунктах урочистих заходів за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів України, громадськості, діячів науки та культури;

покладення квітів до пам'ятників і пам'ятних знаків видатним діячам українського державотворення у місті Києві та інших населених пунктах;

організацію за участю Конституційної Асамблеї у місті Києві науково-практичної конференції на тему історії вітчизняного конституційного права та напрямів удосконалення Основного Закону України, а також тематичних наукових конференцій та круглих столів у регіонах держави;

проведення в закладах культури, військових частинах, закладах для дітей та молоді інформаційно-просвітницьких заходів (лекцій, круглих столів, демонстрацій фільмів, виставок фото- та архівних документів тощо), спрямованих на роз'яснення значення норм Конституції України у становленні демократичної держави, на формування правової культури, виховання громадянської свідомості та поваги до Основного Закону України;

організацію культурно-мистецьких заходів, спортивних змагань, присвячених Дню Конституції України;

2) забезпечити в установленому порядку фінансування заходів із відзначення 17-ї річниці Конституції України.

2. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям розробити, затвердити та забезпечити виконання регіональних планів заходів щодо підготовки і відзначення 17-ї річниці Конституції України.

3. Міністерству закордонних справ України забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів з нагоди 17-ї річниці Конституції України із залученням до участі в них представників української громадськості за кордоном.

4. Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечити широке висвітлення заходів щодо підготовки та відзначення 17-ї річниці Конституції України, трансляцію тематичних теле- та радіопередач.

5. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
26 лютого 2013 року

http://www.president.gov.ua/documents/15485.html