середу, 27 червня 2012 р.

Святкувати День Конституції немає сенсу


У сучасній Україні є чимало свят 
і святкувань, що дивують своїм абсурдом чи недоречністю. День Конституції можна вважати якщо не лідером у цьому, то принаймні одним із таких, пише Gazeta.ua.

З одного боку, 28 червня 1996 року справді важливе для незалежної України. Однак природа тої події та наслідки її для держави й суспільства роблять дату скоріше негативною.

Ухвалення Конституції увінчало протистояння тодішніх президента Леоніда Кучми і парламенту. 28 червня стався вимушений та вимучений компроміс між двома політичними таборами, дуже далекими від розуміння розвитку сучасної держави. Із запеклої боротьби, в якій кожен приміряв положення Основного закону під себе, з'явилася перша Конституція незалежної України.

Текст її непоганий, це визнали європейські експерти й інституції. Але той процес започаткував сумнозвісну українську традицію: ставитися до Конституції та до інших законів насамперед як до інструментів досягнення своїх політичних чи приватних цілей. Згодом закладені в Основному законі положення дозволили Леоніду Кучмі встановити жорстку диктатуру. Тепер до цього ж іде Віктор Янукович. 2004-го Конституція узагалі стала розмінною монетою у підкилимних домовленостях між "помаранчевими" лідерами та президентською адміністрацією.

Закономірно, що Конституція України ніколи не зупиняла тих, хто мав бажання й можливості нею знехтувати. Сьогодні це набуло ознак епідемії. В Україні масово, неприховано й постійно порушують записані в Основному законі права і свободи громадян. Влада перешкоджає мирним зібранням та свободі висловлювань. У правоохоронних органах катують і принижують. Судочинство давно не забезпечує об'єктивного й справедливого розгляду справ. У нас аж ніяк не безкоштовні медицина та освіта. Рейдерство нівелює гарантії права на власність. Щоденно плюють на Конституцію народні депутати, які зобов'язані особисто голосувати у парламенті.

То що ж і з якого приводу ми відзначаємо 28 червня? Можна цілком зрозуміти поляків, у яких державним святом є 3 травня — цього дня 1791 року ухвалили конституцію Речі Посполитої. Вона була першою в Європі й стала величезною історичною подією для Польщі, зіграла значну роль у подальшому її розвитку. Так само 3 травня відзначає день конституції Японія, для якої ухвалення 1947-го демократичного й миролюбного Основного закону стало початком нової ери.

В Україні так могло би бути, але не сталося. І фактично День Конституції є не святом, а радше ще одним нагадуванням про невдачі й не здатність українців до творення сучасної держави.

Анатолій Марциновський, "Газета по-українськи" №1438 за 27.06.2012
//gazeta.ua/articles/comments-newspaper/_svyatkuvati-den-konstituciji-nemae-sensu/442841

Ян Матейко. Конституція 3 травня
//uk.wikipedia.org/wiki/Файл:Konstytucja_3_Maja.jpg
К. Войняковский. Прийняття Конституції 3 травня
//ru.wikipedia.org/wiki/Конституция_3_мая_1791_года

Немає коментарів: