четвер, 28 червня 2012 р.

Віктор Мусіяка: Щоби Конституцію почали поважати нам потрібно ще дещо пережити


День Конституції. Є чим пишатися?

28 червня ми шістнадцятий раз відзначатимемо одне з найофіційніших державних свят - День Конституції України. Вік нашого Основного Закону вже не дитячий, але ще й не дорослий. Шістнадцять років - це перехідний період у житті не лише людини, а й Конституції нашої країни. Ймовірно, цим пояснюється її мінливість: то у нас президентсько-парламентська модель влади, то парламентсько-президентська, то знову навпаки.

І, як і будь-якого підлітка, нашу Конституцію намагаються вчити жити дорослі серйозні люди. У 2004 році шляхом політичної реформи Основний Закон був перекроєний на користь парламенту. Через кілька років після цього була створена конституційна комісія щодо змін до Основного Закону, але пропрацювала вона недовго. У 2010 році рішенням Конституційного суду Україна повернулася до редакції Конституції 1996 року.

І ось тепер ідея реформування Конституції знову оволоділа умами політиків. Для реалізації цієї ідеї була створена Конституційна асамблея. Чи вдасться політикам цього разу змінити головний документ країни, покаже час. А нам - усім громадянам України - головне, що у нас є таке свято, як День Конституції. Для когось це просто зайвий вихідний, хтось пишається тим, що Україна має свій Основний Закон, а комусь абсолютно все одно.

Чи є сьогодні День Конституції святом, ForUm запитав у політиків, експертів, істориків та юристів:

08:46 Анатолий Селіванов, постійний представник Верховної Ради у Конституційному Суді:

- Багато людей ставлять логічно правильне запитання: чому День Конституції України - державне свято і так урочисто відзначається? Адже Конституція ще нікого не зробила щасливим. Але кожна цивілізована людина розуміє, в якій державі вона живе, які цінності відображають сенс її буття.

Нещодавно історичний текст Конституції США з позначками першого Президента ДЖ. Вашингтона придбав на торгах Сотбіс за кілька мільйонів доларів невідомий покупець. Що це означає? Напевно, для нього Конституція - не споживча річ, не задоволення багатія від коштовностей або палацу! Йдеться про духовний світ, про цінність Конституції для держави і народу.

Так і для мене - День Конституції - це свято внутрішнього світогляду, відчуття, в якому цінують і поважають права людини і громадянина.

Ми всі розуміємо, що Конституція - це відносний ідеал нашого світогляду, адже далеко не завжди виконуються приписи Основного Закону. Але саме Конституція породжує як суспільну, так і особисту віру в те, що право існує не тільки на папері.

Якщо держава побудована правильно, якщо влада перебуває під контролем суспільної моралі, якщо людина дійсно являє собою цінність, її права гарантовані Конституцією, то щороку ми можемо переконатися: як насправді ідеал Конституції перетворюється в правду нашого буття.

08:45 Володимир Фесенко, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

- Ще з радянських часів я не дуже люблю політичні свята. Тому стримано ставлюся до тих свят, які мають політичні основи або політичну мотивацію. Але для держави - це важливе свято.

Інша справа, що ми повинні не лише відзначати День Конституції, а ще її і виконувати. На жаль, у нас немає відповідного ставлення до Основного Закону України, і взагалі до закону. Ми дуже часто нехтуємо Конституцією.

08:44 Володимир В'ятрович, історик:

- Звичайно, День Конституції - свято, тому що Конституція - важливий символ будь-якої держави і, зокрема, України.

День Конституції - важлива історична дата. Але, думаю, цього дня у багатьох українців настрій буде не святковий, тому що вони згадуватимуть те, як політики не виконують Основний Закон.

08:43 Андрій Парубій, народний депутат України (фракція НУНС):

- Свого часу День Конституції був одним з фундаментальних днів у будівництві новітньої української держави. Сам факт прийняття Конституції - надзвичайно важливий.

Звичайно, для мене цей день - свято, навіть, незважаючи на те, що Конституція стала об'єктом для політичних маніпуляцій.

08:42 Валерій Бевз, народний депутат фракції КПУ:

- Будь-який політик, державний діяч повинен брати до уваги реалії сьогодення. Оскільки так склалося, що український народ домігся незалежності, то до незалежності потрібно ставитися, по-перше, з повагою, а по-друге - рахуватися зі святом дня Конституції.

Більш того, і наша державність, і наше прагнення до незалежності виписані в Конституції. Тому День Конституції - це свято всього українського народу.

Те, що Конституцію неодноразово з моменту її народження перекроювали - це наше українське ноухау. Щоб переписувати Основний Закон, потрібно спочатку навчитися виконувати той, який є. Безумовно, прагнення удосконалити Конституцію - це нормальне прагнення. Але потрібно, у той же час, брати до уваги існуюче законодавче поле.

08:41 Віктор Мусіяка, народний депутат ВР кількох скликань, співавтор Конституції України:

- Для мене - це свято, тому що так збіглося, що 28 червня у мене день народження, а крім цього, я маю відношення до створення Конституції. 

Офіційно - це святковий день, але не для всіх цей день свято.

Думаю, що колись настане час, і Конституція справді буде Основним Законом у житті держави. Тоді люди стануть її поважати, і день Конституції стане святом для всіх.

Чим більше прав і свобод, проголошених Конституцією, буде в реальності, тим більшою буде повага до неї.

Головне, щоб норми Основного Закону виконувалися, адже і Конституція 1996 року і наступні її редакції могли б бути надзвичайно ефективними, якби її виконували, а не знущалися над нею.

Коли у нас почнуть поважати Конституцію? І не питайте, не знаю, але думаю, що нам потрібно ще дещо пережити.

28 червня 2012 р.
//ua.for-ua.com/comments/2012/06/28/083041.html


Немає коментарів: