вівторок, 28 серпня 2012 р.

Круглий стіл «Шляхи реформування місцевого самоврядування в Україні» 2012


Через децентралізацію до зміцнення соборності України

27-28 серпня 2012 року у Севастополі за підтримки Ради Європи відбувся круглий стіл «Шляхи реформування місцевого самоврядування в Україні», присвячений обговоренню проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, розробленої фахівцями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спільно з експертами Ради Європи та Адміністрації Президента України.

В круглому столі взяли участь Президент України в 1991-1994 роках, голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук, Радник Президента України, голова Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства Марина Ставнійчук, Радник Президента України Андрій Фіалко, голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов, Голова Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Яцуба, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіки Крим Віктор Плакіда, голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласний рад Сергій Чернов, Голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, голова Луганської обласної ради Валерій Голенко, голова Кіровоградської обласної ради Микола Ковальчук, міський голова м. Вінниця Володимир Гройсман, Народний депутат України Юрій Ганущак, представники всіх асоціацій органів місцевого самоврядування, незалежні експерти. Окрім того, до роботи круглого столу були запрошені професор Університету Париж І Пантеон-Сорбонна, експерт Ради Європи Жерар Марку, радник Президента Польщі з питань регіонального розвитку та місцевого самоврядування, професор Павєл Свянєвіч, експерт Ради Європи та Ради Європейських муніципалітетів і регіонів Дайян Бунян (Великобританія).

Учасники круглого столу наголосили на необхідності невідкладного реформування системи місцевого самоврядування та високо оцінили запропонований до дискусії проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, розробленої фахівцями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спільно з експертами Ради Європи та Адміністрації Президента України.

Як зазначила Радник Президента України Марина Ставнійчук, реформа місцевого самоврядування, бюджетна децентралізація, перерозподіл повноважень на користь територіальної громади є основою подальшого зміцнення соборності України. На першому етапі реформи очевидною необхідністю є впровадження механізмів демократії участі на місцях: від посилення системи самоорганізації населення до розширення можливостей громадянського контролю через громадські слухання, конференції чи збори мешканців тощо. Принцип добровільності для об’єднання територіальних громад, субсидіарності, демократичність в прийнятті управлінських рішень є базовими пріоритетами для реформування місцевого самоврядування.

____________
//civil-rada.in.ua/?p=1041


…З вітальним словом виступили Голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба, Голова Верховної Ради АР Крим Володимир Константинов, Постійний Представник ПУ в АР Крим Віктор Плакіда, перший президент України, голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук, керівник Департаменту демократії, інституційного розвитку та врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального Секретаріату Ради Європи Альфонсо Зарді.

З висновками та рекомендаціями Ради Європи щодо реформування місцевого самоврядування в Україні виступили експерти: професор Університету Париж I Пантеон-Сорбонна, Директор «GRALE- дослідницької групи з питань місцевого врядування в Європі» проф. Жерар Марку (Франція), професор Варшавського університету, радник Президента Польщі з питань регіонального розвитку та місцевого самоврядування проф. Павєл Свянєвіч (Польща).

Також свої відгуки озвучили щодо проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади України: Голова Харківської обласної ради, Президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, Вінницький міський голова, Віце-Президент Асоціації міст України Володимир Гройсман, Фурсівський селищний голова, Президент Української асоціації сільських та селищних рад Микола Фурсенко, Український міський голова, Президент Асоціації малих міст України Павло Козирєв та інші.

Під час круглого столу було обговорено:

- основні напрямки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні;
- створення належних конституційних засад реформування місцевого самоврядування як один з пріоритетних напрямків в контексті оновлення Конституції України;
- підвищення якості та покращення доступу до адміністративних та соціальних послуг;
визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів МС та органів виконавчої влади;
- створення належних умов для забезпечення здійснення органами МС власних і делегованих повноважень; сприяння розвитку форм демократії участі на місцях;
- вдосконалення системи місцевих бюджетів в контексті реформи місцевого самоврядування.

____________
//astu.com.ua/news/kruglij_stil_na_temu_shljakhi_reformuvannja_miscevogo_samovrjaduvannja_v_ukrajini/2012-08-31-124

16.10.2012 Доповідь Комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування: «Напрями вдосконалення конституційного регулювання системно-структурної організації місцевого самоврядування в Україні» 
25.09.2012 (ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 
04.07.2012 Перше засідання комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування

//civil-rada.in.ua/?p=1041

Немає коментарів: