середу, 27 червня 2012 р.

Формат Конституційної Асамблеї дає можливість фахово й консенсусно вносити зміни до Конституції


Відбулося перше засідання Конституційної Асамблеї. Яких змін до Основного закону країни нам очікувати, ми поцікавилися в Представника Президента у Верховній Раді України, народного депутата Юрія Мірошниченка.

Юрію Романовичу, які базові нормативи Конституції будуть змінюватися і яким чином?

Учора перше своє установче засідання провела Конституційна Асамблея, виступав Президента України Віктор Федорович Янукович. І там чітко було визначено: шлях, який пропонує Глава держави, передбачає внесення змін до Основного закону так, як це записано в 13 розділі Конституції. А відповідно, Конституційна Асамблея має статус дорадчого органу, і даватиме ті пропозиції, які потім будуть схвалюватися Верховною Радою.

Вона (КС) не реалізовуватиме установчу владу і буде лише тим органом, який об’єднає зусилля і національних та міжнародних експертів, і науковців, і практиків з тим, щоб ті норми Конституції, які сьогодні потребують удосконалення, мали більш кращі редакції.

А чи є якісь конкретні часові межі референдуму, коли він може пройти?

Його не передбачено в межах цього алгоритму. Референдум відбувається в тих випадках, коли реалізується установча влада, тобто пишеться нова зовсім Конституція. Наразі ж йдеться про запровадження механізму внесення змін. Якщо правовою мовою говорити, то нова редакція Конституції буде прийматися через залу Верховної Ради. Або це буде один Закон про внесення змін до Конституції, або це буде кілька документів, які передбачатимуть внесення змін до Конституції. Йтиметься і про місцеве самоврядування, і про правову систему, і багато інших важливих, необхідних для вдосконалення пунктів.

Що влада планує робити, якщо не будуть підтримані запропоновані зміни?

Влада, в особі Президента, вже залучила громадськість, експертів, для того, щоб вони в форматі Конституційної Асамблеї напрацьовували необхідні зміни. А відповідно потім ці ініціативи будуть вноситись Президентом, як суб’єктом законодавчої ініціативи, до Верховної Ради. Парламент їх розгляне, і внесе (відповідно до 13 розділу Конституції) зміни в текст Основного Закону. Ось такий алгоритм передбачений з тим, щоб і суспільство мало вплив на процес через Конституційну Асамблею, і парламент не був виключений з цієї роботи.

А от як стосовно побажань українців?

Про що я й кажу. Побажання українців - через представників Конституційної Асамблеї. Є широке представництво науковців, громадських організацій, політичних сил, якраз через них побажання українців і будуть реалізовуватись. Формат Конституційної Асамблеї, коли експерти й фахівці в галузі конституційного права, громадські активісти, експерти міжнародні й наші національні будуть працювати, й буде давати нам можливість фахово й максимально консенсусно вносити зміни до Конституції.

Прес-служба народного депутата Юрія Мірошниченка, 27.06.2012
//www.miroshnychenko.ua/Прес-центр/iнтерв’ю/2012.06.26/формат-конституційної-асамблеї-дає-можливість.htmll
//file.liga.net/person/251-urii-miroshnichenko.html

Немає коментарів: