понеділок, 26 вересня 2005 р.

Форум Кравчука: третій не зайвий, або «Заєду»-2


У суботу в Києві матеріалізувалася ідея Леоніда Кравчука – відбувся ініційований ним установчий з'їзд "Громадянського форуму "Об'єднаймо Україну". 

І хоча поки що його учасники всіляко заперечують передвиборчу складову діяльності організації, не виключено все ж, що партії її учасники створять свій виборчий блок.

Як і більшість опозиційних партій, "об'єднальники" вибрали місцем зустрічі приміщення Центральної Ради, а нині Будинок вчителя. Незважаючи на те, що з'їзд починався опівдні, люди здавалися сонними і інертними. Подекуди зустрічалися особи молодше 16 років. Мовчки осиливши гімн, подекуди з відкопиленою нижньою губою, вони стоїчно взялися за рятування України від розколу.

Місце в президії за домовленістю робочої групи посіли ініціатор форуму Леонід Кравчук, керівник київської організації форуму Лариса Скорик, яка донедавна ще жила в штабі Януковича, та "трудовик" Дмитро Табачник.

З інших відомих осіб на центральному п’ятачку можна було помітити есдеків Михайла Добкіна та Михайла Папієва, тріо "трудовиків", які у п’ятницю успішно здихалися свого партійного лідера Валерія Коновалюка – Олександру Кужель, Володимира Сівковича та Михайла Княжицького, та лідера партії "Вперед, Україно" Віктора Мусіяку.

Крім них, Табачник згадав серед засновників форуму екс-губернатора Одещини Сергія Гриневецького, який входить до НПУ Литвина, екс-губернатора Харківщини Євгена Кушнарьова та ще одного обвинуваченого в сепаратизмі голову Луганської облради Віктора Тихонова. Всі вони були відсутні на зібранні, натомість там гостювали колоритні постаті, наближені до Юлії Тимошенко - Олег Білорус та Степан Гавриш.

Керівник фракції БЮТ сказав, що був присутнім скоріше як приватна особа, але пообіцяв передати колегам думки, озвучені на зібранні. До того ж, за його словами, ідея об'єднання українців закладена в статуті "Батьківщини" ще з 1998 року.

Між тим есдек Добкін стверджує, що бютівці присутні в форумі на рівні регіональних організацій. Тому Тимошенко, не мараючи ручки об меморандуми з ідейними противниками зі старої злочинної влади, може спокійно апелювати до населення, що вона реально працює на те, щоб склеїти помаранчеву та синю стрічечки розколотого народу.

Право першої доповіді отримав Кравчук, який в дусі давно привитої парткомуністичної традиції коротенько, хвилин так на двадцять озвучив картину "кризового" стану в державі.

За його словами, "помаранчева революція була початком глибокої кризи всіх сфер суспільного життя".

"Її наслідком стало те, що сьогодні в Україні зростає взаємна недовіра, нетерпимість, непримиримість, оманливе відчуття несумісності інтересів.... Своїми непродуманими діями, чварами та скандалами влада відкинула Україну в розвитку на кілька кроків назад. Економіка на грані кризи, а на цьому фоні влада вдається до популістських кроків. Ще не було такого, щоб державні діячі публічно поливали один одного брудом. Якщо влада не стане більш прозорою, криза в державі може стати некерованою". Однак, за словами Кравчука, "назрів період переорієнтирів".

Основними завданнями діяльності свого форуму він назвав контроль за діями влади, посилення ролі громадських інституцій, припинення репресій, завершення перерозподілу власності, відмова від волюнтаризму та ручного управління економікою.

А ще - сприяння реалізації політреформи, налагодження партнерських та дружніх відносин із сусідніми державами, вирішення питання про статус російської мови (хоча Кравчук проти статусу державної) тощо.

Озвучене Кравчуком мало чим відрізняється від тих програм, які проголошували партії, які після зими 2004 року перейшли з влади в опозицію. А за відсутності реальних механізмів реалізації красивих ідей – передбачені лише експертна рада та правозахисна група, що працюватимуть в рамках форуму – ймовірно, що вся діяльність форуму зведеться до озвучення лише вигідних опозиції тез.

Закид Кравчука про те, що головною трагедією Майдану було те, що там не відбувся відкритий суспільний діалог, переріс у виступах учасників в звинувачення в "псевдореволюції", "реалізації американського плану", "шизо– і СІЗОдемократії".

Представник Луганщини клявся, що його територія залишиться "нескореною помаранчевим" і не збирається прислухатися до "жодних ля-ля-ля" з їх вуст. Представник Вінниччини радів, що його "не знайде БТР Луценка" і закликав порушити проти нього кримінальну справу за те, що через ліквідацію ДАІ загинуло 5 тисяч дітей.

Не проявляючи особливою дружелюбності до сторони суперників, учасники з'їзду ратували за припинення репресій проти себе.

Михайло Добкін заявляв рішучий протест проти переслідування однопартійців, керівник театру імені Лесі Українки Михайло Резнікович порівнював свій театр з Київською Руссю, яка зупинила на два століття нашестя татаро-монголів (міністра культури Оксани Білозір) на інші країни (творчі заклади).

Олександра Кужель читала склеєну цитату Юрій Луценка з інтерв'ю "Україні молодій" та російським "Известиям" і попереджала, що якщо з нею, "старою подругою Кучми щось трапиться, то міністр платитиме компенсацію її дітям до самої пенсії". Її соратник Княжицький лякав присутніх, що в конторі його адвокатів Хмельницький УБОП шукав списки учасників форуму.

Та ж Кужель закликала не допустити призначення в уряд Оксани Білозір і міністра охорони здоров'я Поліщука, а більш радикальний регіонал закликав піти у відставку самого президента, з чим жваво погоджувалася Лариса Скорик, що весь з'їзд плутала функцію говоріння з функцією дихання – тобто не дозволяла собі замовкнути ні на хвилину.

Гостюючий на з'їзді Степан Гавриш пропонував вивісити списки "небажаних чиновників", а Віктор Мусіяка "хапався за голову" від цієї ідеї і переконував, що треба зупинитися, бо так цей процес не закінчиться ніколи – одні заводитимуть справи на інших, а ті, прийшовши до влади, переслідуватимуть перших.

Третім лейтмотивом зібрання стала офіційна декларація про те, що форум створюється не з передвиборчою ціллю, а заради високої мети, яка не закінчиться навесні 2006 року. Хтось хвалив Кравчука за те, що "політик думає про наступні вибори, а державний діяч про наступні покоління".

Кужель на питання, як вона оцінює можливість створення блоку на базі форуму відповідала, що "ніяк", але зауважувала, що їй цікаво працювати з такими людьми як Кравчук, Мусіяка і видатний теоретик федералізму Тихонов.

Сам Кравчук на прес-конференції можливість створення блоку коментував так: "Я хочу нагадати, що форум "Об'єднаймо Україну" є громадською організацією, а в нас за законом громадські структури участі у виборах не беруть", - сказав він.

І тут же завбачливо додав: "Інша справа, якщо партії, які представляють себе на форумі, ухвалять рішення створити такий блок. Але це буде не на базі форуму".

Яким буде цей блок, можна тільки припускати.

На питання, чи можливий один мега-блок на базі Партії регіонів, Народної партії Литвина та "Трудової України", Кравчук сказав, що в нього з цього приводу "більше сумнівів, ніж позитивних оцінок".

"Я прихильник того, щоб опозиція йшла блоком на вибори. Я не кажу, що це має бути один блок, але й не десятки партій, в яких людям важко буде розібратися", - сказав він.

Не виключено, що на шию Кравчука таки повиснуть ті, хто не зможе здолати встановлений парламентом 3-відсотковий бар’єр. Навряд чи "трудовики", навіть якщо приростуть ще одними "трудовиками" з такими ж 0,1%-0,5% популярності, зможуть самостійно взяти цю ж вершину.

Теж саме стосується "Вперед, Україно" Віктора Мусіяки чи "Нової демократії" Кушнарьова. А останньому депутатська недоторканність поки що дуже необхідна!

Щоправда, кожен з них може спробувати повиснути на інший рятівний круг – Народний блок Литвина, а не дуже заплямовані навіть спробують приєднатися до блоку Тимошенко.

А коли туди не вийде підсісти, то тоді можна спробувати Кравчука з красивою ідеєю. Не дарма ж Мусіяка у своєму виступі припустив, що "Об'єднаймо Україну" може стати "Об'єднаємо Україну"... Тобто простий загальний заклик персоналізується в діяльність групи осіб.

Тетяна Ніколаєнко, 26 вересня 2005 р.
//www.pravda.com.ua/articles/2005/09/26/3013808/
//5.ua/newsline/179/0/10486/



Форум Леоніда Кравчука «Об’єднаймо Україну» відкриває двері для політичних партнерів

Громадянський форум «Об’єднаймо Україну» не братиме участі у парламентських виборах 2006. Жарт? Ні. Так сказав на засіданні установчого з’їзду форуму його голова, перший Президент України Леонід Кравчук.

Щоправда одразу наголосив, що Громадянський форум «Об’єднаймо Україну» не може брати участі у виборах тому, що не є партією, а громадською організацією. «Але якщо партії, котрі співпрацюватимуть з форумом створять блок і підуть на вибори, то назва блоку може бути будь-яка, можливо, й «Об’єднаймо Україну». Але форум працюватиме до виборів й після виборів», – підкреслив Леонід Макарович.

Якщо б Центральна виборча комісія видавала «Оголошення», то заклик до співпраці, оголошений на установчому з’їзді форуму, виглядав би приблизно так: 

новий, порядний, прогресивний бренд, створений під ім’я популярного в державі першого Президента Леоніда Кравчука, шукає для спільного штурмування парламентського бар’єру-2006 порядні, без шкідливих звичок партії з подальшим утворенням у ВР спільної фракції або саморозпуску та зібрання під спільним партійним дахом.

Перші ластівки самі прийшли на засідання форуму та були обрані до керівних органів громадської організації: колишній голова Одеської ОДА Володимир Гриневецький, голова київської організації форуму Лариса Скорик, члени політради партії "Трудова Україна" Дмитро Табачник, Володимир Сівкович, Микола Княжицький, Олександра Кужіль, екс-губернатор Луганщини Віктор Тихонов, колишній голова Харківської ОДА та лідер «Нової демократії» Євген Кушнарьов.

«Ілюзії після революції розвіялися. Своїми непрофесійними діями, чварами нова «помаранчева» команда відкинула Україну на 10 років назад. Економіка – на грані кризи, а влада далі будує повітряні замки. Поголовна чистка кадрів повністю знищила систему управління, продовжуються політичні репресії. Відставка уряду Тимошенко взагалі є нелогічною, судячи з попередніх заяв Віктора Ющенка. Ми бачимо, що нинішня влада нездатна змінити ситуацію, команда Президента дезорганізована, відтак криза може стати некерованою. Трагедією Майдану є те, що там не було суспільного діалогу, діяльність влади не контролюється громадськістю. Саме тому ми закликаємо не лише політичні партії чи громадські організації, а й все суспільство, яке було та й зараз залишається розділеним після президентських виборів, до національного порозуміння, консолідації українського суспільства. Ми не хочемо кричати про помилки і засуджувати нову владу, ми пропонуватимемо альтернативні програми», – наголосив Леонід Кравчук.

Аналогічні переконання учасники установчого з’їзду висловили й у зверненні, прийнятому на засіданні, до всіх громадян України. Вони наголошують, що «атмосфера ворожнечі й політичного протистояння в Україні не минула із завершенням виборів Президента, в країні продовжує тліти вогонь суспільного розбрату».

Учасники з’їзду констатують, що «в Україні загальмувався розвиток економіки, вперше з 1999 року розпочався спад ВВП, набирає обертів неприборкана інфляція, стрімко зростає заборгованість з заробітної платні, небаченого розмаху набула корупція. Найстрашніше те, що прості українці втрачають надії».

