понеділок, 11 березня 2013 р.

Римма Білоцерківська: Покажіть мою власність по Конституції


Территориальные общины вернут нам землю и спасут от «беспредела»

Имя Белоцерковской стало широко известным в ходе избирательной кампании 2012 года. Тогда вся страна узнала, что женщину из Северодонецка, организовавшую акцию протеста жильцов против незаконной застройки, власть хочет упрятать в СИЗО по сфабрикованному за пять лет до этого уголовному делу. Широкий резонанс и возмущение общественности спасло Римму Белоцерковскую от расправы.

Сегодня известная луганская правозащитница полна оптимизма — что уже впечатляет в наше время. Похоже, выборы пошли ей на пользу — она не верит политикам и в политику, зато полна веры в победу здравого смысла. А еще в то, что собственность сможет изменить сознание даже «советских» людей. С ней можно соглашаться или не соглашаться, но она — из числа немногих, кто берется помогать людям добиться справедливости, и делает это успешно. Сама же правозащитница верит в способность простых людей стать, наконец, хозяевами «в своем доме».

— Вы уверены, что инициатива низов может что-то кардинально изменить в провинции?

— Уверена: у нас просто нет иного выхода. Имеет смысл мотивировать граждан защищать свое пространство. Смотрите: 15 лет назад — я была одна, через 3 года — нас 5 человек, у нас в руках — Законы и Конституция, и у нас выходит постоять за себя; дальше — нас еще больше, в руках — то же самое, и все получается. А все остальные живут в беззаконии — потому что законов они не знают. Плюс привычка — «мне проще за все заплатить». Да не проще — весь мой15-летний опыт говорит об этом! Например, меня 12 лет никто не проверяет — вот это «проще», вот это реально — почти Европа. Законодательство в Украине европейское, его просто мало кто знает. Проще на колени встать. А на самом деле проще жить так, как мы живем — я и мои единомышленники.

— Вы хотите сказать, что сегодня Северодонецк является территорией относительной законности?

— Северодонецк — нет, а вот наша общественная организация — «да» на 100%. Вот вы задаете вопрос о «моем» криминальном деле — а ведь шестой год ничего со мной сделать не могут: уже все развалилось и распалось. Преступные действия в отношении меня каждого из «расследовавших» это дело — а это 46 человек — мы прописали посекундно, что он и когда совершил; состава преступления — нет, он притянут «за уши»... За много лет работы в законодательном поле, будучи мотивированными не на зарабатывание на этом денег, а сугубо на защиту своих интересов, мы досконально изучили правозащитную систему государства, и потому умело и эффективно пользуемся ею.

— Возможно, ваш случай — уникален. Потому что в стране мы видим совсем другую картину, совсем другую тенденцию: громкие процессы, но лучшие адвокаты страны никак не могут защитить своих именитых клиентов...

— У этих адвокатов и защитников совсем другой подход делу: их не интересует судьба клиента и справедливость, им нужен клиент-жертва, чтобы на нем то ли сделать себе имя, то ли заработать политический или еще какой капитал. В ряде таких процессов мы предлагали свою систему защиты, но от наших предложений отказались.

В свое время мы обращались и к Турчинову, и к Москалю, и к Кличко, и к Княжицкому — всем предлагали...

Я, например, разобралась, что в Северодонецке... нет суда. Юридическое лицо частного права — «субъект хозяйственной деятельности», что запрещено Хозяйственным кодексом. Как они могут осуществлять правосудие? Прокуратура вообще не имеет юридического лица — обособленное подразделение; ни доверенности, ни печати, ничего нет — есть только подпись прокурора...

Это такие вещи, которые приводят в сознание каждого конкретного прокурора и судью, который берет в руки дело... И мы им (лидерам оппозиции — «А») об этом говорили, мы даже им послали открытое обращение. Мы рекомендовали: официально запросите у Печерского суда, информацию о хозяйственной деятельности , сведения об аренде помещения , платежные документы об оплате аренды ... И вы поймете, что в Киеве территориальная община (громада) не имеет собственности на помещения в котором расположен Печерский суд

А без решения собственника, территориальной общины (громады), об учреждении суда на ее территории не возможно оформить юридическое лицо публичного права , каким и должен быть суд. Поэтому, какое может быть правосудие, если суд — юридическое лицо частного права, является «субъектом хозяйственной деятельности»! Это же беззаконие, решение такого суда не имеет никакой юридической силы.

...У меня не уникальное дело, у меня такое же самое дело, как и у Юлии Тимошенко, у Юрия Луценко, только методы защиты иные. А у «них», как мы поняли, табу на инициативы низов — потому что рушится та же устоявшаяся олигархическая система у той же оппозиции, у той же «Свободы».

(Переходить на українську) А ми кажемо: «покажіть мою власність по Конституції». Нічого немає — і все рушиться... Чому я і хочу про це саме і говорити, бо це є ключ до всього. Це якраз світло в кінці тунелю, до якого ми мусимо йти, бо кожну сфабриковану справу можна розвалити в суді, бо в можновладців немає жодної справи, зробленої по закону; але в них працює система.

В нас вже є багато дієвих напрацювань. Наприклад, ми навчилися лікуватися безкоштовно. Подивіться на наш сайт «Правовий простір»: нам офіційно надали відповідь, що по Конституції лікування — безкоштовно, привели рішення Конституційного суду. І дійсно — я зараз особисто отримую лікування безкоштовно, в той самий час люди за це гроші платять... В нас є людина, яка вже 6 років тяжко хворіє на рак, але тільки в цьому році його лікували безкоштовно — за тими ж заявами про злочин про «залишення в небезпеці для здоровя», які ми скерували до правоохоронних органів відносно дій медичних працівників.

...Сьогодні треба відроджувати територіальні громади. Які одразу ж врятують нас от «бєспрєдєла» прокуратури, суду та міліції. Більше того: це поверне нам власність, тому що б скільки б не говорили, що державою володіють олігархи, юридично володіємо нею ми, громадяни, у яких — кожного з нас — за підрахунками економістів вкрали майна, власності на суму в 700 тисяч доларів, які ми можемо повернути. Якщо буде просвітницька робота і кожному ми пояснимо, що закони, Конституцію і свої права кожен мусить знати — в розвинених країнах Конституцію вчать з дитинства, а ми цей шлях мусимо пройти у зрілі роки.

Треба сформувати територіальні громади, власність всю оформити належним чином; тільки власність змінить людей.

Безлад в країні буде до тих пір, поки людина не відчує себе громадянином, власником певної території. Яким себе, наприклад, відчуваю я. І в мене сьогодні дуже багато знань, якими я можу захиститися від свавілля.

— А ви можете навести приклад хоча б однієї громади, яка б склалася на Ваших очах?

— Можу. На жаль, в рідному Сєвєродонецьку така громада поки що не склалася, але ми до цього йдемо. У Львівський області ви можете взяти інтервю у голови територіальної громади села Руда Кам’янка-Бузьського району. І ще в нас на підході 5 територіальних громад у Львівській та Житомирській області — в районі, де знаходиться карьєр з видобутку титанової руди підприємство Дмитра Фірташа. Там люди вмотивовані створити громаду, бо в них навіть води питної вже немає (в соответствии с действующим законодательством, начинать добычу полезных ископаемых без согласования с местной общиной нельзя — «А»).

Бо відповідно до ст. 80 Земельного Кодексу субєктом права власності на землю є виключно територіальна громада, а громад — власників як таких — немає, цим олігархи та інші можновладці і користуються. Вони «прокатують» це все на провінції, а потім використовують ці всі методи по всій Україні. Якби була б територіальна громада в Сєвєродонецьку, то б не було «моєї» кримінальної справи; якби була б територіальна громада — власник землі у Києві, то не було б ніяких протизаконних забудов. В Америці і Європі — трьохрівнева, пятирівнева система місцевого врядування, а територіальні громади — власники землі, співвласники держави. В нас поки що немає запиту спільноти на те...

— А може, справа ще й у тому, що у людей немає не тільки правової культури, а й достатньої культури взагалі?

— Так. Мотивація зявляється із знаннями. А з мотивацією приходить розуміння, що і як саме треба робити на користь суспільства. Наприклад, у мене як громадянина і підприємця, який багато років працює на виробництві, займається громадською роботою — порушень немає ніяких. І коли я починаю задавати питання у Пенсійному фонді, податковій, які зареєстровані, як субєкти господарської діяльності, а у мене є про це витяги, у тому числі, що податкова знаходиться в стадії припинення підприємницької діяльності, то вибачте... Ми по Конституції домовились на інше. Я нічого не зобовязана. Для відносин з громадянином у субєкта господарської діяльності повинен бути договір, угода, правочин. Які податки, люди добрі! Ви спочатку оформіть все по Конституції, а потім питайте з інших!

Один філософ сказав: не треба просити у Бога те, що може дати Конституція. Конституція для українців має стати другою книгою після Біблії. Або навіть першою.

У нас в Сєвєродонецьку і не тільки, оскільки ми вже майже три роки працюємо на всю Україну, люди, коли узнають про свої реальні права, прозрівають. Навіть міліція в останній час стає на нашу сторону, бо треба комусь наводити лад у місті, і ми знаємо, як це робити. А з територіальними громадами виникає муніципальна, територіальна міліція — власність територіальних громад — чи будуть вони тоді «бєспрєдєльнічать»? Не будуть — бо в Європі так. І прокурор буде «свій», і суддя, який не скривдить громаду, яка йому довірила правосуддя. Раніше територіальні громади навіть батюшку обирали — того, кому вони могли довірити навіть душу. Вдумайтесь в це!..

...Моє ставлення до політиків і політики? Якийсь час ми співпрацювали зі «Свободою», вони мене навіть обрали головою окружної комісії, коли вибори були. Потім пропонували стати головою обласної організації. Але коли я піднімала питання — «ви готові говорити про територіальні громади, готові вести з цього приводу просвітницьку роботу, готові встановлювати конституційний лад в країні і утворювати територіальні громади на тих територіях, де у вас є більшість і навіть там, де її у вас немає, але є хоча б один депутат — ви готові на це?».

«Ні!» — мені говорить Ігор Швайка (Ігор Олександрович Швайка — народний депутат України 7-го скликання, голова Харківської обласної організації ВО «Свобода» з 2008 року — «А») — «Такого не можна говорити українцям, вони того не зрозуміють». Я розумію, що таке ставлення до серйозної проблеми йде «зверху»... Коли українець каже, що він патріот, але не хоче втілювати в життя речі, вкрай необхідні нації і державі, то для мене спілкування з такими людьми — це просто витрачання часу.

Я не вмотивована на вчорашній день. Територіальні громади — це об’єднання людей для вирішення спільних інтересів, а коли мені кажуть — «а чого я, жертва, мушу об’єднуватись з моїм катом» — так вони розуміють виборців комуністів і Партії Регіонів, то для нас така позиція — ще раз — вчорашній день.

...Моя участь в політиці? Це була ще одна можливість донести до людей те, про що ми сьогодні з вами говоримо. Хоча на минулих виборах до парламенту мене формально зняли з реєстрації, офіційно за те, що я... українка, так вирішив суд. З цього приводу я вже подала в Європейський суд з прав людини.

Але повернемось до головної теми нашої бесіди — в контексті тих же виборів. Коли є зареєстрована територіальна громада, то є реєстр власності цієї громади і є реєстр власників цієї власності та дієздатні власники, починаючи з 18 років — одночасно є виборцями. На тих же самих виборах на території громади «мертвих душ» вже не «пропишеш», а це суттєво зменшить процент фальсифікацій на виборах. Сьогодні є якійсь незрозумілий для мене «реєстр виборців», який вже 16 років містить в собі хтозна скільки «мертвих душ», які «голосують» і «голосують», як це комусь потрібно... Якщо територіальні громади на своїй території візьмуть під контроль вибори — у фальсифікаторів все рухне.

Впевнена: справжнім українцям потрібно саме це.



Римма Белоцерковская — лидер северодонецкой правозащитной организации «Правовий простір». 

Родилась в апреле 1963 года в с. Ново-Червоне Троицкого района Луганской области. 

Образование: 1981 г. — окончила ПТУ № 24 (Северодонецк, специальность — «оператор»), 1984 г. — окончила Рубежанский индустриально-педагогический техникум («мастер промышленного и гражданского производства»), 1992 г. — окончила Днепропетровский химико-технологический институт (специальность — «механик), 2008 г. — окончила Киевский международный университет (специальность — «правоведение»).

Работала на производстве и в сфере торговли, с 1996 года — частный предприниматель (производство мебели). Семья: муж, два сына. Беспартийная.

Известный правозащитник. Наработки Р.Белоцерковской помогли сотням предпринимателей остаться работать на законной упрощенной системе налогообложения и помогли предпринимателям разобраться в неконституционности существующей пенсионной системы в Украине.

Фигурант скандального уголовного дела, возбужденного против гражданской активистки и правозащитницы в 2007 году, когда она, участвуя в протестной акции жильцов одного из северодонецких многоквартирных домов против застройки придомовой территории, пыталась воспрепятствовать работе строительного подъемного крана. Дело до сих пор — в стадии судебного рассмотрения

В августе 2012 года Центральная избирательная комиссия отказала Римме Белоцерковской в регистрации кандидатом в народные депутаты Украины в одномандатном избирательном округе № 106. Как указано в постановлении ЦИК, автобиография Р.Белоцерковской не содержит сведений о ее гражданстве, следовательно, указанный документ не является автобиографией кандидата в народные депутаты Украины в понимании требований пункта 2 части второй статьи 55 Закона.

11.03.2013
Константин Иванченко, «Аргумент»
//argumentua.com/stati/rimma-belotserkovskaya-territorialnye-obshchiny-vernut-nam-zemlyu-i-spasut-ot-bespredela

Немає коментарів: