середу, 27 червня 2012 р.

Круглий стіл Об’єднаної опозиції «Конституція України: чи необхідні зміни?»


Об’єднана опозиція ініціює створення двох ТСК: із питань захисту конституційного ладу і щодо порушення присяги суддями КС, - Арсеній Яценюк (ВІДЕО)

Об’єднана опозиція ініціює створення тимчасових комісій Верховної Ради України з питань захисту конституційного ладу в Україні та з питань розслідування фактів порушення суддями Конституційного Суду присяги судді.

Про це у середу, 27 червня, заявив голова Ради Об’єднаної опозиції, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк під час засідання круглого столу з обговорення програми Об’єднаної опозиції «Конституція України: чи необхідні зміни?»

«Конституція України є Біблією держави тим основним документом, який повинен бути в найвищій точці при виконанні державою всіх своїх функцій. Це так само Біблія для громадян цієї держави. І прикро, що часто в цю Біблію намагаються внести зміни, які дуже далекі від змісту і суті Основного закону країни», - наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що левова частка конституційних змін мали на меті задоволення політичних амбіцій і переписування Конституції під конкретний політичний момент. «Ті, хто втрачали владу, хотіли переписати Конституцію і відібрати повноваження у тих, хто відповідно до чесних і прозорих виборів, цю владу отримували. Ті, хто отримали владу, вважали, що їм не вистачає повноважень, тому через КС натягнули на себе ті повноваження, які їх народ України не делегував», - наголосив він.

«Прикро визнати, що в рамках так званих змін до Конституції і Верховна Рада як вищий законодавчий орган, і КС як орган конституційної юрисдикції, який повинен захищати Конституцію, на ділі стали могильниками цієї Конституції. І тому сьогодні Об’єднана опозиція переконана,, що мова повинна іти в першу чергу про захист конституційного ладу і про виконання чинної Конституції, а не її переписування під президента, під прем’єра чи більшість», - наголосив Арсеній Яценюк.

Лідер «Фронту Змін» наголосив, що нинішня владна ініціатива щодо зміни Конституції означає тільки одне – намагання втримати владу. «Мова буде йти про зміну порядку обрання президента, про повноважень різних гілок влади, про можливість утримати владу незрозумілою більшістю в стані ВРУ, про вірогідність федералізації країни, можливість введення другої державної мови, про усунення народу України від процесу внесення змін до Конституції», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що жодного разу народ України не голосував за Конституцію. «В Україні ніколи не було конституційного конвенту, конституційних зборів, конституційної асамблеї. Українські громадяни ніколи не мали відношення до реального процесу прийняття і внесення змін до Конституції», - додав голова Ради Об’єднаної опозиції.

Арсеній Яценюк наголосив, що Об’єднана опозиція вважає обов’язком президента як гаранта Конституції виконувати чинний Основний закон, в той час як президент Янукович намагається його переписати. «Конституційна асамблея складається з вельми шановних професорів та експертів. Народу тільки там немає. Тому Конституційна асамблея - це лише консультативно-дорадчий орган при президенті, яких у нього три десятки», - наголосив він.

За словами Арсенія Яценюка, Об’єднана опозиція вимагає від всіх інститутів влади виконання чинної Конституції, насамперед принципів, відображених у розділі другому Конституції України щодо прав і свобод людини і громадянина. «Цей розділ є одним із найдосконаліших. І ми вимагаємо від сьогоднішньої влади і від президента, як від гаранта Конституції, вжити всіх заходів для того, щоб виконувати основні конституційні гарантії, відображені в чинній Конституції», - наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що Об’єднана опозиція наполягає на створенні тимчасової спеціальної комісії з питань захисту конституційного ладу в Україні. Основна мета створення цієї комісії, за його словами, - зобов’язати всі гілки влади виконувати чинну Конституцію.

За його словами, Об’єднана опозиція вважає за необхідне ліквідувати фактично створену монархію президента Януковича. «За останні два роки чинний парламент ухвалив десятки змін до законів України, які не відповідають нормам Конституції: закон України про кабінет міністрів, закон України про СБУ, закон про прокуратуру, яка за Конституцією ще 11 років тому мала бути позбавлена функцій загального нагляду - і до сьогоднішнього дня це не було зроблено, закон про комітети парламенту, закон про статус народного депутата України, закон про збройні сили, про місцеві державні адміністрації, про органи місцевого самоврядування. Є ще два десятки законів, за якими президент України отримав повноваження, яких він не має відповідно до чинної Конституції», - наголосив він.

«Таким чином другим завданням ТСК є аналіз всіх законів, за якими президент отримав неконституційні повноваження, і повернення конституційних повноважень всіх гілок влади в рамки правового поля», - заявив Арсеній Яценюк.

«Президент України призначає голову СБУ і досі СБУ є військовим формуванням, хоча повинно бути цивільним? Парламент України не має жодних повноважень по контролю як за правоохоронною системою, так і за спеціальними службами, внутрішніми військами. Бюджетна політика також зараз вийшла з компетенції парламенту і фактично переведена в ручне управління Кабінетом міністрів. Мова іде про фактичне захоплення влади в країні. І наше завдання як опозиції - відновлення балансу влад в країні і відновлення Конституційного ладу», - наголосив лідер «Фронту Змін».

Арсеній Яценюк наголосив, що вдосконалення Конституції повинно відбутися, проте перед тим, як почати процес внесення змін до Конституції, ТСК повинна розробити концепцію вдосконалення Конституції та винести її на всенародне обговорення. «Щоб на підставі цієї концепції вже наступний парламент і, бажано, наступний президент, приймали рішення про те, якою буде нова Конституція», - додав він.

Він наголосив, що відповідно до чинної редакції Конституції будь-які внесення змін і доповнення можливі тільки через Верховну Раду як єдиний і вищий законодавчий орган в державі. «Усунення парламенту, а тим більше народу України від прийняття відповідних рішень є неконституційним і антидержавним», - підкреслив лідер «Фронту Змін».

Арсеній Яценюк наголосив, що Об’єднана опозиція також вважає за необхідне ліквідувати Конституційний суд і передати повноваження конституційної юрисдикції Верховному суду України. У той же час, опозиція переконана, що діяльність як чинного КС, так і минулого підлягає розслідуванню. «Об’єднана опозиція вносить до парламенту рішення про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушення суддями КС присяги. Вважаю, що люстрація суддів повинна розпочатись з саме з суддів КС», - наголосив він.

Зокрема, на його переконання, парламентська комісія має розслідувати прийняття рішення КС 25 грудня 2003 року, коли президенту Кучмі фактично було дозволено балотуватись на тертій термін. «Парламентська комісія в рамках парламентського слідства повинна допитати всіх членів КС: яким чином приймалось це рішення, хто їм давав вказівки і чому вони прийняли таке рішення?», - підкреслив він.

«Також парламентська ТСК буде розслідувати прийняття КС рішенні від 6 квітня 2010 року про формування так званої депутатської більшості ВРУ. Тоді формування коаліції було можливо тільки на підставі депутатських фракцій. На моє переконання, КС саме під тиском чинного президента приймає рішення, яке напряму суперечить його попередньому рішенню і дозволяє формувати більшість не через депутатські фракції, а через особове членство кожного депутата. Таким чином прем’єр-міністром став Азаров. Це був перший крок до захоплення влади чинним президентом», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав про рішення КС скасувати процедуру внесення змін до Конституції 2004 року і відновити Основний закон 1996-го, позбавивши парламент і народ України права визначати конституційний лад. «Це не просто замах на Конституцію, а вбивство Конституції», - підкреслив він.

«Ми хочемо стабільної Конституції, яка виконується і яку поважають громадянами держави. Ми хочемо Конституції, яка є дійсно Біблією України. Коли кожен громадянин, кожен чиновник: чи-то президент, чи-то прем’єр-міністр - знає про свою міру відповідальності. Сподіваюсь, що і в Україні настане той момент, коли українська Конституція буде одним з найдосконаліших і найпотужніших документів на теренах Європи», - наголосив Арсеній Яценюк.

27.06.2012
//frontzmin.ua/ua/media/news/none/11104-obednana-opozitsija-initsijue-stvorennja-dvoh-tsk-z-pitan-zahistu-konstitutsijnogo-ladu-i-schodo-porushennja-prisjagi-suddjami-ks-arsenij-jatsenjuk.html
//www.nru.org.ua/news/single/article/vidbuvsja-kruglii-stil-objednanoji-opoziciji-batkivshch.html


2 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

27.06.2012
Леонід Кравчук: Янукович навіть не
натякав, щоб його вибирали у ВР

Голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук запевняє, що не чув від Президента України Віктора Януковича пропозицій, аби вибори наступного глави держави проводилися у парламенті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Л.Кравчук заявив сьогодні під час круглого столу щодо внесення змін до Конституції.
За словами Л.Кравчука, в рамках роботи асамблеї він спілкується періодично з В.Януковичем.
Як сказав Л.Кравчук, В.Янукович навіть ніколи на це не натякав. “Я не чув жодної думки Президента, щоб він хотів, аби його обирав у 2015 році не народ”, - сказав він.

http://www.unian.ua/news/511807-kravchuk-yanukovich-navit-ne-natyakav-schob-yogo-vibirali-u-vr.html

Вадим Мурачов сказав...

Яценюк розповів, що Янукович
проштовхує в нову Конституцію
http://news.liga.net/ua/news/politics/687696-yatsenyuk_rozpov_v_shcho_yanukovich_proshtovkhu_v_novu_konstituts_yu.htm

Опозиція запропонувала створити у
Раді спецкомісію для захисту
конституційного ладу
http://news.dt.ua/POLITICS/opozitsiya_zaproponuvala_stvoriti_u_radi_spetskomisiyu_dlya_zahistu_konstitutsiynogo_ladu-104570.html

Опозиція вимагає розслідувати
законність розширення повноважень Януковича
http://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/1365390-opoziciya-vimagae-rozsliduvati-zakonnist-rozshirennya-povnovazhen-yanukovicha

Опозиція вирішила урізати
повноваження Януковича
http://ukranews.com/uk/news/ukraine/2012/06/27/73613

Яценюк: Янукович проиграет
выборы-2015, но удержит власть
http://www.rosbalt.ru/ukraina/2012/06/27/997345.html

Яценюк: "Конституция - Библия государства"
http://news.siteua.org/Украина/386726/Яценюк___Конституция___Библия_государства_

Народний Рух України: Відбувся
круглий стіл Об’єднаної опозиції
“Батьківщина” щодо змін до
Основного Закону
http://www.nru.org.ua/news/single/article/vidbuvsja-kruglii-stil-objednanoji-opoziciji-batkivshch.html

Народний Рух України: Народний Рух
України вітає співвітчизників з
Днем Конституції!
http://www.nru.org.ua/news/main-news/single-main-news/article/narodnii-rukh-ukrajini-vitaje-spivvitchiznikiv-z-dnem-kon.html