вівторок, 14 жовтня 2003 р.

Заява Верховної Ради України З приводу подій у Керченській протоці 2003


Верховна Рада України;
Заява від 14.10.2003 № 1228-IV
Документ 1228-15, поточна редакція -
Прийняття від 14.10.2003



ЗАЯВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

З приводу подій у Керченській протоці

(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, N 47-48, ст. 373)

Останні події, пов'язані з ситуацією у Керченській протоці, викликали серйозне занепокоєння в українському суспільстві. Будівництво російською стороною гідротехнічної споруди в напрямку українського острова Тузла, розпочате без попереднього повідомлення та узгодження з відповідними державними органами України, може порушити дух добросусідських відносин між Україною та Російською Федерацією.

Зведення гідротехнічної споруди у Керченській протоці може ускладнити процес делімітації кордону в Азовському морі, несе в собі загрозу непередбачуваних екологічних наслідків, осторонь чого не можуть залишатися ні Росія, ні Україна.

Верховна Рада України закликає Федеральні Збори Російської Федерації втрутитися в ситуацію з метою негайного припинення будь-яких односторонніх дій, які суперечать принципам добросусідства і духу стратегічного партнерства між нашими державами і можуть бути спрямовані на порушення державного суверенітету України, її територіальної недоторканності.

В наших спільних інтересах - розв'язувати проблеми українсько-російських відносин у дусі співробітництва, довіри і взаємної поваги, збереження традиційно дружніх зв'язків між нашими народами.

У разі, якщо згадані роботи у Керченській протоці триватимуть і далі, Верховна Рада України залишає за собою право ініціювати всі передбачені нормами міжнародного права заходи, спрямовані на збереження суверенітету України, її територіальної цілісності.

Голова Верховної Ради України В.ЛИТВИН

м. Київ, 14 жовтня 2003 року
N 1228-IV

____________
//zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1228-15

О прекращении действия соглашений, касающихся пребывания Черноморского флота Российской Федерации на территории Украины 2014 
 

Керченська протока напередодні конфлікту
//uk.wikipedia.org/wiki/Конфлікт_щодо_острова_Тузла
Після будівництва Тузлинським дамби (праворуч від острова Тузла) при південних вітрах чорноморські води стали надходити в Таманськe затоку (справа вгорі) не через Тузлинськe промоїну, а тільки після проходження Павлівської вузькості (зліва від острова Тузла) через розріз уздовж протоки від острова Тузла до коси Чушка. Фото: «Наука і життя». //elementy.ru/lib/430625
//www.inoforum.ru/forum/index.php?showtopic=33533&st=20&p=1307278&#entry1307278

Немає коментарів: