вівторок, 26 червня 2012 р.

Асоціація суддів Конституційного Суду: Нова Конституція має бути прийнята на референдумі народом України


Асоціація суддів Конституційного Суду виступає за прийняття нової Конституції на всенародному референдумі. Про це сказав голова Асоціації суддів КС Петро Мартиненко під час засідання круглого столу "Принцип верховенства права в діяльності вищих судових органів України: людина - законодавець - суспільство".

"Нова Конституція має бути прийнята на референдумі народом України. Тоді парламент не буде розглядати Конституцію як власний документ і постійно порушувати її", - сказав Мартиненко.

Він зазначив, що ще в 1996 році тодішній президент Леонід Кучма розробив указ про прийняття Конституції на всенародному референдумі, але парламент у ніч із 27 на 28 червня прийняв Конституцію, не дозволивши втілити указ у життя.

Проблеми з Конституцією в країні Мартиненко пов'язує саме з фактом прийняття вищого закону Верховною Радою, що дозволило парламенту і надалі змінювати Конституцію та використовувати у власних цілях.

У разі прийняття Конституції народом цього, на думку голови асоціації, можна було б уникнути.

Голова КС в 2006-2007 роках Іван Домбровський також вважає, що нову Конституцію необхідно приймати виключно на референдумі для того, щоб дозволити народу реалізувати своє право на установчу владу.

Асоціація суддів КС - юридична громадська організація, яка поєднує суддів КС.

Асоціація була офіційно зареєстрована 1 липня 2011 року. Метою її діяльності є сприяння суддям КС, що перебувають у відставці, на пенсії, і чинним суддям у здійсненні та захисті їхніх конституційних прав і свобод.

Зараз в організацію входять 30 членів, 17 з яких - судді у відставці, а 13 - чинні судді.

Представником асоціації до складу Конституційної асамблеї є Мартиненко.

Нагадаємо, 21 лютого [2011] президент Віктор Янукович підтримав ініціативу колишнього президента (1991-1994) Леоніда Кравчука зі створення Конституційної асамблеї.

Асамблея повинна розробити проект змін Конституції, що буде внесений президентом у Раду та винесений на всеукраїнський референдум.

17 травня Янукович створив Конституційну асамблею як спеціальний допоміжний орган при президенті та призначив її головою Кравчука.

26 червня 2012 р.

Просто анекдот
Конституційний суд України скасував рішення 
Конституційного суду України як таке, що не 
відповідає Конституції України.
Мал. А.Василенка
//www.silskivisti.kiev.ua/18657/index.php?n=9561

Немає коментарів: