пʼятницю, 17 серпня 2012 р.

Сергій Головатий: У Конституційному Суді сидять не судді, а підприємці


Скасувати затверджений "Закон про засади мовної політики" та ухвалити новий пропонує нардеп-"регіонал", екс-міністр юстиції та екс-голова Комітету з питань регламенту ПАРЄ Сергій Головатий.

— Нинішній закон з юридичного погляду нікчемний від початку. Це юридичний нуль. Засади мовної політики визначені 10 статтею Конституції. У перехідних положеннях Конституції записано, що мають ухвалити також закон про порядок застосування мов. Але новий — це не закон про порядок. Тобто Верховна Рада зазіхнула на засади мовної політики, які вже визначені Конституцією! Це компетенція лише конституційної парламентської більшості — двох третин депутатського складу парламенту.

Автори закону кажуть, він забезпечує рівність мов. Але рівності мов в Україні не може бути. Коли є державна мова, то є її верховенство. Якщо українська матиме в Україні той самий фактичний статус, що й російська в Росії — вони будуть рівні. Але рівними в Україні та в Росії, але не в межах території України.

Тільки українська відповідно до унітарного статусу держави є юридичною категорією. Інші мови такими категоріями не є. Також європейська хартія виразно стверджує, що юридичними категоріями не є прикметники "регіональна" або "міноритарна". Вона визнає такими лише мови автохтонних груп. А зовсім не ті, якими люди розмовляють. Говорять про "російськомовне населення". Але українців, яких у минулому позбавили змоги розмовляти українською, просто русифікували. Держава зобов'язана надати їм можливість розмовляти українською.

Підхід розробників закону дуже дивний. Вони беруть якусь галузь і пишуть, що там можна використовувати або українську, або одну з мов 18 національних меншин. Означає, що всі чиновники і судді мають знати 19 мов. У законі фігурує "населення" — це теж не юридична категорія. Такими є нація, народ, етнічна меншина. Адміністративна одиниця, де можна використовувати мову автохтонної етнічної меншини поряд із українською, — це село, максимум місто. Не можна оголосити російську регіональною в Одеській області. Скільки автохтонних росіян віками проживають на Одещині?

Кажуть, закон можна юридично виправити. Це неможливо. Він юридично невідповідний — сама маніпуляція. Я не робитиму подання до Конституційного Суду, бо там сидять не судді, а підприємці. Їхні рішення неможливо спрогнозувати. Я домагатимуся скасування закону Колесніченка через ухвалення нового — "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні". Він уже зареєстрований у парламенті.

Записав Ігор ЛУБ’ЯНОВ, 17.08.2012 р.
//gazeta.ua/articles/comments-newspaper/_usi-chinovniki-i-suddi-mayut-znati-19-mov/451156
//tsn.ua/politika/nardep-regional-povstav-proti-skandalnogo-movnogo-zakonu.html

//yurysty.org/blogpost889

Немає коментарів: