понеділок, 19 грудня 2011 р.

Висновок щодо проекту закону Про засади державної мовної політики. Європейська Комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) 2011








//docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:JzmYi7QlivgJ:portal.rada.gov.ua/rada/document/297162/Strasb.pdf+&hl=ru&gl=ua&pid=bl&srcid=ADGEESi6CSmHrUp9Gc_W8nenRh1fJg5slwlqx3xagxbPctO40WJzljoob-k50uon-IyfFp4qe1_UzY9GR6Rx3Xg4-dVH2tMNMP22THxLxf2EUVHSkCmPGmaJyxNznJygY-7eLot9hHSf&sig=AHIEtbQmaT2a_VE3mZwUxFD4wnV3qMPVMg
//www.venice.coe.int/docs/2011/CDL-AD(2011)047-e.pdf
19 грудня 2012 р.

_____________________________
Проект Закону Про засади державної мовної політики
Номер, дата реєстрації: 9073 від 26.08.2011
Сесія реєстрації: 9 сесія VI скликання
Включено до порядку денного: 4344-VI від 07.02.2012

Ініціатор(и) законопроекту:
Ківалов С.В. VI скликання
Колесніченко В.В. VI скликання

Текст законопроекту та супровідні документи (DOC):

Авторський колектив 25.08.2011
Колесніченко В.В. – Народний депутат України;
Ківалов С.В. – Народний депутат України;
Монастирський А. І. – Генеральний директор Всеукраїнської благодійної організації «Єврейський фонд України», Всеукраїнська громадська організація «Єврейський форум України»;
Товт М. М. - Почесний голова Демократичної спілки угорців України, народний депутат України ІІ скликання;
Божеску А. - відповідальний секретар Міжрегіонального Об’єднання «Румунська Спільнота України»;
Бортнік Р.О. – голова Всеукраїнської громадської організації «Правозахисна організація «Спільна Мета».


Проходження законопроекту:
Останній стан: Готується на підпис
Останній етап проходження: Закон прийнято (03.07.2012)

//w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=41018
//uk.wikipedia.org/wiki/Проект_Закону_«Про_засади_державної_мовної_політики»

05.07.2012 Правовий висновок Центру політико-правових реформ щодо закону Про засади державної мовної політики 
23.09.2011 Координаційна рада з питань захисту української мови. Висновок щодо законопроекту Про засади державної мовної політики
30.03.2011 Висновок щодо проекту закону Про мови в Україні. Європейська Комісія за демократію через право (Венеціанська комісія)

3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

Облишивши дипломатію, висновок звучить приблизно так: проект закону Про засади державної мовної політики менше л.йно, аніж попередній проект закону Про мови в Україні.

Проте, на думку п. Колесніченка, менше л.йно - цукорка. Вітання венеціанців щодо «зусилля авторів проекту закону про засади державної мовної політики запропонувати всеосяжні рамки для захисту мов в Україні» (та ще кілька пасажів щодо позитивних тенденцій у намірах...), для Вадима Васильовича – «загалом позитивна оцінка» самого законопроекту як такого.

20.12.2011 | Вадим Колесніченко

В окремих українських ЗМІ ведеться брудна цинічна компанія з фальсифікації висновків Венеціанської комісії, яка загалом позитивно оцінила законопроект Про засади державної мовної політики. Ця компанія має на меті маніпулювання громадською думкую та недопущення забезпечення рівності громадян України в незалежності від ознаки рідної мови.

http://blogs.pravda.com.ua/authors/kolesnichenko/4ef0d7f76662d/

Воно то так, але ні. Венеціанська комісія дійсно відзначила покращення законопроекту «Про засади…», проте лишень у порівнянні його із попереднім проектом «Про мови…». От і вся правда «позитивної оцінки».

Громадяни Україні заслуговують на якісний «мовний закон», а не на зневажливу «підробку» під вибори… Закон, який не потребує маніпуляцій при його прийнятті, впровадженні та дії. Закон, який захищає і об’єднує.

Вадим Мурачов сказав...

13.06.2012 | Фёдор Яковлев: Окончательное отделение Украины от России вступило в завершающую фазу

5 июня 2012 года с принятием Верховной Радой Украины в первом чтении проекта закона № 9073 "О принципах государственной языковой политики" окончательное языковое отделение Украины от России вступило в свою завершающую фазу...

Учитывая то, что в своей эйфории по поводу принятия данного законопроекта в первом чтении Затулин далеко не одинок, поневоле напрашивается совершенно закономерный вопрос по поводу её обоснованности и мотивации. Увы, но ни один из самых "завзятых эйфориков", типа Затулина, вне зависимости от должности и "энтузиазма" в отстаивании "преимуществ" нового закона, не хочет (но, в первую очередь, принципиально не может!), сослаться, хотя бы, на самый примитивный сравнительный анализ нынешнего статуса русского языка на Украине согласно действующему в настоящее время Закону Украинской ССР "О языках в Украинской ССР" 1989 года, с тем, каким этот статус станет в случае окончательного принятия усердно расхваливаемого нового закона...

А ведь статус русского языка на Украине, согласно действующему в настоящее время Закону Украинской ССР "О языках в Украинской ССР", несравнимо выше, чем в принятом ВРУ законопроекте, который просто взахлёб расхваливают его сторонники. Так, согласно ст. 4 ныне действующего Закона Украины "О языках", - "языками межнационального общения в Украинской ССР являются украинский, русский и другие языки" и поэтому, согласно ст. 27 этого же закона, "изучение во всех общеобразовательных школах украинского и русского языков является обязательным"!

Ничего подобного в принятом ВРУ законопроекте нет и не появится вплоть до его окончательного принятия в качестве закона вследствие его зацикленности на исключительную "региональность" всех языков, кроме государственного. Поэтому, утверждать, что "региональный" статус русского языка, которым можно будет пользоваться согласно п. 3 ст. 2 нового закона исключительно "в общественной и частной жизни", причём наряду (но даже не наравне!) с государственным, и только в некоторых регионах, "конечно, лучше", чем всеукраинский статус "языка межнационального общения", к тому же обязательного для "изучение во всех общеобразовательных школах" государства, может либо совершенно неадекватный, либо очень хорошо проплаченный политик...

Подробности: http://www.regnum.ru/news/polit/1541030.html

Вадим Мурачов сказав...

11.07.2012 | Віктор Янукович
Закон «Про засади державної мовної політики» має відповідати нормам Європейської хартії про мови

Закон «Про засади державної мовної політики» повинен відповідати нормам Європейської хартії про мови. На цьому Президент України Віктор Янукович наголосив під час неформальної зустрічі з Клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії. Розмова відбулася в Юсупівському палаці у Криму.

«Я впевнений, ми повинні подивитися на світову практику», - сказав Глава держави, зауваживши, що мовне питання в Україні політизоване.

За словами Президента, у громадян не виникає жодних проблем із використанням української та російської мов, натомість політики весь час «розігрівають якісь пристрасті» навколо цієї теми.

«Тому найкращий орієнтир у цьому питанні - Європейська хартія про мови. Наскільки цей закон відповідає цій хартії, її стандартам - мають сказати експерти», - зазначив Віктор Янукович.

«Мене запевняють законодавці - ініціатори цього закону, що він пройшов експертизу у Венеціанській комісії. Якщо це так - ми побачимо. Зараз якраз іде цей процес. Він дозволить нам дійсно знайти рішення, яке дасть змогу зняти надовго мовне питання в Україні», - сказав Глава держави.

http://www.president.gov.ua/news/24781.html