середу, 30 листопада 2011 р.

Леонід Кравчук: Народ має взяти владу у свої руки


Розчарування українців у тому, що референдум про незалежність України не виправдав усіх їхніх сподівань, криються у них самих

1 грудня виповнюється 20 років із дня референдуму, на якому громадяни схвалили Акт про незалежність, а також обрали Леоніда Кравчука президентом. Як каже екс-президент, всеукраїнський референдум мав історичне значення, пише ВВС Україна.

Леонід Кравчук: Всеукраїнському референдуму передував союзний референдум. Він відбувся у березні 1991 року з ініціативи Горбачова. На ньому запитували: чи вважаєте ви за необхідне збереження СРСР як оновленої федерації, де дотримуватимуться права і свободи людей всіх національностей. Україна, близько 76% людей проголосували за збереження Радянського Союзу.

За вищими законами державотворення, Верховна Рада не могла відмінити наслідки такого референдуму. Народ сказав "Бути Радянському Союзу!", а Верховна Рада у серпні 1991 року ухвалила Акт про незалежність. Таким чином, виникла суперечність, що була подолана саме 1 грудня на всеукраїнському референдумі.

До речі, такий промовистий факт: поки ми не провели референдум, жодна країна світу не визнала Україну як незалежну державу. Тому референдум 1 грудня був потрібний, щоб подолати наслідки референдуму 17 березня. Іншого шляху не було.

ВВС Україна: Очевидно, ви знайомі з соціологічними дослідженнями, які проводилися протягом усіх років, і рік 20-річчя референдуму є найбільш показовим. Дослідження свідчать, що прихильників незалежності суттєво поменшало.

Леонід Кравчук: Ну, звичайно…

ВВС Україна: Це підтверджують і дописи на форум на сайті bbc.ua. Дописувач із Одеси, який підписався "Шаи-Хулуд", пише: "Не зробили люстрацію, не позбулися у державних органах, на підприємствах, в освітніх закладах людей із КПРС та КДБ, тому зараз маємо, як казав Гавел, 50 років саботажу. 20 років у нас минуло. Якщо нічого не зробити, то залишилося ще 30". Ще один дописувач із Кіровограда, vl_ukr: "Все пішло не так. Отримавши "свободу" від ЦК КПРС та КДБ, свідомі патріоти так швидко рвонули розкрадати рідну неньку, що всіх здобутків СРСР вистачило тільки на 20 років". Як ви вважаєте, що пішло не так і чому такі результати?

Леонід Кравчук: Ви знаєте, я все ж таки оптиміст. І більшість людей - хоч і не 90%, як у 91-ому - все одно голосували б за незалежність. І сьогодні, через 20 років – 20 років помилок, трагедій особистих, бідності, коли 60% людей – це офіційна цифра – ледь-ледь зводять кінці з кінцями, а на іншому боці розвиваються і міцніють олігархи, багатство і таке інше. А люди все ж таки підтримують незалежність.

І справа не тільки у тому, що не провели люстрацію. У нас в Україні тоді було 3,5 мільйона комуністів на всіх постах – починаючи від ланкової в колгоспі.

Якщо проводити люстрацію тих, хто співпрацював із КДБ, то це одиниці. Я точно знав, в мене навіть були дані, хто з народних депутатів колись співпрацював із КДБ. А потрібно було тисячі керівників. Тисячі, сотні тисяч! Тому ми пішли іншим шляхом, ми робили все, щоб на основних постах все ж таки залишились не просто комуністи, не марксисти-комуністи, а націонал-патріоти. Хоча і вони не завжди справлялися зі своїми обов’язками.

Я думаю, що сьогодні пізно про це все говорити. Сьогодні треба думати, як ухвалити закони, які б відповідали європейським цінностям. Без цього руху до європейських цінностей зміни управління, зміни управлінських кадрів не буде.

ВВС Україна: Чи не здається вам, що негатив стосовно незалежності - це, можливо, підсвідома чи свідома реакція на те, що люди не задоволені тим, як країною керують.

Леонід Кравчук: Не тільки як керують. Люди не задоволені тим, як вони живуть!

ВВС Україна: Олег із Одеси написав нам на форум, що все з самого початку пішло не так, бо "до влади весь час приходять випадкові люди, немає в Україні лідера, який підняв би народ проти цього всього паскудства".

Леонід Кравчук: От Олегові із Одеси я задаю запитання. Хто у нас обирає цих людей? Хто? Я? Чому у Києві молодь не ходить голосувати? Чому вони сидять по гуртожитках, а дідусі й бабусі ідуть і часто за гречку голосують? Чому вони не піднімуться всі – молоді, середнього віку – і не оберуть того, кого вони хочуть? У 2012 році вибори Верховної Ради. Шанс обрати того, кого ви хочете. Ах, кажуть, нам не дають! Так боріться і поборете! Врешті-решт, людина має зламати себе, зла-ма-ти і перестати плакати!

Сьогодні всі гарно говорять, всі на когось нарікають, а завтра йдуть і знову голосують так, як голосували. Якщо так буде, кінця цьому не буде. Владі треба дати зрозуміти: народ піднявся до розуміння ситуації і взяв владу в руки, примусив її ухвалити потрібні цьому народу закони. Повірте, мені вже за 20 років набридли запитання "Чому?". Я даю відповідь: "Тому що ми такі! Тому що ви такі, як Олег".

ВВС Україна: Запитання про інший ювілей – про ваше обрання президентом. Ви особисто як пояснюєте свою перемогу? Чому ви виграли у першому турі?

Леонід Кравчук: Тому що я до цього був другим секретарем ЦК, я був головою Верховної Ради. Мене знали люди. Я виступав постійно з трибуни Верховної Ради, спілкувався з людьми. Я ніколи не боявся людей. Скільки було мітингів на майдані перед Верховною Радою і жодного не було випадку, щоб я не виходив до людей.

Зараз відгородились ґратами, і ті чиновники кажуть, що вони не знають, хто їх поставив. Ви вірите у те, що, скажімо, керівник апарату Верховної Ради або голова Верховної Ради не знає, хто поставив паркани? Оце цинізм вищої проби! Не можна ображати брехнею людей. Брешіть собі вдома. Але не брешіть людям! Тобто, якщо з людьми спілкуватись, якщо до людей щиро, відверто, без пафосу, без брехні, без цинізму, який зараз просто є нормою, без торгівлі в Верховній Раді, то люди зрозуміють. Немає цього зараз.

ВВС Україна: Якби у вас була можливість зараз на референдум запропонувати якесь питання, що би ви хотіли запитати у народу на такому референдумі?

Леонід Кравчук: Я хотів би запитати, де вони хочуть і як жити – чи в Європі, чи так, як живуть сьогодні. Про політичний курс на майбутнє – яким він має бути і хто його має реалізувати.

Із Леонідом Кравчуком розмовляла Світлана Дорош, 30.11.2011 року
//www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2011/11/111130_kravchuk_interview_independence_sd.shtml


Немає коментарів: