пʼятницю, 2 грудня 2011 р.

Громадянський конституційний конгрес. Декларація про створення органу установчої влади


Громадянський конституційний конгрес - 11 листопада в Українському домі

За ініціативи низки громадських та профспілкових організацій - Громадський конституційний комітет; СОГ «Трудовий рух «Солідарність»; ГР «Вільний простір»; Економічний форум України; Конфедерація вільних профспілок Львівщини; Комітет виборців Донбасу; Конфедерація вільних профспілок Луганської області; шахтарські та підприємницькі профспілки; ветерани бойових дій; ветерани розвідки; Народна рада України; Асамблея малого та середнього бізнесу України - цей захід відбудеться 11 листопада 2011 року об 11.00 в «Українському домі» (Київ, Хрещатик, 2).

Метою Громадянського конституційного конгресу є створення єдиної, потужної громадської платформи для конструктивного та соціально відповідального діалогу суспільства з владою задля посилення участі та впливу громадських інститутів у формуванні й реалізації державної політики через використання механізмів прямої демократії та народовладдя.

Як відомо законодавчі та нормативні акти прийняті протягом 2011року органами законодавчої та виконавчої влади, особливо в питаннях пенсійної реформи, освіти, медицини, захисту прав трудівників, діяльності та власності громадських організацій викликають надзвичайне велике занепокоєння в суспільстві, збільшують соціальну напругу.

Все це, та багато інших факторів сповільнюють процеси економічного та соціального реформування в у мовах економічної кризи, а інколи, навіть несуть в собі загрози національній безпеці та суверенітету країни.

Численні громадські організації стурбовані таким розвитком подій і не мають надії на вирішення наболілих питань народними депутатами чи політичними партіями.

Єдиним виходом може стати консолідація громадянського суспільства використовуючи європейський та світовий досвід методів прямої демократії та швидкого і ефективного впровадження дієвих реформ в умовах жорсткої світової та внутрішньополітичної кризи.

Ініціативною групою напрацьовано ряд документів що стосуються участі громадськості в роботі Конституційної асамблеї, впровадження економічних та соціальних реформ, вирішення проблеми не легітимності влади, реституції майна та власності, впливу на владу через інструменти прямої демократії та підтвердження європейського вибору громадянського суспільства.

Учасники конгресу планують створити ряд робочих органів, комітетів та комісій робота яких буде спрямована на реалізацію моделі справжнього народовладдя.

Будуть запропоновані механізми та шляхи подолання наслідків світової кризи та внутрішніх загроз.

Ініціативна група планує завершити перший етап роботи конгресу о 16.00, реєстрація учасників почнеться о 10.00.

Запрошуємо всіх зацікавлених громадських активістів взяти участь у зазначеному заході.

На разі організаційним комітетом опрацьовується інші документи для розгляду на Конгресі і будуть Вам представлені по мірі готовності для висловлення думки та внесення пропозицій.

За дорученням ініціативної групи
Юрій Збітнєв
м.Київ

© Костянтин Ільченко, 10.11.2011
//sd.org.ua/news.php?id=20456


В Україні розпочалася підготовка до Конституційних зборів

11 листопада 2011 року об 11.00 в Києві розпочав роботу Громадянський конституційний конгрес. Прийнята Декларація про початок процесу створення інституту установчої влади через механізм Конституційних зборів з метою розробки та прийняття нової Конституції України або внесення змін в діючу з подальшим винесенням її тексту на всеукраїнський референдум.

Цей форум, що проходив в «Українському домі», був скликаний з ініціативи громадських і профспілкових організацій, серед яких Громадянський конституційний комітет, Асоціація малого та середнього бізнесу, Конфедерація вільних профспілок Луганської області, Народна рада Україна, ветерани бойових дій та розвідки, а також багато інші. Всього були представлені понад 200 громадських організацій.

Мета конгресу - створення єдиної потужної громадської платформи для конструктивного та соціально відповідального діалогу суспільства з владою. На думку делегатів, через використання механізмів прямої демократії та народовладдя можна досягти принципово нових механізмів управління державою, і, як наслідок, відсторонення від керівництва нинішньої владної верхівки мирним, легітимним і конституційним шляхом.

У доповіді голови Громадянського конституційного комітету, лідера партії «Нова сила» Юрія Збітнєва, виступах представників громадських та профспілкових організацій зазначалося, що громадяни України відчувають себе невід’ємною частиною європейської спільноти та сповнені рішучості створити Європу в Україну.

Проте діяльність інститутів влади в нашій країні не завжди відповідає задекларованим принципам і більше 80 відсотків населення розуміє неефективність роботи нинішнього державного механізму, супроводжуваного порушеннями Конституції, прав людини, свободи слова, втручанням у діяльність громадських організацій, вибірковим і політично мотивованим застосуванням кримінального законодавства. У виступах підкреслювалося, що громадяни України фактично усунені від управління державою.

Саме тому, наголошується в ухваленому на форумі листі президенту ПАРЄ, учасники конгресу, «розуміючи всю складність завдань, що стоять перед державою і суспільством, вважають, що єдиним правильним шляхом на сьогоднішньому етапі є проведення Конституційних зборів, яке може стати прикладом і продовженням європейських традицій конституціоналізму і методів прямої демократії».

На конгресі також обговорили ряд документів, що стосуються участі громадськості в роботі Конституційних зборів. Прийнято звернення до ВГО Народна Рада стати організатором підготовки зборів. Нагадаємо, що ВГО Народна Рада представляє більше 800 громадських організацій і підтримує ідею проведення Конституційних зборів.

Також обговорювалися питання впровадження економічних і соціальних реформ, вирішення проблеми нелегітимності влади, реституції майна та власності, впливу на владу через інструменти прямої демократії та підтвердження європейського вибору громадянського суспільства.

Учасники ГКК прийняли декларацію, рішення про проведення всеукраїнського страйку, а також резолюцію про створення комісій і комітетів конгресу, робота яких «буде спрямована на реалізацію моделі справжнього народовладдя».

Нагадаємо, що 21 лютого підписано Указ [Президента України №224/2011 Про] підтримку ініціативи щодо створення Конституційної Асамблеї.

© «Народний Оглядач», 16.11.2011
//sd.org.ua/news.php?id=20465


Громадянський Конституційний Конгрес: Декларація про створення органу установчої влади

Розпочато процедуру скликання Конституційних зборів як органу установчої влади з метою відновлення Конституційного ладу, розробки та ухвалення нової Конституції України або внесення змін і доповнень до нині діючої Конституції.

Ми, громадяни України, представники громадських та ветеранських організацій, профспілок та релігійних громад,

- прагнучи миру та злагоди в суспільстві;

- визнаючи загострення політичної та економічної кризи в Україні, що виникла внаслідок неефективного та безвідповідального управління;

- дбаючи про необхідність сталого розвитку, гідну працю та соціальний захист громадян;

- вимагаючи знищення корупції у вищих ешелонах влади та персональної юридичної відповідальності вищих посадових осіб;

- стверджуючи про втрату легітимності законодавчої та виконавчої гілок влади;

- усвідомлюючи себе органічною частиною європейських народів;

- спираючись на світовий досвід конституціоналізму;

- на підставі Декларації про Державний суверенітет;

- беручи за основу 5 ст. та 69 ст. Конституції України, згідно з якими носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює волевиявлення через вибори, референдуми та інші форми безпосередньої демократії (Конституційні збори, страйки тощо);

- зважаючи на рішення Конституційного Суду України від 11 червня 1997 р., що стверджує про виключно одноразове уповноваження народом прийняття Конституції ВР України,

рішення Конституційного Суду України від 5 жовтня 2005 р., згідно з яким народ має право ухвалювати нову Конституцію України,

а також, керуючись Указом Президента України від 21 лютого 2011 р. №224/2011 «Про підтримку ініціативи щодо створення Конституційної Асамблеї»;

- вимагаючи відміни законодавчих актів, ухвалених з порушеннями чинної Конституції;

- зважаючи на рекомендації Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) в питаннях Конституційної Асамблеї та впровадження нового виборчого законодавства без порушень конституційних прав;

ПРОГОЛОШУЄМО

початок процедури скликання Конституційних зборів як органу установчої влади з метою відновлення Конституційного ладу, розробки та ухвалення нової Конституції України або внесення змін і доповнень до нині діючої Конституції, що повинно привести до принципово нових механізмів управління державою, та, як наслідок, відсторонення від керівництва нинішньої владної верхівки в мирний, легітимний і конституційний спосіб.

Ми переконані, що використання форм і методів безпосередньої демократії стане запорукою довіри населення, отримає визнання і легітимність на міжнародній арені, створить передумови для сталого розвитку держави і нації.

Учасники Громадянського Конституційного конгресу
11 листопада 2011 р. м. Київ

© «Народний Оглядач», 02.12.2011
//sd.org.ua/news.php?id=20509



Громадянський 
конституційний конгрес

...

Розпочато процес формування комітетів. Важливо, що було задекларовано з самого початку – просто вибори не вирішують актуальні питання сьогодення, а збори не переслідують будь які політичні цілі. Також було прийнято резолюцію:

Резолюція про створення Громадянського Страйкового Комітету з метою підготовки і проведення загальнонаціонального страйку Керуючись Конституцією України, а саме ст. 5, ст. 69, ст. 44:

Ми , учасники громадянського конституційного конгресу констатуємо, що в Україні щоденно порушуються конституційні права громадян, право на працю, право на соціальний захист, право на життя. Соціальна напруга в суспільстві не викликає адекватних і цивілізованих дій влади, що погіршує ситуацію в цілому. Ми переконані, що тільки спільна і скоординована дія всіх громадян, всього суспільства змусить владу або ефективно керувати державою або піти у відставку. З цією метою ми ініціюємо створення ГРОМАДЯНСЬКОГО СТРАЙКОВОГО КОМІТЕТУ.

З метою підготовки і проведення ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО СТРАЙКУ Доручити Ільченко К. сформувати персональний склад комітету. Провести переговори з профспілковим організаціями, трудовими колективами та громадським організаціями, що до участі в страйку та виробленні чітких економічних, політичних та соціальних вимог до діючої влади. Визначити час та терміни проведення загальнонаціонального страйку. Довести до відома учасників страйку методи мирних і ненасильницьких дій під час проведення акції, поінформувати про їх громадянські права та статті Конституції, що стоять на захисті прав і свобод громадянина України.

м. Київ, 11 листопада 2011 року

Товариство підприємців «Край», 17 листопада 2011 р.
//www.krai.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=211:2011-11-17-08-55-54&catid=1:latest-news&Itemid=18
//www.arhitrade.com/support.php?Id=33

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

Константин Ильченко | 02.12.2011
Диалог с властью окрашивается кровью
http://politiko.ua/blogpost73473
http://politika.lg.ua/2011/12/dialog-s-vlastyu-okrashivaetsya-krovyu/

В Киеве состоялся Гражданский конституционный
конгресс. ФОТОРЕПОРТАЖ
http://photo.unian.net/rus/themes/27569

БЛОГ: АЛЕКСЕЙ НЕВМЕРЖИЦКИЙ | 14.11.2011
Гражданский конгресс: нужно менять формы
воздействия на власть (Константин Ильченко)
http://nbnews.com.ua/blogs/18375/

БЛОГ: АЛЕКСЕЙ НЕВМЕРЖИЦКИЙ | 13.11.2011
В Украине начался процесс создания
учредительной власти
http://nbnews.com.ua/blogs/18252/

БЛОГ: АЛЕКСЕЙ НЕВМЕРЖИЦКИЙ | 09.11.2011
Юрий Збитнев: «Конституционный конгресс –
противостояние или диалог?»
http://nbnews.com.ua/blogs/17811/

09.11.2011 | АНОНСИ
Громадянський конституційний конгрес
http://www.unian.ua/news/467401-gromadyanskiy-konstitutsiyniy-kongres.html