середу, 27 червня 2012 р.

Опозиція намагається захистити Україну від Конституційної асамблеї


Київ – Опозиція пропонує створити Тимчасову спецкомісію з питань захисту конституційного ладу в Україні. Бо, як заявляють опозиціонери, робота Конституційної асамблеї може не лише змінити Основний закон, а й призвести до ліквідації незалежності української держави. Самі члени асамблеї звинувачення відкидають і обіцяють працювати виключно в інтересах українського народу.

Об’єднана опозиція пропонує створити парламентську спеціальну комісію з питань захисту конституційного ладу в Україні. Про це заявив у середу один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Спецкомісія має підготувати концепцію основних змін до Конституції України та домогтися скасування законів, які їй не відповідають.

«Ми шануємо Конституційну асамблею як консультативно-дорадчий орган при Президенті (таких органів у Президента з три десятка). Але не можна опускати процес внесення змін до Конституції до консультативно-дорадчого органу! Хотів би чітко зазначити відмінність між позицією Януковича і опозиції: ми вимагаємо виконувати чинну Конституцію. А він хоче її переписувати», – наголосив Яценюк.

Асамблею хочуть перетворити на представницький орган – Заєць

Народний депутат від НУНС, один із творців тексту Конституції 1996 року Іван Заєць висловив упевненість, що завданням Асамблеї є не модернізація чи зміна Основного закону на краще. Насправді, зараз готується зовсім новий текст, який загрожуватиме довічним закріпленням нинішнього режиму при владі та переформатуванню української держави, стверджує він.

За словами Івана Зайця, якби справді «хотіли б підготувати зміни до Конституції, то не потрібно Конституційної асамблеї, а достатньо зібрати якусь робочу групу, у нас є багато конституціоналістів, які б дуже швидко напрацювали ці зміни і точково ми могли б внести їх у Конституцію».

«Через Верховну Раду не так просто змінити всю Конституцію і перезаснувати державу. Насправді йде велика гра навколо Конституційної асамблеї, метою якої є обійти парламент при ухваленні змін до Конституції. Буде залежати все від того, як відбудуться парламентські вибори. Якщо 300 голосів не буде зібрано, тоді Конституційна асамблея якимись маніпулятивними засобами буде перетворена на представницький такий орган, орган установчий, для того, щоб перезаснувати державу, і для того, щоб закріпити себе на віки-вічні при владі!» – зазначає депутат Заєць.

Зміни відповідатимуть національним інтересам українців – Кравчук

Конституційна асамблея жодним чином не заміняє і не намагається замінити собою Верховну Раду, запевняє голова асамблеї, перший всенароднообраний Президент України Леонід Кравчук. Крім того, за його словами, текст змін до Основного закону буде відповідати національним інтересам українців.

«Конституційна асамблея готує зміни до Конституції і подає їх Президентові, але це не означає що асамблея ухвалює зміни до Конституції (тобто ніякої підміни тут нема). Далі Президент як суб’єкт законодавчої ініціативи може внести відповідні зміни, які вважає за потрібне. Рада, приступаючи до обговорення і голосування, може змінити будь-що і будь-як, як вона вважає за потрібне. Але це саме зміни, вона не може написати нову Конституцію. А ми, Конституційна асамблея, професійно з експертизою у Венеціанській комісії випишемо так текст змін, щоб він відповідав корінним національним інтересам українського народу», – сказав Кравчук.

Зі свого боку, політичний діяч і колишній політв’язень Степан Хмара вважає, що змінювати Конституцію – «це є дуже велика і небезпечна авантюра, яка може призвести фактично до ліквідації суверенітету України». А сама форма підготовки змін до Конституції «так званою Конституційною асамблеєю – це вже є закладений принцип шахрайства».

17 травня Президент Віктор Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї як спеціального допоміжного органу при Президентові з метою напрацювати пропозиції щодо змін до Конституції України. Опозиція у роботі цього органу участі не бере і вважає його нелегітимним, заявляючи, що повноваження змінювати Конституцію має лише парламент.

Марічка Набока, 27.06.2012
//www.radiosvoboda.org/content/article/24628104.html

Акція до річниці з дня проголошення Конституції України 
гетьмана Пилипа Орлика, Київ, 5 квітня 2012 року

Немає коментарів: