четвер, 28 червня 2012 р.

Площа Конституції - доступ обмежений


Конституція і політики: змінювати чи не змінювати – ось у чому питання

Усі розмови - як переписати Основний Закон. Нині цим займається створена Президентом Конституційна асамблея. Її голова Леонід Кравчук запевняє: Конституцію переписують, бо вона не встигає за сучасним життям.

«Завдання сформовані нинішньою владою і життям, яке просунулося вперед - це швидше правда, аніж потреби зміни Конституції. Вони вимагають модернізації всього суспільства, в тому числі Конституції», - каже Кравчук.

Конституція не може об’єднати політичні сили. Опозиція ігнорує Конституційну асамблеї та її запрошення.

Арсеній Яценюк від імені об’єднаної опозиції виступає проти переписування Основного закону під конкретну політичну ситуацію. Він хоче аби влада навчилася виконувати гарантовані Конституцією права та свободи людини.

«Наше основне завдання - зобов’язати гаранта Конституції виконувати чинну Конституцію. А гарант Конституції хоче її переписати», - вважає Яценюк.

Права гарні, але діюча Конституція не легітимна. У 2010 році Конституційний суд скасував Основний закон 2004 року і реанімував початковий варіант 1996-го року. Тепер без змін легітимізувати Конституцію неможливо. Її удосконалити тричі у своїх резолюціях вимагала Рада Європи.

«Якщо ви візьмете останню Резолюцію ПАРЄ, то там практично конституційному оновленню присвячено половину пунктів», - каже секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук.

Конституція України не стала другою Біблією. Бо писалася вона не для народу, впевнений головний комуніст Петро Симоненко. Тому виступає за радикальне її оновлення.

«Саме ця Конституція дала можливість розтягнути Україну на шматки, і саме ця Конституція примножила на нуль соціальні гарантії», - каже Симоненко.

Над удосконаленням Основного закону працює майже сотня спеціалістів. В основному це науковці. Аби народ у неї повірив напрацьований варіант і політики і експерти радять спочатку схвалити на референдумі.

Втім, колишній заступник секретаря РНБО Степан Гавриш сумнівається, що Конституційна асамблея напрацює варіант, який сподобається усім.

«Людство має досвід побудови Вавилонської вежі, коли кожен був архітектором. Тоді Бог посварив народи. Головне, щоб так не сталося і тепер. Конституцію Франції писало 2 людини: Шарль де Голль і Мішель Дебре».

Концепцію, а потім законопроект про внесення змін до Конституції писатимуть півтора роки. Ще стільки ж часу потрібно аби внести зміни. Леонід Кравчук вже зараз заспокоює: обрання Президента залишать народу, а єдиною державною мовою, попри намагання регіоналів, залишать українську.

«Я не ідеаліст, що завтра після ухвалення Конституції стане жити краще», - каже голова Конституційної асамблеї.

Майдан перед Радою. Тут фотографувалися депутати після ухвалення Основного закону у 1996-му. Нині це площа Конституції. Вона є, але доступ до неї обмежений парканом. Так само як і Основний Закон. Він є, але працює лише для обраних.

Володимир Горковенко, «ФАКТИ», ICTV
//fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1452123
//torezdon.blogspot.com/2012/02/blog-post_9997.html


Немає коментарів: