вівторок, 12 лютого 2013 р.

(VІІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина 2013


12 лютого у Будинку спілок відбулося 8-е засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов'язків людини та громадянина. У роботі взяли участь заступник Голови ФПУ С.Я.Українець, радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України М.І. Ставнійчук, Голова комісії, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, доктор юридичних наук, професор В.Г.Буткевич, Омбудсмен Нідерландів з питань захисту прав людини Сімон Маттейссен, представники громадськості та журналісти.

Під час засідання обговорювалося питання про концепцію змін до Конституції України у частині закріплення та гарантування прав, свобод та обов'язків людини і громадянина. У ході дискусії зазначалося, що конституційні права і свободи мають бути реальними, а не декларативними – це серцевина правового статусу особи, найвища юридична сила й основа життєдіяльності людини.

Метою модернізації Конституції України у цьому напрямку є розширення, змістовне збагачення й посилення реалістичності конституційно-правового статусу людини і громадянина, а отже − у підвищенні рівня гуманістичності Основного Закону. Таку модернізацію належить здійснювати за наступним напрямами:
  • посилення природно-правової обґрунтованості й універсалізація конституційних прав і свобод;
  • виклад стислої інтерпретації змісту основних конституційних принципів функціонування вітчизняної правової системи;
  • конкретизація змісту деяких прав;
  • оптимізація правообмежень;
  • забезпечення системності та обґрунтованої послідовності у конституційному викладі прав і свобод;
  • посилення гарантованості прав та ін.

Учасники дискусії дійшли спільної думки про необхідність розширення конституційних можливостей організацій громадянського суспільства (насамперед найбільш представницьких об'єднань профспілок і об'єднань правозахисних організацій) впливати на дотримання прав і свобод, а також контролювати реалізацію і притягнення державних посадовців до відповідальності за їх порушення.

На переконання членів комісії, підвищення рівня гуманістичності Основного Закону дозволить:
  • розширити і змістовно збагатити конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні;
  • підвищити реалістичність таких прав і свобод;
  • привести рівень захищеності людини до європейських стандартів;
  • посилити формування і розвиток громадянського суспільства в контексті зростання його відповідальності за забезпечення прав і свобод людини; підвищити ефективність механізмів забезпечення та контролю за дотриманням прав і свобод людини;
  • зобов'язати державу, її органи створювати належне ресурсне забезпечення дотримання таких прав і свобод;
  • створити умови для прозорого і більш відповідального ставлення держави до її головного обов'язку − утвердження і забезпечення прав і свобод людини як найвищої соціальної цінності.

//www.fpsu.org.ua/2012-12-10-12-42-52/zagalni-novini/524-zasidannya-komisiji-konstitutsijnoji-asambleji-z-pitan-prav-svobod-ta-obov-yazkiv-lyudini-ta-gromadyanina


12 лютого 2013 року в приміщенні Федерації профспілок України відбулося восьме засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, секретарем якої є ректор Київського університету права НАН України, професор Бошицький Ю.Л.

В засіданні Комісії взяли участь її члени: голова Комісії – суддя Європейського суду з прав людини (у відставці), доктор юридичних наук, професор Буткевич В.Г., секретар Комісії – ректор Київського університету права, професор, Бошицький Ю.Л., члени Комісії – доцент кафедри конституційного права України Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого», конституційний експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Речицький В.В., заступник директора з наукових питань Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук, професор Шульга М.О., заступник директора з наукової роботи Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор Майборода О.М., віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України, доктор наук з державного управління Попок А.А., завідувач кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету «Київо-Могилянська Академія», суддя Конституційного суду у відставці, професор, Козюбра М.І., виконавчий директор Всеукраїнського громадського соціально-політичного об”єднання «Національна Асамблея інвалідів України» Скрипка Н.С.

Крім цього, в роботі Комісії взяла участь секретар Конституційної Асамблеї, радник Президента України – керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, член Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія), Ставнійчук М. І.

Почесним гостем засідання був Сімон Маттейссен, омбудсман м. Роттердам, Нідерланди, який перебуває в Україні на запрошення ректора Київського університету права НАН України, професора Бошицького Ю. Л.

У роботі засідання також взяли участь експерт Комісії, професор Національного університету «Київо-Могилянська Академія» Шевчук С.В., заступник Голови Федерації профспілок України Українець С.Я., начальник відділу правового захисту Сидоряк І.Г., спеціалісти Медіа – Центру Федерації профспілок України Корецький О.М. та Заря В.П., письменник, головний редактор часопису «Народознавство» Дмитренко М.К., представники громадськості Лантух П.В. та Моторина Т.І.

В ході засіданні було розглянуто ряд питань, зокрема: затверджено протокол засідання Комісії від 29 січня 2013 року; заслухано та обговорено доповідь голови Комісії Буткевича В.Г. щодо засідання координаційного бюро Конституційної Асамблеї та поточних справ, а також заслухано та обговорено проекти Концепції внесення змін до Конституції України (далі - Концепція).

Секретарем Комісії Бошицьким Ю.Л. було презентовано проект Концепції, розроблений робочою групою Київського університету права НАН України. Крім цього, на засіданні було представлено проект Концепції, запропонований членом Комісії Рабіновичем П.М., а також спільний проект Концепції, запропонований Головою Комісії Буткевичем В.Г. та членом Комісії Рабіновичем П.М.

Комісія прийняла рішення затвердити проект Концепції внесення змін до Конституції України з врахуванням пропозицій, поданих членами Комісії та направити її на розгляд координаційного бюро Конституційної Асамблеї.

Ухвалені рішення знайдуть своє відображення в подальшій роботі Комісії над підготовкою пропозицій щодо внесення змін до Конституції України.

12 лютого 2013 року
//kul.kiev.ua/novini/12-ljutogo-2013-roku-vidbulos-vosme-zasidannja-komisiji-konstituciynoji-asambleji-z-pitan-prav-svobod-ta-obov-jazkiv-ljudini-i-gromadjanina.html

19.03.2013 (Х) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина
25.02.2013 (IX) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина 
29.01.2013 (VІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина 
18.12.2012 (VІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов‘язків людини та громадянина  
10.09.2012 (ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина  
04.07.2012 Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань прав, свобод та обов'язків людини і громадянина


3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

16.09.2011 | Джанні Букіккіо
Конституційне звернення з боку окремих громадян поліпшить захист прав людини в Україні

Голова Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккіо вважає, що громадянам України необхідно надати право звертатися до Конституційного Суду. Про це голова Венеціанської комісії заявив сьогодні у Києві.

«Я сподіваюсь, що у правову систему України можна втілити, запровадити конституційне звернення з боку окремих громадян. Це поліпшить захист прав людини для всіх українських громадян», – сказав він.

Також, на думку Букіккіо, якщо українці зможуть звертатися до Конституційного Суду, це сприятиме зменшенню навантаження на Європейський суд з прав людини.

Як повідомила агенція «УНІАН», на брифінгу Джанні Букіккіо відмовився відповідати на будь-які запитання журналістів.

Нині, згідно з Конституцією України, Конституційний Суд може розглядати звернення: Президента України; не менше 45 народних депутатів; Верховного Суду України; Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Верховної Ради Автономної Республіки Крим; Кабінету Міністрів України.

http://www.radiosvoboda.org/archive/society_news/20110916/630/2755.html?id=24330381

Вадим Мурачов сказав...

19.02.2013 | Володимир Буткевич
Громадянам необхідно забезпечити право на безпосереднє звернення до Конституційного суду.

Про це заявив в інтерв'ю УКРІНФОРМу голова Комісії з питань прав, свобод та обов'язків людини та громадянина Конституційної Асамблеї і колишній суддя Європейського суду з прав людини Володимир Буткевич.

"Щоб звернутись до Конституційного Суду, громадянин повинен шукати, так би мовити, обхідні дороги для того, аби захищати там своє право. Тому ми пропонували на засіданні Комісії - право безпосереднього звернення до Конституційного Суду повинно бути передбачене!", - переконаний він.

На думку голови Комісії, приписи Конституції містять лише положення про права і свободи громадян, проте не передбачено дієвого механізму для захисту цих прав громадянами у Конституційному суді. Окрім того, ця процедура наразі занадто ускладнена, наголосив Буткевич.

Нагадаємо, що згідно до Закону України "Про Конституційний суд" громадяни мають право лише звертатись щодо надання офіційного тлумачення приписів Конституції та законів України, але не мають права вимагати визнання їх неконституційними.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ukraiintsi_povinni_mati_pravo_sami_zvertatis_do_konstitutsiynogo_sudu___butkevich_1798641

Вадим Мурачов сказав...

19.02.2013 | Володимир Буткевич
Кожне положення оновленої Конституції має бути ясно сформульованим і містити чіткі гарантії

Комісія Конституційної асамблеї з питань прав, свобод та обов'язків людини та громадянина визначилась з напрямками своєї роботи щодо розробки концепції відповідних положень нової Конституції України.

Про це повідомив голова Комісії Володимир Буткевич у коментарі УКРІНФОРМу.

За словами колишнього судді Європейського суду з прав людини, «ми почнемо з 2-го розділу Конституції, де закріплено основний масив прав і свобод, а потім перейдемо до 3-го розділу. Далі звернемося до заключної частини, в якій закладені механізми, які закріплюють реалізацію прав і свобод, визначають відповідальність за це, а також гарантії в наступних розділах Конституції». На думку Буткевича, «після цього Комісія розгляне загальні засади, до яких потрібно внести зміни і зафіксувати основоположні принципи в преамбулі: верховенства права, поваги до людської гідності тощо».

Голова Комісії наголосив, що окрему увагу потрібно буде також приділити юридичній техніці викладення приписів нової Конституції. За його словами, це дозволить сформулювати норму таким чином, аби її можна було застосовувати на практиці без суперечливих тлумачень та забезпечити цю норму відповідними гарантіями, щоб від неї не можна було відмовитися. «Думаю, ми витратимо чимало часу на юридичну техніку, поки зміст і шлях реалізації кожного положення не стане зрозумілим», - додав він.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/kogne_pologennya_onovlenoii_konstitutsiii_mae__buti_yasno_sformulovanim_i_mistiti_chitki_garantiii___butkevich_1798627