пʼятницю, 17 серпня 2012 р.

Новий Громадянин виходить зі складу Конституційної Асамблеї через підписання президентом мовного закону


Партнерство Новий Громадянин, засуджуючи прийняття та підписання Президентом неконституційного Закону «Про засади державної мовної політики», та будучи переконаним, що справжнє реформування Конституції можливе лише за умови поваги та неухильного додержання вимог чинної Конституції з боку органів влади, заявляє про свою відмову від входження до складу Конституційної Асамблеї, створеної при Президентові України, та відкликає свого представника в цьому дорадчому органі.

Нещодавно Президент України підписав та оприлюднив Закон «Про засади державної мовної політики». Водночас голосування депутатів 3 липня у Верховній Раді за проект Закону «Про засади державної мовної політики» супроводжувалося численними порушеннями Конституції України та Реґламенту парламенту, зокрема: було порушено вимогу Конституції щодо особистого голосування народними депутатами України; не було додержано визначеної Реґламентом Верховної Ради процедури підготовки проекту закону до другого читання та його наступного розгляду (зокрема, проект не був включений до порядку денного, що підтверджується текстом стенограми засідання ВР).

У заяві Партнерства Новий Громадянин від 06.07.2012 наголошувалося, що відповідно до статті 152 Конституції України порушення встановленої Конституцією процедури розгляду чи ухвалення законів та інших правових актів є підставою для визнання їх неконституційними. Згідно з Рішенням Конституційного Суду №20-рп від 30.09.2010, дотримання встановленої Конституцією України процедури розгляду, ухвалення та набрання чинності законами, є однією з умов легітимності законодавчого процесу. Отже, законодавчі акти, які прийняті з порушенням вимог до процедури розгляду та ухвалення законів, є неконституційними.

Крім того, як зазначалося в заяві, ціла низка положень проекту Закону «Про засади державної мовної політики», що був розглянутий 3 липня 2012 р., суперечать Конституції України з урахуванням рішення Конституційного Суду №10-рп від 14.12.1999.

З огляду на це Партнерство звернулося, зокрема, до Президента України з вимогою застосувати право вето у разі направлення цього проекту на підпис. Підписання Президентом України зазначеного документа, на думку Партнерства «Новий Громадянин», означало би схвалення неконституційних дій народних депутатів, а також порушення Президентом свого конституційного обов’язку гарантувати додержання Конституції України.

У відповідь на цю заяву Радник Президента – Керівник Головного управління Адміністрації Президента з питань конституційно правової модернізації М.Ставнійчук в листі до Партнерства від 26.07.2012 погодилася з тим, що прийняття закону відбулося з грубими порушеннями Реґламенту, а значна частина його положень не узгоджуються з Конституцією України та міжнародними документами, ратифікованими Україною, зокрема Європейською хартією регіональних мов і мов меншин.

У заяві від 03.07.2012 Партнерство також наголосило, що підписання закону означатиме відсутність реальних намірів Президента сприяти здійсненню конституційної реформи в Україні, зокрема за допомогою свого допоміжного органу – Конституційної Асамблеї, що робить недоцільним участь у ній представників громадських організацій.

Від імені Партнерства заяву підтримали:

1. Дмитро Котляр, незалежний експерт, представник партнерства «Новий Громадянин» в Конституційній Асамблеї
2. Творче об'єднання «TOPO», Олексій Хмара
3. Центр політичних студій та аналітики, Віктор Таран
4. Центр UA, Світлана Заліщук
5. Дебатна академія, Дмитро Сінченко
6. Інститут масової інформації, Роман Головенко
7. ВГО «Українська стратегія», Анатолій Пінчук
8. ВГО «Не будь байдужим!», Оксана Левкова
9. Київська незалежна медіа-профспілка, Юрій Луканов
10. ВЕГО «Мама-86», Ганна Голубовська-Онісімова
11. Коаліція громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну", Ганна Гопко
12. МГО «Інтерньюз-Україна», Костянтин Квурт
13. Комітет виборців України, Олександр Черненко
14. Інститут Євро-Атлантичного співробітництва, Олександр Сушко

17.08.2012
//newcitizen.org.ua/news/noviy-gromadyanin-vihodit-zi-skladu-konstituciynoyi-asambleyi-cherez-pidpisannya-prezidentom

Немає коментарів: