четвер, 28 червня 2012 р.

День Конституції України: 16 років спроб її удосконалити


16 років тому була ухвалена Конституція України, що стала, фактично, першою Конституцією після проголошення незалежності у 1991 році, пише ВВС Україна.

Від того часу влада постійно намагалася змінити Основний закон, вважаючи його недосконалим. Більшість спроб - і вдалих, і невдалих - стосувалися, передусім, повноважень президента, парламенту та уряду. Кожен наступний президент заявляв про те, що між гілками влади немає достатнього балансу або ж ці повноваження недостатньо чітко окреслені в Основному законі.

Протягом 16-ти років влада кілька разів ініціювала всеукраїнські референдуми з метою ухвалити зміни до Конституції, і лише один раз - у 2000 році - такий референдум був проведений, проте його результати так і не були запроваджені.

У 2012-му році влада знову ініціювала перегляд Конституції і обіцяє, що до 2014 року зміни будуть внесені. Президент Віктор Янукович схиляється до необхідності схвалення конституційних змін також на всенародному референдумі.

Опозиційні лідери напередодні Дня Конституції заявили, що готуватимуть концепцію змін до Конституції після парламентських виборів, але, як сказав Арсеній Яценюк, діятиме Основний закон вже після президентських виборів у 2015 році.

Проте народ, до якого хоче апелювати чинна влада після підготовки проекту Конституції на Конституційній асамблеї, натомість, має свої пояснення проблем в країні.

Згідно із останніми опитуваннями Центру політичних і економічних досліджень імені Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи", що були проведені на початку червня, недосконалість Конституції як причини складної соціально-економічної і політичної ситуації в країні називають лише 4% громадян.

Решта ж людей вказує на інші чинники:
  • Високий рівень корупції - 31,3%
  • Переважання у керівництва держави особистих інтересів над суспільними - 18,2%
  • Ігнорування представниками влади Конституції та законів України - 14,4%
  • Неефективне управління державою через некомпетентність її керівництва - 13,3%.

ДОЛЯ КОНСТИТУЦІЇ ЧАСІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

1991 - 1994 роки


1995 рік

Леонід Кучма подав до Верховної Ради України "Конституційний закон України про державну владу і місцеве самоврядування в Україні", так звану "малу Конституцію", яка визначала статус і повноваження органів законодавчої, виконавчої і судової гілок влади. Проте Верховна Рада не змогла ухвалити закон, що призвело до загострення політичної кризи в країні.

1995 рік

Між парламентом, яким керував Олександр Мороз, і президентом Леонідом Кучмою був підписаний Конституційний договір, у якому закріплювалися принципи організації влади. Мав діяти до ухвалення нової Конституції.

1996 рік

Оскільки парламент зволікав із ухваленням Конституції, президент Леонід Кучма видав указ про розпуск Верховної Ради і проведення всеукраїнського референдуму з питань нової Конституції України. Опоненти президента називали ці ініціативи спробою конституційного перевороту.

1996 рік

Верховна Рада під керівництвом Олександра Мороза ухвалила нову Конституцію протягом однієї ночі. Леонід Кучма скасував свої попередні укази про розпуск Ради і референдум. Фактично, це була перша Конституція незалежної України.

2000

"Група громадян" ініціювала всеукраїнський референдум з питань державного устрою. Переважна більшість громадян висловилися за двопалатний парламент, скорочення чисельності Верховної Ради та деякі інші норми, що стосувалися статусу депутатів і парламенту. Проте результати референдуму не були впроваджені. Опоненти Леоніда Кучми називали референдум повністю сфальсифікованим.

2004 рік

З метою подолання політичної кризи під час Помаранчевої революції Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції, якими були скорочені повноваження президента. Україна стала парламентсько-президентською республікою. Фактично, були звужені повноваження Віктора Ющенка. Зміни набули чинності у 2006 році.

2009 рік

Юлія Тимошенко і Віктор Янукович непублічно намагалися домовилися про створення "широкої коаліції" і підготували проект змін до Конституції. Зміни, зокрема, передбачали обрання президента у парламенті. Водночас, політичні сили домовлялися про розподіл посад в уряді. Президент Віктор Ющенко критикував можливий союз. Згодом БЮТ вийшов із переговорів.

2010 рік

Конституційний Суд України після звернення лояльних до влади політиків визнав антиконституційною Конституцію, ухвалену у 2004 році "у зв'язку з порушенням процедури її розгляду та ухвалення". Суд поновив дію Конституції, що була ухвалена 28 червня 1996 року, яка діє і сьогодні.

2012 рік

Президент Віктор Янукович ініціював створення Конституційної асамблеї з метою підготовки проекту нової Конституції. Консенсусу стосовно того, які зміни будуть потрібні, поки що немає. Опозиція ігнорує Конституційну асамблею і звинувачує владу у спробах посилити президентські повноваження і продовжити перебування при владі Віктора Януковича.

Світлана Дорош, ВВС Україна, 28 червня 2012 р.
//www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2012/06/120627_contitution_anniversary_sd.shtml

//www.bbc.co.uk/ukrainian/ukraine_in_russian/2012/06/120628_ru_s_constitution_anniversary.shtml

Немає коментарів: