суботу, 23 червня 2012 р.

Небезпечні конституційні ігри


Політологи певні, що від Конституційної асамблеї варто очікувати зміцнення позицій президента як єдиного монопольного центру влади, пише Львівська пошта.

Вочевидь Україна зустріне президентські вибори 2015 року з новою Конституцією. Якою вона буде наразі ще невідомо, проте Віктор Янукович вже запустив процес змін. Цього тижня відбулося перше засідання Конституційної асамблеї, на якому очільник держави озвучив головні пріоритети конституційного процесу. І хоч до складу асамблеї увійшли шановані експерти та організації, занепокоєння викликає особистість Віктора Януковича як ініціатора цього процесу.

Усі пам’ятають, як пропрезидентська більшість у Верховній Раді повернула Україну до Конституції 1996-го. Тоді нікого не спитали. Тепер президент хоче новий основний закон.

Кожному президентові по Конституції

Ще Віктор Ющенко виношував ідею переписати українську Конституцію. 2008-го від створив Національну конституційну раду, до якої теж залучив громадськість. Проте, все завершилось на рівні розмов і посиденьок тодішнього президента з експертами.

Нинішня ініціатива Януковича, Конституційна асамблея, з першого засідання виглядає набагато пафосніше. Та й залучення до обговорення колишніх президентів – Леоніда Кравчука, котрий став головою асамблеї, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка, повинне продемонструвати тяглість влади та конституціоналізму в новітній Україні.

Під час виступу на першому засіданні асамблеї Віктор Янукович зазначив, що зміни, які відбулись в Україні останніми роками, вимагають конституційного регулювання. При цьому, за словами гаранта, слід боротись із політичним сепаратизмом та розколом суспільства.

Пріоритетними президент визначив реформи судової системи та місцевого самоврядування.

На засіданні асамблеї було сформовано сім комісій: конституційного ладу та порядку прийняття і введення в дію змін до Конституції України, прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, здійснення народовладдя, організації державної влади, правосуддя, правоохоронної діяльності, адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування.

Члени комісій мають протягом двох тижнів провести засідання та подати до Координаційного бюро асамблеї свої пропозиції.

Довіряти чи ні?

Виникає закономірний сумнів у тому чи не бажає Віктор Янукович писати Конституцію під себе. Принаймні дії самого ґаранта, його найближчого оточення, пропрезидентської більшості в парламенті не свідчать про наміри розвивати демократію в Україні, а тим паче врегульовувати напругу у суспільстві. Чого лише вартий “мовний” законопроект “регіоналів”?

Тож оптимістичні заяви представників влади видаються більше замилюванням очей українцям.

Так, радниця президента і секретар асамблеї Марина Ставнійчук наголосила, що серед 95 членів Конституційної асамблеї 73 вчені. Серед них 10 академіків, шість членів-кореспондентів Національної академії наук України, 39 докторів юридичних наук, чотири доктори філософських наук, по три доктори економічних і політичних наук, два доктори історичних наук. Серед них представники 13 українських вишів, зокрема ЛНУ ім. І. Франка представляє завідувач кафедри конституційного права Любомир Бориславський.

Проте нагадаємо, що асамблею створено як допоміжний президентський орган, тому остаточне рішення прийматимуть зовсім інші люди, а шановані експерти можуть бути просто використані для публічної реклами змін до Конституції.

Також зазначимо, що до складу асамблеї не увійшли представники опозиції. Вони зможуть повпливати на конституційний процес вже після парламентських виборів. Саме таку думку висловлював в українських ЗМІ політолог Володимир Фесенко. Для зміни основного закону Віктору Януковичу необхідна конституційна більшість в парламенті, тому, якщо Партія регіонів із союзниками не здобудуть 300 мандатів на парламентських виборах, голоси опозиціонерів матимуть вирішальне значення.

Конституцію на референдум

Про те, що Конституцію затверджуватимуть на всенародному референдумі заявила Марина Ставнійчук. “Згідно з чинною Конституцією, при внесенні змін до розділу I (загальні принципи), III (вибори, референдум) і XIII (порядок внесення змін до Конституції) референдум обов’язковий. Я чітко усвідомлюю, що є необхідність удосконалення і першого, і третього розділів, так що, очевидно, буде референдум по внесенню змін до Конституції”, – зазначила радниця президента в інтерв’ю виданню “КоммерсантЪ-Украина”.

Вона також наголосила на тому, що готується не цілісний проект зміни Конституції, а два законопроекти, які прийматимуть у два етапи. На першому – конституційне врегулювання системи правосуддя і реформування місцевого самоврядування, на другому – решту змін.

“Зараз говорити з точністю до якогось місяця дуже складно. Ми будемо діяти таким способом: до кінця цього року ми сформулюємо концепцію конституційних змін, починаючи з 2013-го і весь 2013-ий будемо працювати над текстом змін, його виносити на обговорення з експертами на українському та міжнародному рівнях, а в кінці 2013 і не пізніше початку 2014-го ми проект закону про внесення змін до Конституції України подаємо президенту України”, – сказав голова асамблеї Леонід Кравчук, інформує УНІАН.

Влада поспішає завершити всі процеси і змінити Конституцію до президентських виборів-2015, проте відкидає звинувачення опозиції в тому, що Віктор Янукович прагне обиратись на другий термін в парламенті.

А от справжні наміри президента можна буде зрозуміти з того, які саме зміни він внесе на розгляд парламенту і як жорстко його адміністрація впливатиме на голосування.

КОМЕНТАР

Любомир Скочиляс, політолог, 
заступник директора Центру політичних досліджень:

- Переконаний, що від Конституційної асамблеї слід очікувати змін, спрямованих на посилення повноважень президента і таким чином зміцнення його позицій як єдиного монопольного центру влади. Ця очевидна тенденція вже реалізовується різними рішеннями на рівні законів. Інший бік діяльності Конституційної асамблеї, який слід розуміти, полягає в тому, що через роботу такого нібито публічного й авторитетного органу Янукович і Партія регіонів намагатимуться дещо відбілити свій імідж щодо звинувачень в узурпації влади. Як на мене, ключові рішення від імені Конституційної асамблеї прийматимуться саме в Адміністрації президента, а тих людей, які залученні до роботи, зокрема і попередніх президентів, будуть використовувати лише як прикриття. З їхнього боку підтримуватимуться лише ті ініціативи, які суттєво нічого не змінюватимуть. Натомість рішень чи пропозицій щодо можливої демократизації політичної системи навряд чи можна очікувати, зважаючи на сучасний політичний контекст в Україні.

ДО ТЕМИ

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив про те, що його політична сила наполягатиме на включенні до нової редакції Конституції положень про двомовність в Україні. І для цього “регіонали” використають Конституційну асамблею. Про це він заявив під час брифінгу в четвер, повідомляє УНІАН.

“Фракція Партії регіонів і Партія регіонів наполягатимуть, щоб ми, нарешті, перейшли до легалізації існуючої в Україні двомовності і під час роботи Конституційної асамблеї ми будемо домагатися того, щоб в склад нової Конституції увійшло формулювання про те, що в Україні діють дві державні мови – російська та українська”, – сказав Колесніченко.

Роман Шарій, №67 (1246), 23 червня 2012 р.
//www.lvivpost.net/content/view/15739/490/
//president.gov.ua/gallery/2007.html#33830

Немає коментарів: