четвер, 23 серпня 2012 р.

Світлана Дорош. У програмах майже усіх партій пропонуються реформи, що можливі лише у разі зміни Конституції


Програми партій: змагання декларацій і обіцянок

Побороти корупцію, обмежити депутатські пільги, зняти недоторканість і дати більше влади місцевим громадам - такі обіцянки ви знайдете у програмі ледь не кожної з 22-х політичних партій, чиї назви виборці побачать у виборчому бюлетені 28 жовтня. Серед "ексклюзивних" пропозицій - запровадження подвійного громадянства, заборона комуністичної ідеології, звільнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка та багато іншого.

ВВС Україна проаналізувала усі 22 програми партій, які висунули свої списки на виборах. Цей матеріал стосується передвиборчих обіцянок у сфері внутрішньої політики.

Ліквідувати, змінити, усунути

У програмах майже усіх партій пропонуються реформи, що можливі лише у разі зміни Конституції. Хоча жодна із партій не написала, що домагатиметься ухвалення нового Основного закону, об'єднавши пропозиції політичних сил, що містяться у програмах, цілком можна створити нову Конституцію. Інша річ, що, за усіма прогнозами, конституційної більшості у новій Верховній Раді може не виявитися.

Хоча президент Янукович і його оточення прагнуть змінити Конституцію, у виборчій програмі Партії регіонів про це не йдеться.

Лише одна політична сила - Партія пенсіонерів України - написала у програмі, що підтримує чинну Конституцію як "надійний політичний механізм для урівноваження та узгодження інтересів різних верств і груп". Решта більшою чи меншою мірою знає, що в Основному законі треба змінювати.

Хіт майже усіх виборчих програм - скасування депутатської недоторканості і запровадження механізму відкликання депутата парламенту виборцями. Декотрі партії додають до цього переліку президента України і суддів, попри те, що Конституційний суд визнав неправомірними пропозиції позбавити імунітету главу держави.

Хоча на це є відповідь у об'єднання "Батьківщина" - ця опозиційна сила взагалі пропонує ліквідувати Конституційний суд, який, на думку партії, є "співучасником Януковича в узурпації влади і порушенні прав мільйонів громадян".

Деякі партії пропонують ліквідувати не лише Конституційний суд. Соціалістична партія пропонує ліквідувати районні державні адміністрації, передавши їхні функції радам, їхнім виконкомам, селищним та міським головам.

З метою подальшого розвитку місцевого самоврядування будуть розширені повноваження органів місцевого самоврядування. Із програми Партії регіонів

У програмах більшості партій - надання більшої самостійності місцевим громадам. Як вказує партія "Зелені", територіальним громадам "треба надати усі можливості для вирішення своїх місцевих проблем шляхом децентралізації бюджетної системи держави".

У програмі Партії регіонів теза про надання більшої самостійності регіонам - єдина, коли вести мову про політичні реформи: "З метою подальшого розвитку місцевого самоврядування будуть розширені повноваження органів місцевого самоврядування", - обіцяє партія влади.

Переважна більшість партій пропонує скасувати конституційну норму про довічне обрання суддів і запровадити їх виборність місцевими громадами на певний строк. Причому, у цьому питанні є повний консенсус між комуністами, опозицією, націоналістами та іншими партіями. Щоправда, у програмі Партії регіонів про це не згадується.

Щодо реформування системи влади, то найрадикальніші пропозиції не у Радикальної партії, а у "Нашої України" і СПУ та ще кількох партій. Соціалісти пропонують повернути парламентсько-президентську республіку. Фактично, те саме пропонує і "Наша Україна" на чолі із Віктором Ющенком: уряд, на думку партії, має формувати парламентська більшість, а не президент. За парламентську республіку виступають Партія зелених України та "Руський блок".

Виборчу систему і діяльність парламенту партії також хочуть змінити, однак не всі. Радикальна партія Олега Ляшка пропонує скоротити чисельність парламенту із 450-ти депутатів до 200-т. Компартія хоче надати право законодавчої ініціативи профспілкам. СПУ, УДАР і "Наша Україна" - за запровадження виборів депутатів парламенту за відкритими списками. УДАР Віталія Кличка також хоче дозволити голосувати на місцевих виборах тим, хто досяг 16-річного віку.

Мова проти "языка"

Кілька партій не оминули у програмах мовної проблеми, але таких небагато. 

Підвищення статусу російської мови хочуть лише дві партії, що будуть у бюлетені. Партія регіонів і партія "Руський блок" обіцяють домагатися запровадження російської мови як другої державної.

"Свобода" Олега Тягнибока планує скасувати закон Ківалова-Колесніченка "Про засади державної мовної політики" і ухвалити закон "Про захист української мови".

Опозиційна "Батьківщина" у програмі про суперечливий закон не згадує, але обіцяє "наповнити реальним змістом статус української мови як єдиної державної" і створити умови "для вільного розвитку усіх мов національних меншин".

Вічна корупція

Тема корупції традиційно присутня у програмах політичних партій на усіх виборах. Цьогорічні вибори не стали винятком. Декларації про це становлять значну частину партійних програм.

Практично уся виборча програма присвячена боротьбі з корупцією в Української національної асамблеї, яку очолить на виборах Юрій Шухевич, син провідника ОУН-УПА. Хоча її обіцянки перегукуються із тими, що їх дають і їхні ідеологічні опоненти - Компартія та Соцпартія.

КПУ хоче ухвалити закон, який унеможливить "клановість і сімейність" у кадровій політиці.

"Українська платформа "Собор" хоче денонсувати міжнародні угоди, що дозволяють безподаткове виведення коштів в офшори, та встановити, що відео- та аудіо інформація, зібрана громадянами, буде аргументом для проведення службових розслідувань щодо посадових осіб та притягнення їх до відповідальності.

"Свобода", УДАР, "Батьківщина" і Радикальна партія Олега Ляшка обіцяють корупційну люстрацію чиновників, правоохоронців, суддів та прокурорів.

"Кожен, хто порушив закон або живе не за декларацією, буде звільнений з посади, притягнутий до відповідальності і позбавлений права працювати на державній службі", - ідеться у програмі "Батьківщини".

Боротися із корупцією найжорсткішими заходами обіцяють партії "Народно-трудовий союз", партія "Зелені". А "Зелена Планета" та "Україна майбутнього" сподіваються, передусім, на моральність. "Зелена Планета" пропонує ухвалити "Моральний кодекс державного службовця, політика, чиновника".

Ексклюзивні пропозиції

Особливістю кількох виборчих програм можна вважати те, що в них взагалі відсутні плани, пов'язані із політичними реформами, а усі обіцянки зосереджені на економіці, соціальних питаннях, медицині, екології та освіті.

Такою виявилася програма партії Наталії Королевської "Україна-Вперед!", яка у сфері політики обіцяє лише "привести у політику нове покоління лідерів та побудувати сильну і ефективну державу". Майже такими є і програми партій "Нова політика" (перший номер списку - голова Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко) і "Рідна Вітчизна" (очолює список гендиректор нафтової компанії "Красноленінськнафтогаз" Іван Матієшин).

"Громада" багато місця у програмі відводить ролі української діаспори, яка має стати поширювачем на інші держави світу "моделі суспільства ІІІ-го тисячоліття", створеної в Україні.

"Руський блок" - єдина партія, котра обіцяє запровадити подвійне громадянство. Також ця політична сила єдина, котра виступає за федеративний устрій країни.

Ця партія також хоче заборонити "реабілітацію суб'єктів, пов'язаних із ОУН-УПА", а "Свобода" - єдина із 22-ти партій, яка обіцяє визнати вояків ОУН-УПА учасниками національно-визвольної боротьби за незалежність України і оголосити 14 жовтня – День створення УПА – державним святом.

"Свобода" також хоче заборонити комуністичну ідеологію, а "Наша Україна" - "політичні партії, що сповідують авторитаризм та узурпують владу".

Радикальна партія Олега Ляшка багато згадує у своїй програмі про пенсіонерів, але не завжди на їхню користь. Зокрема, "радикали" хочуть заборонити обиратися до парламенту пенсіонерам більше, ніж на два скликання, а також звільнити усіх пенсіонерів із державної служби.

Партія регіонів обіцяє скасувати обов’язковий призов в армію вже із 1 січня 2014 року.

Кожен, хто порушив закон або живе не за декларацією, буде звільнений з посади, притягнутий до відповідальності і позбавлений права працювати на державній службі. Із програми партії "Батьківщина"

"Українська платформа "Собор" виступає за те, аби генеральний прокурор призначався за обопільної згоди президента, Верховної Ради та парламентської опозиції. А партія "Зелені" взагалі вважає, що тільки опозиція повинна мати право призначати генерального прокурора, міністра внутрішніх справ та всі парламентські комітети, пов'язані із правоохоронною діяльністю і судочинством.

Про "політичних в'язнів" у програмі згадує лише "Батьківщина". 

Об'єднання "Батьківщина" - єдина сила, що обіцяє "звільнити Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, усіх політичних в’язнів".

Ексклюзив від партії "Україна майбутнього" - літературно-філософська програма, пронизана цитатами Григорія Сковороди. А загалом партія, очолювана депутатом парламенту Святославом Олійником, який колись входив до фракції "БЮТ-Батьківщина", пропонує "Концепцію управління країною "Любов до України", яка ґрунтується на крилатому вислові філософа: "О, солодкий шлях життя, коли совість чиста!".

Найрадикальніше, але нереальне

Якби проводився конкурс на найбільш популістські гасла виборчих програм, то напевне лідером стала б Радикальна партія Олега Ляшка. Більшість із його програми - це обіцянки, що навряд чи можуть бути виконані, однак вони найспівзвучніші із тим, що турбує багатьох виборців.

"Ми позбавимо депутатів космічних зарплат і несправедливих пільг. Скасуємо державні дачі і квартири, службові авто, охорону, особливе медичне забезпечення", - обіцяє партія Олега Ляшка.

Найяскравішим прикладом є обіцянки опозиційних "Батьківщини" і "Свободи": у їхніх планах - ухвалення закону про імпічмент президенту і початок цієї процедури, а також відставка уряду Миколи Азарова.

Навіть якщо опозиція матиме більшість у новій Верховній Раді, відновлена Конституція 1996 року не дозволить змінити уряд, оскільки одноосібне право формувати Кабінет Міністрів має президент. Процедура усунення якого також потребуватиме не лише часу, депутатських голосів, а й конституційних змін.

Що ж до самих виборів - на думку соціолога Ольги Балакірєвої, вони є, як і завжди, надто декларативними, а виборець орієнтуватиметься не так на програми, як на обличчя. "Виборчі програми схожі не лише за змістом, але й тим, що вони є занадто декларативними, у них немає відповіді на запитання, як усе обіцяне виконуватиметься. Тому виборці більше орієнтуються на конкретних особистостей, беруть до уваги, що конкретно ті чи інші політики зробили", - сказала пані Балакірєва ВВС Україна.

Світлана Дорош, ВВС Україна, 23 серпня 2012 p.
//www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2012/08/120822_party_election_programs_politics_sd.shtml

Немає коментарів: