вівторок, 5 лютого 2013 р.

Венеціанський «карнавал» у Києві 2012-2013


За даними проведеного КМІС соціологічного дослідження,
лише 9,9% громадян України переконані, що проект змін до
Конституції має розробляти саме Конституційна Асамблея.


Конституційна Асамблея розпочала предметну співпрацю з Венеціанською Комісією в темі реформи правосуддя в Україні

6 грудня відбувається третє пленарне засідання Конституційної Асамблеї. На запрошення членів Асамблеї у заході взяли участь Секретар Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) Томас Маркерт, віце-президенти Венеціанської Комісії Ханна Сухоцька та професор Гельсінського університету Карло Туорі, члени Комісії - Євгеній Танчев, Джеймс Гамільтон, радник Генерального Секретаря Ради Європи Лейла Каячік.

До порядку денного роботи Конституційної Асамблеї включені питання концептуальних засад конституційно-правової модернізації правосуддя в Україні, проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» та визначення поняття та системи правоохоронних органів. Окрім того, члени засідання розглядають питання змін у складі окремих комісій Конституційної Асамблеї та створення підкомісій.

Як зазначив Голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук, нинішнє засідання свідчить про початок практичної участі Венеціанської Комісії в конституційному процесі України. «Ми приділяємо велике значення співпраці з Європейською комісією «За демократію через право», оскільки вона є основною науково-експертною інституцією Європейського співтовариства, а її висновки та рекомендації розглядаються нами як стандарти, які необхідно широко застосовувати у процесі конституційно-правової модернізації», - підкреслив Леонід Кравчук.

Секретар Конституційної Асамблеї, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук заявила, що Україна як член Ради Європи та держава, яка задекларувала європейську інтеграцію як свою стратегічну перспективу, має виконувати взяті на себе зобов’язання правового характеру щодо приведення національного законодавства до європейських стандартів. Чи не головною проблемою відповідності європейським принципам є питання стану правосуддя та якості роботи судової влади в державі, зауважила вона.

Реальна реформа передбачає публічне обговорення та створення атмосфери відкритої дискусії, зазначила М.Ставнійчук. Саме тому сьогоднішня дискусія в рамках пленарного засідання Конституційної Асамблеї, а також круглий стіл з питань реформування судової системи за участю експертів Венеціанської Комісії, керівників судових інституцій, членів Конституційної Асамблеї, відбуваються у відкритому режимі з онлайн-трансляцією [другого пленарного засідання] в Інтернеті...

06.12.2012 11:30
Прес-служба Президента України Віктора Януковича


Венеціанська Комісія високо оцінила роботу Конституційної Асамблеї та пропонує опозиції залучитися до конституційного процесу

Учасники третього пленарного засідання Конституційної Асамблеї заслухали доповіді комісій Асамблеї щодо науково-методичного забезпечення підготовки Концепції внесення змін до Конституції. Йдеться, зокрема, про питання, які стосуються реформи судової системи.

Голова комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя Василь Маляренко у своїй доповіді презентував концептуальні засади конституційно-правової модернізації правосуддя в Україні, а Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов прояснив положення проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів». Із доповіддю щодо визначення поняття та системи правоохоронних органів виступив голова комісії Конституційної Асамблеї з питань правоохоронної діяльності Василь Тацій.

Голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук, підсумовуючи сьогоднішню дискусію, заявив, що докладе всіх зусиль, аби у проекті змін до Основного Закону, який розробить Конституційна Асамблея, не було жодного положення, сумнівного з точки зору верховенства права та прав людини.

Під час брифінгу після пленарного засідання Секретар Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) Томас Маркерт зазначив: «Дискусія, яку ми мали можливість спостерігати сьогодні, свідчить про достатньо позитивну роботу Конституційної Асамблеї, її відкритий характер. Ми також високо оцінюємо й напрацювання комісій Асамблеї, які обговорювалися, зокрема, в частині судової реформи».

«Надзвичайно важливо, щоб у конституційному процесі брали участь представники опозиції. Конституція повинна об’єднувати, а не роз’єднувати країну. Опозиція та парламентська більшість мають спільно працювати над конституційними змінами, щоб у результаті отримати продукт, який би був сприйнятий усім українським суспільством», - сказав Т.Маркерт.

Радник Президента України, Секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук наголосила, що судова реформа є одним із головних пріоритетів, визначених Президентом України у процесі конституційно-правової модернізації - і над цим протягом останніх місяців працюють усі комісії Конституційної Асамблеї.

Основною метою реформи правосуддя, наголосила М.Ставнійчук, є утвердження верховенства права через забезпечення доступності правосуддя; справедливої судової процедури; незалежності, безсторонності та професіоналізму суддів; юридичної визначеності; однаковості судової практики; відкритості судових рішень; невідворотності юридичної (дисциплінарної) відповідальності суддів та забезпечення ефективності судового захисту.

У процесі конституційно-правової модернізації судочинства Конституційна Асамблея хоче залучити досвід європейського конституціоналізму, максимально врахувати міжнародні стандарти при формуванні відповідного українського законодавства, наголосила Радник Президента.

«Це відкритий процес, який потребує не лише фахової дискусії та експертного діалогу з Венеціанською Комісією, а і залучення всіх провідних політичних сил. Відбулися парламентські вибори, до Верховної Ради пройшли нові політичні сили, в найближчий час знизиться виборча емоційна температура. Усі парламентські партії мають право на представлення позиції в Конституційній Асамблеї. Президент України пропонує можливості для залучення опозиції до роботи Конституційної Асамблеї. Конституційна модернізація судової системи потребує усвідомленого політичного консенсусу», - сказала М.Ставнійчук.

«Ми й надалі маємо намір вести відвертий, відкритий діалог з експертним співтовариством, ЗМІ та міжнародними партнерами. Для нас важливо отримати законопроект, який би підтримувався всіма політичними силами та користувався довірою в суспільстві», - також зазначила вона.

Керівники Конституційної Асамблеї сподіваються, що результатом сьогоднішньої дискусії стане напрацювання спільних підходів до конституційних змін щодо модернізації правосуддя, які ґрунтуватимуться на європейських стандартах та міститимуть кращі практики вітчизняного досвіду.

06.12.2012 15:54
Прес-служба Президента України Віктора Януковича

07.12.2012 Томас Маркерт. Схоже, завдання Конституційної Асамблеї - затверджувати ідеї Банкової



УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №63/2013

Про призначення С.Ківалова членом
Європейської Комісії «За демократію через право»
(Венеціанська Комісія)

Призначити КІВАЛОВА Сергія Васильовича - Голову Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя - членом Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія), за згодою.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
4 лютого 2013 року




УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №61/2013

Про увільнення М.Ставнійчук від виконання обов'язків
члена Європейської Комісії «За демократію через право»
(Венеціанська Комісія)

Увільнити СТАВНІЙЧУК Марину Іванівну від виконання обов'язків члена Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) у зв'язку із закінченням строку повноважень.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
4 лютого 2013 року

10.03.2009 Указ Президента України №145/2009 Про призначення М.Ставнійчук членом Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія)


Президент провів зустріч з Головою Європейської Комісії «За демократію через право»

Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Головою Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії) Джанні Букіккіо.

На початку зустрічі Глава держави зазначив, що Україна системно працює з усіма європейськими інституціями, зокрема, з Венеціанською Комісією вже склалися добрі стосунки.

«За останні три роки Венеціанська Комісія 14 разів надавала свої висновки і рекомендації у сфері здійснення конституційно-правових реформ в Україні», - сказав Віктор Янукович. Він зазначив, що Україна ніколи не залишає без уваги будь-які зауваження чи пропозиції Венеціанської Комісії. «Ми вдячні за таке ставлення до України і за робочі партнерські стосунки», - додав Президент.

Віктор Янукович також подякував Венеціанській Комісії за підтримку діяльності Конституційної Асамблеї.

У свою чергу Голова Європейської Комісії «За демократію через право» Джанні Букіккіо наголосив, що Україна за останні 20 років зробила багато кроків уперед. Водночас він додав, що Україну попереду очікує ще багато роботи. «Мої побажання - рухатися крок за кроком, не чекати всього повного проекту Конституції. Є деякі сфери, які потребують негайної дії, одна з них - судова система», - сказав Д.Букіккіо.

На зустрічі були присутні Секретар Європейської Комісії «За демократію через право» Томас Маркерт, Представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук.

05.02.2013 16:20
Прес-служба Президента України Віктора Януковича


Найближчим часом буде затверджено Концепцію розвитку місцевого самоврядування - Віктор Янукович

Найближчим часом в Україні буде затверджено Концепцію розвитку місцевого самоврядування. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з Головою Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії) Джанні Букіккіо.

«Найближчим часом на державному рівні буде затверджено Концепцію розвитку місцевого самоврядування, визначено пріоритетні напрями реформи місцевого самоврядування», - сказав Президент. Далі, за його словами, буде реалізовано чіткий план заходів із реформування місцевого самоврядування.

Глава держави підкреслив, що реформа місцевого самоврядування має стати спільною справою, відповідальність за яку повинні взяти на себе органи державної влади, місцевого самоврядування, бізнес і громадянське суспільство.

Він додав, що мають бути розширені можливості участі громадянського суспільства у виробленні політики на місцевому рівні, а також контролі за її реалізацією.

05.02.2013 16:25
Прес-служба Президента України Віктора Януковича


Президент наголошує на важливості співпраці з Венеціанською Комісією на кожному етапі конституційного процесу

Україна сподівається на тісну співпрацю з Венеціанською Комісією на кожному етапі конституційного процесу. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час зустрічі з Головою Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії) Джанні Букіккіо.

«На кожному етапі конституційного процесу сподіваємось на тісну співпрацю з Венеціанською Комісією», - зазначив Глава держави. За його словами, оновлена Конституція України має бути орієнтована на утвердження людини як найвищої цінності суспільства і держави.

Він зазначив, що серед пріоритетів роботи Конституційної Асамблеї є посилення конституційних гарантій прав людини та громадянина, у тому числі реального забезпечення ефективного та незалежного судового захисту прав і свобод та забезпечення ефективності механізму організації державної влади.

Віктор Янукович нагадав, що до Конституційної Асамблеї, створеної у травні 2012 року, не увійшли представники опозиційних сил. «Але ми дотримуємося такого принципу, що двері завжди відчинені. Я при кожній нагоді запрошую представників опозиційних сил приймати участь у Конституційній Асамблеї», - сказав Глава держави.

Він підкреслив, що, за рекомендаціями Венеціанської Комісії, Конституційна Асамблея функціонує як самостійний і незалежний орган.

05.02.2013 16:29
Прес-служба Президента України Віктора Януковича


Глава держави: Конституційні зміни повинні врахувати розпочату реформу судової та правоохоронної системи

Зміни до Конституції України повинні врахувати всі питання, що стосуються реформування судової та правоохоронної системи. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з Головою Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії) Джанні Букіккіо.

«Конституційна реформа повинна врахувати всі питання судової реформи», - сказав Глава держави. За його словами, на сьогодні практично все, що можна було врегулювати законами України, є врегульованим. «Залишилась тільки та частина, яка повинна бути врегульована в Конституції», - зазначив Віктор Янукович.

Президент наголосив, що при підготовці конституційних змін, пов'язаних із питаннями правосуддя, орієнтиром для України є рекомендації Венеціанської Комісії. «В основу ефективної судової системи ми закладаємо європейські підходи доступу до судової професії, пропонуємо реальні механізми закріплення гарантій незалежності суддів, утвердження дієвого та ефективного суддівського самоврядування», - підкреслив Глава держави.

Віктор Янукович висловив сподівання, що вже найближчим часом Конституційна Асамблея надасть конкретні пропозиції, відповідний законопроект для внесення змін до Конституції у частині правосуддя. «Ми, безумовно, ці пропозиції невідкладно направимо на експертизу до Венеціанської Комісії», - сказав Президент.

Говорячи про реформування правоохоронних органів, Віктор Янукович відзначив, що Україна досягла на цьому шляху помітного прогресу. Глава держави нагадав, що 20 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, який запроваджує змагальну модель кримінального провадження за кращими європейськими стандартами та забезпечує процесуальну рівність учасників процесу.

Важливим, за словами Президента, також було ухвалення у вересні минулого року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності прокуратури», який суттєво обмежив повноваження відомства. Зокрема, як зазначив Віктор Янукович, прокурори позбавлені права видавати обов’язкові для виконання акти прокурорського реагування - протести і приписи, а також здійснювати нагляд за дотриманням законів без призначення прокурорської перевірки. Також Законом ліквідовано військову прокуратуру, додав Президент.

«Однак не слід сприймати ці зміни як кінцевий результат реформи прокуратури. Ми беремо до уваги рекомендації Венеціанської Комісії, і впевнений, що в питанні ролі та повноважень прокуратури в Україні ми знайдемо необхідне компромісне рішення», - сказав Глава держави.

05.02.2013 16:35
Прес-служба Президента України Віктора Януковича



Відбулася зустріч членів координаційного бюро Конституційної Асамблеї з керівництвом Венеціанської Комісії

5 лютого 2013 року відбулася зустріч членів координаційного бюро Конституційної Асамблеї з Головою Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) Джанні Букіккіо, Секретарем цієї Комісії Томасом Маркертом та Представником Генерального секретаря Ради Європи в Україні Владіміром Рістовскі.

Голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук зазначив, що ця зустріч є знаковою подією не тільки для Конституційної Асамблеї, а й для України. Також Леонід Кравчук зауважив, що останнім часом співпраця Венеціанської Комісії з нашою державою є надзвичайно інтенсивною та плідною.

У свою чергу, Голова Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) Джанні Букіккіо повідомив, що ми маємо спільні цілі щодо підготовки змін до Конституції України, які б відповідали європейським нормам. «Конституція України має об’єднувати суспільство, а не розділяти. Ви робити величезну роботу і вона не легка, не так легко знайти консенсус серед політикуму та в суспільстві. Робота буде важкою. Однак, треба йти крок за кроком, не зволікаючи», - додав Голова Венеціанської Комісії. Також він зупинився на пріоритетах конституційної реформи, пов’язаних з реформою правосуддя та місцевого самоврядування.

Джанні Букіккіо запевнив, що Україна може повністю покластися на Венеціанську Комісію, яка у свою чергу зробить, попри велику зайнятість, усе можливе, щоб в Україні дійсно була створена Конституція, яка б відповідала європейським нормам, щоб мінімізувати прогалини між тим, що написано в Основному Законі, та його реалізацією. Він також звернув увагу на необхідність прямого та тісного зв’язку між Конституційною Асамблеєю та Венеціанською Комісією. Цей постійний зв'язок має забезпечити Марина Ставнійчук, секретар Конституційної Асамблеї.

Члени координаційного бюро розповіли про стан підготовки проекту Концепції внесення змін до Конституції України та про подальші плани роботи як у Комісіях, так і в Конституційній Асамблеї.

Зокрема, голова Комісії з питань правосуддя Конституційної Асамблеї Василь Маляренко докладно поінформував керівництво Венеціанської Комісії про висновки Конституційної Асамблеї щодо пропозицій, пов’язаних з підготовкою відповідних змін до Конституції України з питань правосуддя.

Як зазначив Василь Маляренко, «у цій важливій сфері пропонується усунути політичні органи від питань формування суддівського корпусу та утворення, реорганізації і ліквідації суддів; підвищити віковий ценз для зайняття посади судді, збільшити необхідний для цього стаж роботи за фахом, підвищити граничний вік для зайняття посади судді, посилити суддівське представництво у Вищій раді юстиції, визначити мережі суддів законом. У Конституційній Асамблеї вважають, що всі мають право на справедливий суд, встановлений законом, де створені умови для розгляду спорів у розумні строки. Конституція має забезпечити засади і принципи, гарантії для об’єктивного і неупередженого правосуддя. З цією метою має бути створено механізми, що не допускають застосування неправомірних впливів на суддів, деполітизовано судову систему, забезпечено неухильне виконання суддями своїх обов'язків на основі верховенства права та у відповідності із законом».

За словами голови Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування Світлани Серьогіної, їх комісія вже розробила Концепцію внесення змін до Конституції України щодо вдосконалення місцевого самоврядування в Україні. Робота Комісії повністю синхронізована в часі з підготовкою Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні і Плану першочергових заходів щодо її реалізації.

Голова Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов‘язків людини та громадянина Володимир Буткевич повідомив, що 12 лютого цього року на засіданні Комісії буде прийнято остаточну Концепцію, яку розробляла відповідна Комісія.

Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук зауважила, що такий формат спілкування членів координаційного бюро Конституційної Асамблеї та керівництва Венеціанської Комісії свідчить про спільну зацікавленість у необхідності участі європейських експертів у конституційному процесі в Україні та висловила надію на подальшу активну та плідну співпрацю.

05.02.2013 17:28
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/26284.html
//www.president.gov.ua/news/26294.html
//www.president.gov.ua/documents/15415.html
//www.president.gov.ua/documents/15413.html
//www.president.gov.ua/news/26759.html
//www.president.gov.ua/news/26760.html
//www.president.gov.ua/news/26761.html
//www.president.gov.ua/news/26763.html
//www.president.gov.ua/news/26762.html

22.03.2013 (VІIІ) Засідання координаційного бюро КАЯК [Рішення КБ №13]
20.02.2013 (VІI) Засідання координаційного бюро КАЯК [Рішення КБ №11-12]
23.01.2013 (V) Засідання координаційного бюро КАЯК [Рішення КБ №10] 


Конституцію України будуть оцінювати по частинах

Голова Європейської комісії «За демократію через право» Джанні Букіккіо звернувся до Віктора Януковича з пропозицією надсилати зміни в Конституції України на експертизу частинами, не чекаючи повного завершення роботи українських експертів.

Представник європейського органу, який також відомий під назвою «Венеціанська комісія», уточнив під час зустрічі з президентом України, що «є певні сфери, в яких дії повинні бути негайні». Букіккіо вважає, що однією з таких сфер є судова система країни. Поетапне узгодження в ході безпосередньо підготовки проекту має прискорити роботу над ним.

Джанні Букіккіо: «Моя пропозиція, як я вважав би правильно, йти вперед крок за кроком - нам не треба чекати коли повністю буде підготовлений проект нової Конституції. Адже є певні сфери, де дії мають бути негайними. Одна з них - це судова система».

06.02.2012
//infosmi.net/politic/13575-konstitutsiyu-ukrainy-otsenivayut-po-chastyam


Марина Ставнійчук: Конституційній Асамблеї вже є що надіслати Венеціанській комісії

Найближчим часом Конституційна Асамблея надішле на експертизу до Венеціанської комісії проект перших змін до Конституції України в частині правосуддя. Про це заявила 13 лютого в інтерв'ю УКРІНФОРМу секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук. 

«Є всі підстави стверджувати, що найближчим часом проект перших змін до Конституції України, пов'язаних з покращенням сфери інституювання та діяльності судової влади, надійде до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії)», - сказала вона.

Як зазначила Ставнійчук, під час останньої зустрічі Президента України з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо (5 лютого 2013 р.) Віктор Янукович чітко вказав, що найближчим часом Конституційна Асамблея надасть конкретні пропозиції і відповідний законопроект для внесення їх до Конституції. І, безумовно, ці пропозиції буде невідкладно направлено на експертизу у Венеціанську комісію. Глава української держави запевнив, що при підготовці конституційних змін, пов'язаних із питаннями правосуддя, орієнтиром для України є саме рекомендації Венеціанської комісії.

За словами Ставнійчук, сьогодні в Конституційній Асамблеї на стадії завершення знаходиться проект змін до Основного Закону в частині правосуддя, який був підготовлений з урахуванням позицій різних комісій Асамблеї, з врахуванням позиції всіх зацікавлених сторін. «В основу конституційного регулювання питань судової влади закладаються європейські підходи доступу до професії судді, створення засад реальних механізмів гарантування незалежності суддів, утвердження дієвого суддівського самоврядування, а відтак це має призвести до утвердження ефективного незалежного правосуддя», - зазначає секретар Конституційної Асамблеї.

На її думку, такі підходи дають підстави стверджувати про те, що в рамках процесу модернізації Основного Закону, ще на першому його етапі, вдасться вирішити низку конституційних проблем, пов'язаних із системою судочинства.

13.02.2013
//www.ukrinform.ua/ukr/news/konstitutsiyniy_asambleii_vge_e__shcho_nadislati_venetsianskiy_komisiii___stavniychuk_1796892

//dreamworlds.ru/intersnosti/77863-venecianskie-karnavalnye-maski.html

5 коментарів:

Вадим Мурачов сказав...

09.06.2011 | Янукович-Букіккіо-Маркерт

Президент України Віктор Янукович провів зустріч із Головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо та Секретарем цієї Комісії Томасом Маркертом, які відвідали Україну на запрошення Глави держави. Сторони обговорили співпрацю в питаннях конституційної та судової реформ, реформ виборчого законодавства та місцевого самоврядування.

Віктор Янукович подякував Венеціанській комісії за підтримку в березні цього року запропонованого Президентом України підходу до організації конституційного процесу та поінформував про роботу над Концепцією створення та функціонування Конституційної асамблеї.

«27 квітня цього року відбулося спільне засідання Науково-експертної групи з підготовки Конституційної Асамблеї та Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, на якому були обговорені рекомендації Венеціанської комісії, прийняті рішення щодо подальшої роботи над Концепцією, яка має бути завершена у липні 2011 року», - зазначив Глава держави. «Висловлені Венеціанською комісією рекомендації як щодо підготовки концепції створення та функціонування Конституційної Асамблеї, так і щодо механізму її діяльності, обов’язково будуть враховані», - запевнив Президент України.

Віктор Янукович також висловив готовність української сторони вже найближчим часом подати на експертизу до Венеціанської комісії законопроект про вибори народних депутатів України.

«Для нас дуже важливо буде почути думку Венеціанської комісії щодо цього проекту, як найбільш авторитетного міжнародного органу в сфері виборчого права. У разі необхідності законопроект буде доопрацьовано», - зазначив В.Янукович.

«На цьому діяльність з удосконалення виборчого законодавства не завершується. На порядку денному залишається питання підготовки і ухвалення Виборчого кодексу», - підкреслив Віктор Янукович.

Глава держави також повідомив представникам Венеціанської комісії про продовження вжиття Україною кроків у напрямі побудови справедливого, доступного та незалежного суду, зокрема йдеться про врахування у майбутньому зауважень Венеціанської комісії, висловлених до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Особливу увагу під час розмови з представниками Венеціанської комісії Віктор Янукович зосередив на проблемі реформування місцевого самоврядування, відзначивши готовність української сторони спиратися на серйозні науково-методологічні напрацювання з цього питання, які є вже в Україні, а також на міжнародний досвід, зокрема враховувати рекомендації Ради Європи щодо розробки Національної стратегії реформування місцевого самоврядування в Україні.

Глава держави зазначив, що в Україні високо цінують допомогу, яку впродовж багатьох років надає Венеціанська комісія при здійсненні правових реформ у нашій державі.

«Об’єктивні та фахові рекомендації Венеціанської комісії завжди були і будуть орієнтиром для утвердження в Україні правової держави, яка будується на принципах верховенства права, дотримання та захисту прав і свобод людини. В Україні проголошено стратегічний курс на модернізацію усіх сфер суспільного і політичного життя. Його реалізація неможлива без проведення масштабних реформ у правовій сфері, що мають ґрунтуватися на європейських демократичних стандартах та цінностях», - наголосив Глава держави.

«Загалом ми налаштовані на продовження активного і конструктивного співробітництва між Україною та Венеціанською комісією у всіх названих сферах», - підсумував Президент України.

Участь у зустрічі взяли Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Андрій Гончарук, Представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі.

//www.president.gov.ua/news/20336.html

Вадим Мурачов сказав...

02.01.2013
Відбулася зустріч Голови Конституційної Асамблеї Леоніда Кравчука щодо співробітництва з провідними європейськими фахівцями з конституційного права стосовно питань конституційної модернізації

У приміщенні Київського університету права відбулася зустріч Голови Конституційної Асамблеї Л.М.Кравчука з ректором цього університету, кандидатом юридичних наук, професором Ю.Л.Бошицьким. На зустрічі були також присутній Президент Інституту правової політики, доктор юридичних наук, М.В. Оніщук та професор Регенбурзького університету Райнер Арнольд, який очолює кафедру імені Жака Моне, що займається дослідженням питань європейського та конституційного права, а також проблемами гармонізації конституційного права країн Східної та Південно-Східної Європи з європейським правом.

Метою зустрічі було обговорення питань співробітництва з провідними європейськими фахівцями з конституційного права щодо внесення змін до Конституції України.

У ході зустрічі німецький професор Арнольд поділився своїм досвідом вивчення процесів розвитку конституціоналізму та запропонував свою допомогу у наданні кваліфікованих консультацій щодо процедури та методики внесення змін до української Конституції.

На пропозицію ректора Київського університету права Ю.Л.Бошицького була досягнута домовленість щодо проведення в стінах університету міжнародної конференції, присвяченої актуальним питанням конституційного процесу. Голова Конституційної Асамблеї Л.М. Кравчук підтримав проведення такої конференції.

