середу, 27 червня 2012 р.

Українська Конституція - народ довіряє, влада не поважає


У 16-ту річницю прийняття Конституції її автори говорять про демократичні цінності, що лягли в основу та загрозу перезаснування української держави через потенційні зміни Основного закону країни.

Автори української Конституції переконують, якщо б до головного закону країни дослухалися, то не було б питань про необхідність будь-яких змін, адже вона ще себе не вичерпала навіть на десять відсотків. Натомість у переписуванні головного закону вони вбачають зацікавленість Росії, яка прагне послабити Україну і зробити її залежною від великого східного сусіда.

«Новий конституційний проект – це прагнення перезаснувати українську державу», – сказав Голосу Америки народний депутат України, один із авторів Конституції, Іван Заєць. «Росія не змінилася до сьогоднішнього дня у своєму ставленні до України. Там і зараз розглядають Україну, як свою колонію, і вони хочуть інкорпорувати нас у Нову Російську імперію».

Народні депутати, які писали головний закон країни 16 років тому, говорять, що в основі закладена модель, за якою влада служить народу та відповідає його інтересам, гарантуючи дотримання прав та свобод усіх громадян. В той же час, саме зі свободами сьогодні існують найбільші проблеми, і хоча серед громадян довіра до Конституції і досі висока, її слабкість у тому, що представники влади навчилися її обходити.

«Серед пересічних громадян довіра до Конституції дуже висока, навпаки, люди вимагають від представників влади, щоб вони привели свою практику до норм Конституції», – сказав Заєць.

Стара нова Конституція

У травні цього року указом президента України було створено Конституційну асамблею для підготовки законопроектів та внесення змін до Конституції. Деякі депутати та автори Конституції називають це першим кроком здачі національних пріоритетів країни. Вони апелюють до того, що будь-які зміни до головного закону можна приймати за підтримки більшості у Верховній раді, а тепер ці повноваження отримує спеціальний допоміжний орган при голові державі. Один з авторів Конституції Степан Хмара говорить, що Асамблея не є представницьким органом, адже до неї не входять представники опозиції.

«Асамблея – це не представницький орган – це маріонетка в руках президента. Щоб говорити про Конституцію, потрібно її виконувати в першу чергу, а не змінювати», – сказав Хмара. «Нинішня спроба змінювати Конституцію – це велика авантюра, що може призвести до ліквідації незалежності та суверенітету України».

Чинна Конституція могла б бути ефективнішою, якщо внести деякі зміни за прикладом американської, про це в коментарі Голосу Америки сказав один з авторів Конституції Василь Костицький. За прикладом головного закону Сполучених Штатів Америки, який містить тільки 7 статей та велику кількість поправок, можна було б зробити Українську Конституцію набагато дієвішою, уникаючи змін, в яких зацікавлені лише певні сторони.

«Якщо громадянське суспільство та громадяни дотримуються Конституції, то вона буде працювати», – сказав Костицький. «Сьогодні ми маємо проблему того, що Конституція живе своїм життям, а законодавство розвивається іншим напрямком».

Анна Полуденко, Голос Америки, 27.06.2012
//ukrainian.voanews.com/content/ua-constitution/1262785.html
//dosye.com.ua/articles/2010-11-17/zarobitchane-pervogo-i-tretego-sorta/3435/



81% опитаних не бачать користі у переписуванні Конституції. Українці хочуть виконання Конституції, а не переписування.

Минулого тижня у Києві розпочала свою роботу Конституційна асамблея, створена указом президента Януковича для внесення змін до Основного закону.

На нашій веб-сторінці ми запитали у вас: чи потребує сьогодні Україна нової Конституції? Ось як розділились думки учасників опитування:

Так - 15%
Ні - 81%
Не знаю - 4%.

Цю тему протягом тижня також обговорювали наші глядачі на сторінці «Голосу Америки» у соціальній мережі Фейсбук. Ось деякі із коментарів, які ми отримали:

«У Конституцію треба внести положення щодо позбавлення громадянства всіх, хто не складе іспити з української мови та історії», – вважає Євген Заславський.

«Мені, як і більшості українців, не холодно і не жарко від Конституції. Є закон, але його може порушити кожен, хто має владу та гроші», – пише Антон Савченко з Києва.

«Зміни повинні бути покращенням для простого люду, а не для урядовців, вони ж тільки й дбають про себе, про свою недоторканність, а нам що робити, коли моєї зарплати вистачає лише для того, щоб заплатити за житло», – додає Люба Шампанюк з Тернополя.

Голос Америки, 01.07.2012
//ukrainian.voanews.com/content/topic-new-constitution/1248871.html

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

28.06.2012 | Голос Америки
Про ставлення киян до Дня Конституції

В столиці спекотно і порожньо. День Конституції кияни зустрічають на пляжах і дачах. Попри 15 років незалежності, до нових державних свят громадяни ще тільки призвичаюються. Коли була прийнята нова українська Конституція – відповість не кожен; про те, що в Основного Закону ювілей, багато хто довідався зі здивуванням. Та й сам червоний день календаря для більшості – лише додатковий вихідний. Я розпитувала перехожих на вулицях Києва, чи відчувають вони, що сьогодні свято, і чи захищає Конституція їхні права.

- Де це свято? Де ви бачили свято? Вам свято? А мені не свято!

- Для вас, може свято, а мені ні. Для мене Конституція - це радянська Конституція.

- Для мене свято, в мене вихідний. Тому свято. Але я рада, що є таке свято, і що є наша українська Конституція...

- Ні, я не відчуваю, що це свято. По-перше, Конституція весь час порушується, не виконується, тому це не свято, а так, щось штучне... Закони пишуться під конкретну особу, потім цій особі щось не подобається, то вони змінюються, потім іншій особі не подобається, щось інше змінюється...

- Те, що наобіцяли на Майдані, Конституція теж це гарантує, але бандити гуляють і в парламенті сидять.

- Яка захищеність, скажіть будь ласка. Мову топчуть, культуру топчуть, пустив Віктор Андрійович усе це на самотек, ніяких заходів як Президент він не вживає – український народ розтопчуть скоро!

- Я законослухняний громадянин і не звертауюсь в суди, але якби прийшлось звернутися, то сумніваюсь, що були б захищені права. Гроші вищі, ніж закон.

- Не відчувається в душі як свято. Просто вихідний день.

- В нас ще не виховане патріотичне ставлення до мови, до держави – і також до своїх свят. Коли ми їх відчуємо, що вони дійсно дають нам змогу і жити, і радіти, тоді це і будуть справжні свята. Дуже помітно, що патріотизму в нас мало і національної гідності.

http://ukrainian.voanews.com/content/a-49-2006-06-28-voa4-87082467/228401.html