неділю, 19 січня 2014 р.

Шосте і сьоме Народне Віче. План дій Майдану 2014




ПЛАН ДІЙ МАЙДАНУ,
затверджений Народним Віче
19 січня 2014 року

16 січня фракції Партії регіонів, Комуністичної партії України та деякі позафракційні депутати сфальшували прийняття низки антиконституційних законодавчих актів. Це відбувалося в порушення Конституції України, всіх норм регламенту Верховної Ради та процедур у відверто злочинний і незаконний спосіб, без будь-якого обговорення та реального підрахунку голосів.

В Україні відбувся державний переворот, спрямований на повалення конституційного ладу в державі, знищення основ народовладдя та парламентаризму. Згадані так звані закони суттєво звужують права громадян України на свободу слова і мирні зібрання, та фактично, ліквідовують демократію в Україні.

Стаття 22 Конституції України чітко визначає, що: "конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод". Окрім того так звані "закони про диктатуру" протирічать статті 34 Конституції України (що гарантує право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань), статті 39 Конституції України (що гарантує свободу мирних зібрань).

У зв’язку з цим, ми, учасники Народного Віча на Майдані Незалежності, вирішили:

1. Не визнавати так звані закони, ухвалені 16 січня 2014 року, як юридично нікчемні та такі, що порушують Конституцію України.

2. Утворити Народну Раду як об’єднання народних депутатів України членів опозиційних фракцій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Удар Віталія Кличка» та позафракційних народних депутатів, які залишаються на позиціях захисту демократії, конституційного ладу та парламентаризму.

Відповідно до статті 5 Конституції України, доручити Народній Раді після підтвердження її повноважень українським народом, сформувати всю вертикаль влади, починаючи з уряду народної довіри, який повинен отримати підтримку на Майдані.

3. Провести всеукраїнське народне голосування з наступних питань:
  • висловлення недовіри Президентові України Віктору Януковичу та його відставки у конституційний спосіб, висловлення недовіри тим народним депутатам, які 16 січня голосували за так звані «закони про диктатуру»;
  • підтвердження у конституційний та законний спосіб народом України повноважень та легітимності Народної Ради;
  • відновлення конституційного ладу в державі, унеможливлення побудови тоталітаризму та диктатури та повернення до Конституції України, із змінами та доповненнями внесеними у 2004 році, яка була неконституційно та незаконно скасована.

[4]. Утворити Конституційні Збори як орган для підготовки проекту нової Конституції України, яка б відображала новий, якісно усвідомлений суспільний договір між державою[? – ред.] і громадянами та з метою забезпечення демократії, суспільної довіри та верховенства права, відновлення балансу між гілками влади, посилення місцевого самоврядування.

[5]. Провести народні демократичні вибори Київського міського голови та Київської міської ради, забезпечивши їх підготовку та організацію.

[6]. Звернутися до органів місцевого самоврядування щодо створення підрозділів муніципальної міліції та загонів Народної самооборони (громадських об'єднань для участі в охороні громадського порядку) з метою забезпечення реалізації народного волевиявлення.

Покласти на ці підрозділи завдання забезпечення громадської безпеки, боротьби з корупцією. організованою злочинністю, наркоторгівлею, підтримання правопорядку під час виборів.

[7]. Звільнити та забезпечити повну правову реабілітацію усіх політичних в’язнів, у тому числі Юлії Тимошенко.

м. Київ, Майдан Незалежності, 19 січня 2014 року
http://batkivshchyna.com.ua/news/open/414






01.12.2013, 08.12.2013 і 15.12.2013 Всеукраїнське, друге («Марш мільйонів») і третє («День гідності») Народне Віче 
12.01.2014 і 19.01.2014 Шосте і сьоме Народне Віче. Київ, Майдан Незалежності

2 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

19.01.2014 | Арсеній Яценюк
Жодного разу народ не писав свою Конституцію

План дій від опозиції складається з трьох пунктів – створення Народної ради, висловлення недовіри та відставки Віктора Януковича та створення нової Конституції. Про це під час Народного Віче на Майдані Незалежності заявив лідер фракції Батьківщина Арсеній Яценюк.

"Мусимо утворити Народну Раду з числа народних депутатів. Тож перше рішення – створення такої Ради. Підтримується?", – спитав Яценюк у присутніх на Євромайдані.

"Так!", - заявили учасники акції.

"Друге – Народна Рада має отримати легітимність від українського народу. Друге – підтвердження повноважень Народної Ради. Третє – формування нової Конституції. Ми маємо повернутися до Конституції 2004 року. Ні діктатурі Януковича! Ми розпочинаємо народне голосування про недовіру і відставку Януковича", – заявив Яценюк.

"Жодного разу народ не писав свою Конституцію. Ми оголошуємо про початок Конституційних зборів. Народ починає писати свою Конституцію", – додав він.

Окрім того Яценюк заявив, що у Києві досі немає легітимної влади.

"Починаємо народне голосування про обрання Київміськради та мера Києва. Владу – народу!", - заявив Яценюк.

Також він звернувся до всіх органів місцевого самоврядування із закликом створити загони народної самооборони, боротися із злочинністю і корупцією на місцях.

"Після створення Народної ради України має бути створений Народний уряд, який приведе Україну до ЄС, зупинить диктатуру Януковича і буде урядом європейської України. Такий наш план дій", – підсумував Яценюк.

http://www.pravda.com.ua/news/2014/01/19/7009930/

Вадим Мурачов сказав...

20.01.2014 | Майдан сформував групу
для консультацій із владою

На зустріч зі сформованою владою групою з урегулювання ситуації в країні для проведення технічних консультацій відправили чотирьох представників Майдану. Про це повідомили у прес-службі Батьківщини.

До складу делегації увійшли:
Олександр Турчинов від "Батьківщини",
Віталій Ковальчук від "Удару",
Руслан Кошулинський від "Свободи",
Юрій Луценко від громадськості [ВО "Майдан"].

У Батьківщині підкреслили, що мова йде не про переговори, які будуть вести лідери Майдану та опозиції, а саме про попередню консультацію.

Рада ВО "Майдан" вимагає присутності на переговорах особисто Януковича. Вона затвердила наступні директиви на проведення переговорів:

- виведення "Беркуту", інших спецпідрозділів, внутрішніх військ МВС України зі столиці та повернення їх у місця постійної дислокації.

- скасування (визнання нечинними) пакету законів, ухвалених 16 січня;

- припинення політичних репресій, звільнення усіх політичних в’язнів, зокрема активістів Євромайдану та Юлії Тимошенко.

- повернення до редакції Конституції України 2004 року;

- корекція виборчого законодавства, зміна норм, які дають можливості для фальсифікацій.

- призначення нового складу Конституційного суду, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Рахункової палати з забезпеченням представництва опозиції, утворення Наглядової ради Першого національного каналу (УТ-1) з урахуванням представництва громадськості та опозиції;

- ухвалення нового закону про ЦВК та відповідна зміна його складу (за принципом "половина – від влади, половина – від опозиції, голова – представник громадянського суспільства");

- відставка уряду Миколи Азарова, в тому числі міністра внутрішніх справ В.Захарченка;

- формування і затвердження складу технічного уряду на перехідний період, який має забезпечити стабільне функціонування державного механізму на перехідний період та проведення чесних і демократичних виборів;

- оголошення дострокових президентських виборів;

- проведення дострокових парламентських виборів на суто пропорційній основі з відкритими списками;

"Відповідальність за життя та безпеку учасників акцій несе особисто президент Янукович як гарант Конституції, який поки що усувається від розв’язання гострої політичної кризи, яку ми спостерігаємо на вулицях", - зазначила Вікторія Сюмар, член Ради ВО Майдан…

http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/01/20/7010244/