Прес-служба Президента України Віктора Януковича
http://www.president.gov.ua/news/26634.html

Вадим Мурачов сказав...

05.02.2013 | Віктор Янукович
вніс зміни до представництва України в Європейської комісії За демократію через право (Венеціанська комісія) у зв'язку із закінченням чотирирічного терміну повноважень її членів.

Зокрема, Янукович призначив новий склад українського представництва: народного депутата Сергія Ківалова - членом Венеціанської комісії, а народного депутата Володимира Пилипенка - заступником члена Венеціанської комісії. Обидва депутати є членами фракції Партії регіонів.

В Адміністрації Президента повідомили, що Янукович високо оцінив роботу Ставнійчук і Ківалова у Венеціанській комісії і висловив їм вдячність за ефективну роботу.

На Банковій зазначили, що Ставнійчук обіймає посаду радника Президента - Керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента. У зв'язку з реорганізацією Адміністрації Президента планується розширення кола її повноважень.

Зокрема, до сфери її відповідальності планується віднести роботу новоствореного управління із взаємодії з міжнародними організаціями та структурами Ради Європи. У компетенцію Ставнійчук входить робота Конституційної Асамблеї та Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства.

http://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/1496294-yanukovich-priznachiv-kivalova-predstavnikom-ukrayini-u-venecianskij-komisiyi

Вадим Мурачов сказав...

06.02.2013 | Джанни Букиккио

Председатель Европейской комиссии «За демократию через право» Джанни Букиккио обратился к Виктору Януковичу с предложением посылать изменения в Конституции Украины на экспертизу частями, не дожидаясь полного завершения работы украинских экспертов.

Представитель европейского органа, который также известен под названием «Венецианская комиссия», уточнил во время встречи с президентом Украины:

- Есть определенные сферы, в которых действия должны быть немедленные.

Букиккио считает, что одной из таких сфер является судебная система страны. Поэтапное согласование в ходе непосредственно подготовки проекта должно ускорить работу над ним.

http://infosmi.net/politic/13575-konstitutsiyu-ukrainy-otsenivayut-po-chastyam

Вадим Мурачов сказав...

13.02.2013 | Марина Ставнійчук
Конституційній Асамблеї вже є що надіслати Венеціанській комісії

Найближчим часом Конституційна Асамблея надішле на експертизу до Венеціанської комісії проект перших змін до Конституції України в частині правосуддя. Про це заявила 13 лютого в інтерв'ю УКРІНФОРМу секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук.

"Є всі підстави стверджувати, що найближчим часом проект перших змін до Конституції України, пов'язаних з покращенням сфери інституювання та діяльності судової влади, надійде до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії)", - сказала вона.

Як зазначила Ставнійчук, під час останньої зустрічі Президента України з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо (5 лютого 2013 р.) Віктор Янукович чітко вказав, що найближчим часом Конституційна Асамблея надасть конкретні пропозиції і відповідний законопроект для внесення їх до Конституції. І, безумовно, ці пропозиції буде невідкладно направлено на експертизу у Венеціанську комісію. Глава української держави запевнив, що при підготовці конституційних змін, пов'язаних із питаннями правосуддя, орієнтиром для України є саме рекомендації Венеціанської комісії.

За словами Ставнійчук, сьогодні в Конституційній Асамблеї на стадії завершення знаходиться проект змін до Основного Закону в частині правосуддя, який був підготовлений з урахуванням позицій різних комісій Асамблеї, з врахуванням позиції всіх зацікавлених сторін. "В основу конституційного регулювання питань судової влади закладаються європейські підходи доступу до професії судді, створення засад реальних механізмів гарантування незалежності суддів, утвердження дієвого суддівського самоврядування, а відтак це має призвести до утвердження ефективного незалежного правосуддя", - зазначає секретар Конституційної Асамблеї.

На її думку, такі підходи дають підстави стверджувати про те, що в рамках процесу модернізації Основного Закону, ще на першому його етапі, вдасться вирішити низку конституційних проблем, пов'язаних із системою судочинства.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/konstitutsiyniy_asambleii_vge_e__shcho_nadislati_venetsianskiy_komisiii___stavniychuk_1796892