четвер, 28 червня 2012 р.

Іван Заєць: Конституційна Асамблея може бути перетворена на орган установчої влади


Конституційна асамблея - 
це трюк з явними цілями

Створивши Конституційну асамблею, нинішня влада започаткувала “новий спосіб ревізування Конституції”.
 

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН народний депутат України Павло Мовчан (депутатська група "Реформи заради майбутнього").

Він наголосив, що нинішня Конституція України “відповідає всім принципам європейських правових стандартів”. За його словами, “на сьогодні найголовніше - виконувати Конституцію, а не вносити зміни до неї”.

П.Мовчан зазначив, що вже перше засідання Конституційної асамблеї показало, що “знову хочуть запровадити той інструментарій, який би дав можливість абсолютизувати владу”.

Голова Національної комісії з питань захисту суспільної моралі, доктор юридичних наук Василь Костицький наголосив, що нині чинна Конституція України “себе не вичерпала”. За його словами, на сьогодні “дійсно є проблеми з реалізацією Конституції, найбільше із статтею 8, яка визначає принцип верховенства права і яка визначає, що норми Конституції є нормами прямої дії”.

Він не відкидає можливості працювати над покращенням Конституції. При цьому зазначає: “Працювати над тим, щоб у майбутньому створити щось краще, звичайно, можна. Коли це відбудеться? Для мене це питання. Я не впевнений, що це має відбутися завтра. Я не бачу для цього політико-правових і економічних підстав”.

“Звичайно, конституційний процес безперервний, життя ставить нові вимоги. Але питання про те, чи треба ламати Конституцію, чи, може, треба створювати умови для того, щоб шукати ефективні шляхи реалізації чинної Конституції, воно, здається, не потребує відповіді і є для нас зрозумілим, бо основою стабільності держави є конституційна стабільність”, - підкреслив В.Костицький.

У свою чергу народний депутат Іван Заєць (фракція “Наша Україна - Народна самооборона”) наголосив, що створення Конституційної асамблеї призведе не до внесення змін до Конституції України, а створить нову Конституцію. Він підкреслив, що “велика загроза стоїть сьогодні над Конституцією - ця загроза йде від низького рівня політичної культури, моралі, від нерозуміння або небажання розуміти, що Конституція, законодавство і практика - це різні речі”.

При цьому депутат додав: “Треба підводити нашу практику під Конституцію, а не Конституцію підводити під цю мафіозну практику, яку ми сьогодні спостерігаємо в діяльності наших органів влади”.

За словами І.Зайця, якби справді “хотіли б підготувати зміни до Конституції, то не потрібно Конституційної асамблеї, а достатньо зібрати якусь робочу групу, у нас є багато конституціоналістів, які б дуже швидко напрацювали ці зміни і точково ми могли б внести їх у Конституцію”.

На його думку, сьогодні “йде велика гра навколо Конституційної асамблеї”, метою якої є “обійти парламент” при ухваленні змін до Конституції. Він зазначив, що шлях внесення таких змін залежатиме від результатів виборів у 2012 році до парламенту України.

“Якщо режиму Януковича вдасться сформувати конституційну більшість, то у мене немає жодного сумніву, що робота Конституційної асамблеї виллється у появу нової Конституції, і ця нова Конституція буде прийнята у ВР.

Але якщо 300 голосів не буде зібрано, тоді Конституційна асамблея якимись маніпулятивними засобами буде перетворена на представницький такий орган, орган установчий і буде задіяний народ, і народ на референдумі буде голосувати за цю Конституцію, яку вони собі створять для того, щоб перезаснувати державу, і для того, щоб закріпити себе на віки вічні при владі”, - заявив І.Заєць.

Громадянський та політичний діяч, Герой України Степан Хмара також вважає, що змінювати Конституцію – “це є дуже велика і небезпечна авантюра, яка може призвести фактично до ліквідації суверенітету України”. “І сама вже форма підготовки так званих змін до Конституції так званою Конституційною асамблеєю - це вже є закладений принцип шахрайства”, - підкреслив він.

За словами С.Хмари, Конституційна асамблея - “це є маріонетковий орган, створений при Президентові, і створений саме нинішньою владою”. Він додав, що “в цьому є велика загроза”.

С.Хмара також піддав критиці колишнього Президента України Леоніда Кравчука, який очолює цей орган. “Він (Л.Кравчук - УНІАН) нічого не зробив для України. Ця людина завжди була маріонеткою, яка пристосовувалася до панівної влади в Україні”, - сказав С.Хмара.

Він наголосив, що Конституцію України треба, “насамперед, виконувати, а не змінювати її за чиїмись примхами чи заради інтересів певних кланів”. За його словами, “змінюючи Конституцію, нинішня влада і певні сили з-поза меж України хотіли б таким чином послабити Українську державу і, врешті-решт, її зруйнувати”.

Народний депутат України Юрій Гнаткевич (фракція «БЮТ-Батьківщина”) наголосив, що від сьогоднішньої влади не можна очікувати “української політики”, оскільки “джерелом влади є український космополітичний пацанат, олігархат”. За його словами, рішення Конституційної асамблеї “будуть продиктовані Януковичем, а Януковичу продиктує пацанат і олігархат”. []

28.06.2012 р.
//www.unian.ua/news/511924-politiki-konstitutsiyna-asambleya-tse-tryuk-z-yavnimi-tsilyami.html
Фото: Юрія Тивончука /ПРЕС-СЛУЖБА КНУ
//www.univ.kiev.ua/ua/news/3701/


1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

28.06.2012 | Відео
Бойкотують, пікетують, а про Конституцію - нема коли

Павло Мовчан, нардеп, «Реформи заради майбутнього»:
«Ви згадували про Кожем‘якіна – я не знаю такого політичного діяча. Я не бачив коли б він відстоював усі наші національні засади. Я не бачив там того, хто претендує на другу роль, або першу – Арсенія Яценюка, я не знаю, звідки ці молоді комсомольці.. А звідки з‘явився Турчинов, який претендує? Але ж вони будуть формувати! І будуть казати: Якщо ви не за нас, то ви проти нас!»

Так нардеп Мовчан характеризує тих, хто формує списки.

Нардепи - колишні й теперішні - зібралися тут напередодні Дня конституції. Це ті, хто брав участь у прийнятті конституції у 96-му. Прийшли не всі. Спочатку покопирсалися у минулому

Юрій Гнаткевич, нардеп, «БЮТ-Б»:
«Ми тоді взяли відповідальність на себе, це було не просто, це було складно, сміливо й небезпечно».

Говорили про конституційні права, антиконституційні тенденції й зміну основного закону. Тільки впевнені: будуть не правки до старого. Буде нова Конституція.

Степан Хмара, нардеп I, II, IV скликань:
«Якщо брати, хто очолює цю так звану конституційну асамблею, Кравчук, про якого я не можу жодного доброго слова сказати. Ця людина завжди була маріонеткою, яка пристосовувалася до панівної влади».

Іван Заєць, нардеп, «УНП»:
«Влада втрачає підтримку людей і з тим, щоб тримати ситуацію в руках треба поширювати тоталітарні тенденції».

Тоталітарні тенденції з минулого не згадують. Конституцію, кажуть, потрібно захищати. Шкодують тільки, що ніхто з нового покоління такого бажання поки не виявив.

Мабуть, готові захищати основний закон і вп’ятьох. Ще й мріють про допомогу народу та опозицію, яка, кажуть, «не має відступитися».

Детальніше свій план боротьби за Конституцію та можливих соратників не розкривають. Так само і з майбутніми виборами: про плани розказують охоче, про партійні списки – обережно оминають.

Євгеній Агарков, журналіст:
«Практично кожен депутат замовчує інформацію про виборчі списки. Не кажуть ні прізвища, ні номера за яким це прізвище стоятиме, навіть якщо знають якусь інформацію про конкурента – все одно замовчують».

Іван Заєць щодо УНП, каже, списків зовсім немає.

Іван Заєць, нардеп, «УНП»:
«Ні, на сьогоднішній день немає,я можу вам точно сказати. Це питання буде дуже глибокого аналізу, різні критерії будуть, наскільки є політично зрілі, морально відповідальні».

А опозиціонер з БЮТ Юрій Гнаткевич запевнює: відвідує кожне засідання фракції і там жодного разу питання про списки не піднімали.

Юрій Гнаткевич, нардеп, «БЮТ-Б»:
«Але це не означає, що у фракцій не йдуть, не точаться якісь здогадки, якісь розмови. Хто ці люди? – Чесно вам скажу, що розмов про конкретних людей немає. Безумовно, що це лідери партій, лідери опозицій, ті, що створювали партії».

Визначаються поки тільки на регіональному рівні – по мажоритарних округах. На Івано-Франківщині, наприклад, уже швиденько й без особливих суперечок затвердили 4ох висуванців і радяться з приводу ще трьох кандидатур, - розповів БЮТівець Іван Кириленко.

Там не йдеться про людей Ющенка.

Проте утрясти списки буде значно важче. Чим більше партій увійдуть до об‘єднаної опозиції, тим менший шанс нинішніх депутатів від кожної потрапити у його прохідну частину.

Політологи ж прогнозують: боротьба за обмежену кількість місць буде вкрай жорсткою, а в хід підуть будь-які методи.

А щодо конституції і списків – ось так просто

Юрій Гнаткевич, нардеп, «БЮТ-Б»:
«Я би запропонував процедуру. От я хочу сказати керівництву нашої фракції… ну в нас кожного дня то щось ми бойкотуємо, то щось пікетуємо, то щось ми там на трибуну… мінуємо і нема коли поговорити на цю тему…»

Автори: Євгеній Агарков, Сергій Галета
Редактор: Ліза Бондаренко
http://newsone.ua/video/ukraine/?media_id=13757