пʼятницю, 1 березня 2013 р.

(V) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 2013


Світлана Серьогіна
Схвалено Концепцію внесення змін до Конституції України щодо удосконалення статусу Автономної Республіки Крим

1 березня у Ялті на базі курортно-оздоровчого комплексу «Росія» відбулося розширене засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування.

В роботі Комісії взяли участь Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов, його перший заступник Сергій Доніч та заступник Григорій Іоффе, члени Президії кримського парламенту Костянтин Бахарєв, Віталій Нахлупін, Валерій Косарєв, Петро Запорожець, Енвер Абдураімов, Рустам Теміргалієв, відповідальний секретар Центру законодавчих ініціатив Юхим Фікс.

Учасники засідання обговорили Концепцію внесення змін до Конституції України щодо удосконалення статусу Автономної Республіки Крим. Зокрема, створення належних правових, інституційних, організаційних, матеріально-фінансових та інших засад, необхідних для підвищення ефективності функціонування органів влади автономії, поліпшення умов для реалізації прав і свобод людини і громадянина в Автономній Республіці Крим, забезпечення комплексного і сталого розвитку регіону.

Обговоривши детально основи функціонування Автономної Республіки Крим та її органів, вислухавши думку представників кримської сторони, експертів щодо конституційно-правового статусу автономії, члени Комісії Конституційної Асамблеї підтримали запропоновану Концепцію.

Як зазначила член Конституційної Асамблеї, голова комісії з адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, завідуюча кафедрою державного будівництва Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Світлана Серьогіна, це перший етап по внесенню конкретних змін в Основний закон країни. «Вироблені Комісією пропозиції будуть винесені на пленарне засідання Конституційної Асамблеї, де вони повинні бути підтримані більшістю голосів. Потім почнеться робота над певним законопроектом. Тому перший етап завершено успішно».

За її словами, проект Концепції щодо внесення змін до Конституції України щодо удосконалення статусу Автономної Республіки Крим розроблено на основі національних традицій, зарубіжного досвіду і базується на необхідності посилення гарантій економічної самостійності, належного бюджетно-фінансового забезпечення функціонування автономії та підвищення якості життя населення.

01.03.2013
Прес-центр Верховної Ради АРК
//www.rada.crimea.ua/news/01_03_13

06.03.2013 Ірина Бодрова. Проблеми конституційно-правового регулювання статусу Автономної Республіки Крим 
06.12.2012 (ІV) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 
18.10.2012 (ІIІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 
16.10.2012 Доповідь Комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування: «Напрями вдосконалення конституційного регулювання системно-структурної організації місцевого самоврядування в Україні» 
25.09.2012 (ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 
28.08.2012 Круглий стіл «Шляхи реформування місцевого самоврядування в Україні» 
04.07.2012 Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування


1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

01.03.2013 20:00
Прес-служба Президента України Віктора Януковича

В Ялті відбулося розширене засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування

28 лютого - 1 березня 2013 року в Ялті відбулося розширене засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування.

Окрім членів Комісії участь у її засіданні взяли Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов, його перший заступник Сергій Донич та заступник Григорій Іоффе, члени Президії кримського парламенту Костянтин Бахарєв, Віталій Нахлупін, Валерій Косарев, Петро Запорожець, Енвер Абдураїмов, Рустам Теміргалієв та майже увесь депутатський корпус АРК, відповідальний секретар Центру законодавчих ініціатив Єфім Фікс та ін. Такий представницький рівень свідчить про актуальність піднятої проблематики, широку зацікавленість у співпраці політикуму Автономії з Конституційною Асамблеєю.

У перший день роботи Комісії 28 лютого відбулося обговорення пропозицій Комісії щодо проекту Концепції внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування. Голова Комісії Світлана Серьогіна доповіла основні підходи, наголосивши, що ці пропозиції розроблені з урахуванням вимог Європейської Хартії місцевого самоврядування та вітчизняного досвіду муніципального будівництва з метою удосконалення конституційних засад місцевого самоврядування, посилення конституційних гарантій правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності та спроможності місцевого самоврядування, якісного підвищення активності територіальних громад та органів системи місцевого самоврядування, зокрема в частині самостійного здійснення регулювання і управління місцевими справами.

Також цього дня було розглянуто пропозиції щодо проекту Концепції внесення змін до Конституції України з питань удосконалення територіального устрою України. «Метою Концепції є оновлення конституційних засад територіального устрою, удосконалення системи адміністративно-територіальних одиниць, забезпечення їх сталого розвитку, а також формування самодостатніх територіальних громад на раціональній та ефективній територіальній основі», - повідомила С.Серьогіна.

Також було розглянуто пропозиції щодо удосконалення конституційно-правового статусу Автономної Республіки Крим. Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Члени Президії Верховної Ради Автономної Республіки Крим, члени Комісії Конституційної асамблеї та експерти висловили свої думки і власне бачення і підходи до напрямів удосконалення конституційно-правового регулювання питань статусу, повноважень АРК. Крім того, були заслухані доповіді консультантів Комісії: Лялюка О.Ю., кандидата юридичних наук «Зарубіжний досвід конституційно-правового регулювання статусу автономних утворень в зарубіжних країнах» та Бодрової І.І., кандидата юридичних наук, доцента Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого «Проблеми конституційно-правового регулювання статусу Автономної Республіки Крим». Після загальної дискусії та обміну думками Комісія в цілому були підтримані відповідні пропозиції.

Секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук висловила подяку керівництву Верховної Ради Автономної Республіки Крим за можливість проведення виїзного розширеного засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування в Ялті та результативну дискусію. Також Марина Ставнійчук окремо подякувала директору Кримського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Наталії Гуторовій за організацію засідання Комісії.

http://www.president.gov.ua/news/27046.html