вівторок, 5 лютого 2013 р.

Джанні Букіккіо: Конституційна реформа має стати завданням Верховної Ради, а не референдуму


Верховна Рада України налаштована на конструктивну співпрацю з Венеціанською комісією, яка є не лише частиною історії європейського конституціоналізму, а й майбутнім європейської правової системи. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з Головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо у вівторок.

«Зважаючи на професіоналізм та багатий досвід її членів, Комісія являє собою потужний інструмент юридичного аналізу і правової експертизи, відомий далеко за межами Європи», - сказав він.

В.Рибак наголосив, що Україна завжди послідовно і якісно співпрацювала з Венеціанською комісією, рекомендації якої відіграли важливу роль у приведенні національного законодавства у відповідність до європейських норм і стандартів, і висловив сподівання, що співпраця «нарощуватиме темпи».

За словами керівника парламенту, протягом 2011 року Венеціанською комісією було ухвалено сім висновків щодо проектів законів України, чи не найважливішим з яких був висновок щодо проекту Закону «Про адвокатуру». У цьому контексті він повідомив, що Верховна Рада 5 липня 2011 року ухвалила Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Іншим прикладом успішної співпраці України з Радою Європи у правовій сфері В.Рибак назвав розробку і ухвалення Верховною Радою України 13 квітня 2012 року нового Кримінально-процесуального кодексу України. Який, за його словами, вже отримав схвальні відгуки та позитивні оцінки практично від усіх наших європейських партнерів. «Сьогодні триває активний процес реалізації його положень, а також приведення у відповідність до нього інших нормативно-правових актів українського законодавства», - сказав Голова Верховної Ради.

Керівник парламенту також зазначив, що ухвалення Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та нового Кримінально-процесуального кодексу дозволило виконати два основних зобов’язання України перед Радою Європи. «Переконаний, що таке досягнення було б неможливим без потужної і постійної підтримки європейського експертного товариства, осередком якого виступає Венеціанська комісія», - наголосив він.

В.Рибак заявив, що Україна розраховує на допомогу і підтримку Венеціанської комісії під час розробки та схвалення нового закону про прокуратуру в Україні, підкресливши, що європейські партнери, у тому числі і Венеціанська комісія, неодноразово наголошували на важливості невідкладного та ґрунтовного реформування цього органу.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що «практично всі висновки Венеціанської комісії, зроблені за останній час, знайшли своє відображення у чинних нормативно-правових актах України». «Саме тому ми можемо дати в цілому позитивну оцінку спільній роботі», - сказав він.

Одним з найважливіших напрямів демократичного розвитку України керівник парламенту назвав конституційну реформу, висловивши сподівання на плідну взаємодію з Венеціанською комісією. «Успішне проведення конституційної реформи може стати наріжним каменем політичної стабільності в нашій державі, і врахування думки Вашої інституції практично стало нормою законопроектної роботи в Україні», - підкреслив він.

Він також висловив вдячність за підтримку Венеціанською комісією діяльності Конституційної асамблеї України.

Своєю чергою, Дж.Букіккіо зазначив, що, маючи достатньо довгий термін співпраці з Україною, і, зокрема, з Верховною Радою, Венеціанська комісія сподівається на ще пліднішу взаємодію. За його словами, пріоритетними питаннями для України мають стати прийняття закону про прокуратуру та внесення змін до Конституції.

Голова Європейської комісії «За демократію через право» позитивно оцінив роботу Конституційної асамблеї України, з роботою якої члени Венеціанської комісії були щойно ознайомлені, і підкреслив, що не важливо, якою буде система влади: парламентською, президентською чи парламентсько-президентською. Головне, за його словами, - у державі має бути «система стримувань і противаг, за якої існує прозорість, взаємні перевірки і демократія». «Усі органи державної влади повинні працювати належним чином», - сказав він.

Дж. Букіккіо також вважає, що конституційна реформа повинна «пройти нормальним шляхом - через Верховну Раду». «Це має стати завданням Верховної Ради, а не референдуму», - заявив він.

При цьому Дж. Букіккіо, вітаючи «відданість України покращенню стосунків із Венеціанською комісією», підкреслив, що в Україні «достатньо інтелектуальних і політичних ресурсів для реалізації конституційної реформи, тому єдине, що могло б знадобитися українцям - це досвід європейських країн».

Голова Верховної Ради, наголосивши на пріоритетності європейських цінностей для громадян України, назвав досвід і поради Венеціанської комісії дуже корисними. Він зазначив, що до складу Конституційної асамблеї, створеної Президентом України, увійшли найкращі фахівці, які підготують зміни до Конституції. За словами В.Рибака, ці зміни мають бути прийняті Верховною Радою України.

У відповідь на слова Дж. Букіккіо про те, що Україна є частиною Європи, керівник парламенту висловив сподівання, що і парламент України повинен стати європейським - таким, «коли влада чує опозицію, а опозиція - владу».

Прес-служба, 05 лютого 2013 року
//rada.gov.ua/news/Top-novyna/72283.html

Томас Маркерт. Закон про референдум може загрожувати стабільності України
Тетяна Івженко. Страх і затаєна злість стають головними рисами суспільних настроїв

5 лютого 2013 року відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з Головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо

2 коментарі:

petro1941 сказав...

Верховна Рада надто безвідповідальна, щоб вирішувати долю Конституції України.
Конституційна Асамблея має бути обрана народом.

Вадим Мурачов сказав...

Справа навіть не у безвідповідальності ВР, справа у цілковитій зневірі Українського народу до влади в Україні в усіх її проявах.
Згідний з Вами, що установчий акт має здійснити Український народ, проте, пошесть зневіри доконує й його - кожен за себе, усі проти усіх... біда.