Учасники форуму наполягають на тому, аби всі зрозуміли, що «не можна вибороти щастя для України в протистоянні українців з українцями. Ми маємо об’єднати сили всього суспільства навколо тих цінностей, які поділяє більшість громадян України на Сході й на Заході, ми маємо знайти мужність поступитися часткою тих вимог, які ще не знайшли загальнонаціонального компромісу. Ми повинні визнати, що ми – різні, але маємо жити разом, поважаючи погляди один одного. Саме такі амбіційні завдання ставить сьогодні перед собою наш Громадянський форум. Його діяльність має стати початком процесів політичної консолідації українського суспільства».

Виступаючи перед делегатами з’їзду Леонід Кравчук наголосив, що Громадянський форум «Об’єднаймо Україну» є відкритим для всіх, незалежно від кольору їх прапорів, світосприйняття чи віросповідання. Перший Президент охарактеризував два шляхи, за допомогою яких «Об’єднаймо Україну» пропонуватиме владі альтернативні програми розвитку та доноситиме до найвищих кабінетів влади свої позиції. «Перше – це організація «круглих» столів, діалог влади та суспільства, чого зараз немає. Друге – це спілкування з владою через засоби масової інформації», – сказав Леонід Макарович.

Перші спроби донести до своє бачення до найпросторіших київських кабінетів учасники з’їзду зробили прямо на зібранні. Форум звернувся до президента не допустити до складу нового Кабінету міністрів непрофесіоналів та людей, підозрюваних у корупції.

"Ми просимо не допустити до уряду чиновників, які скомпрометували себе популістськими заявами, репресіями та корупційними діями",—зачитав звернення Микола Княжицький.

"Протизаконному переслідуванню за політичними ознаками треба покласти край. Досить спостерігати за знищенням медицини і культури. Ми вимагаємо припинити масові звільнення лікарів, вчителів, управлінців всіх рівнів",—наголошується в зверненні.

Учасники форуму відмовитися вказувати конкретні прізвища в зверненні, але в їх виступах лунала критика на адресу міністра культури Оксани Білозір, міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Крім того, учасниця форуму Лариса Скорик ініціювала звернення до Генерального прокурора з ініціативою порушити кримінальну справу проти Юрія Луценка, мотивуючи це тим, що внаслідок виконання міністром усної вказівки Президента про ліквідацію ДАІ, в Україні вдвічі зросла кількість ДТП та загинуло 5000 осіб.

В разі невиконання цих вимог учасники форуму попередили, що "ініціюватимуть акції громадянського спротиву проти осіб, які своїми діями або бездіянням сприяли репресіям, корупційному розкраданню країни та злочинному непрофесіоналізму".

Очікуваного оголошення створення передвиборчого блоку «Об’єднаймо Україну» на з’їзді не пролунало. Проте, як зауважували в кулуарах учасники зібрання, підходять до кінця останні консультації та переговори і вже незабаром буде оголошено про створення блоку.

Є підстави стверджувати, що форум Кравчука (за умови вдалого позиціонування себе, як сила, що здатна примирити Схід і Захід) може реально претендувати на роль опозиційного стержня «колишніх» владоможців на парламентських виборах 2006 року.

По-перше, «Партію Регіонів», яка після президентських виборів була опозицією №1, зараз опозицією назвати язик не повернеться. Після підписання меморандуму з Президентом та голосування за кандидатуру Юрія Єханурова «регіони» стали повноправними «провладними», взявши на себе не найменшу частину відповідальності за дії уряду Єханурова.

По-друге, найближчої весни в Україні не буде класичного протистояння влади (НСНУ-БЮТ-ПР-НПУ) та опозиції (?). На цих виборах влада боротиметься між собою (пост-революційний синдром), а протестний електорат є завжди, і не такий він уже й малий. І саме форум Кравчука має достатньо шансів його відхопити.

По-третє, уже зараз до форуму долучилося чимало не останніх осіб у політичному житті нашої держави. Нехай вони всі з приставкою «екс», нехай вони вже мали змогу довести свої здібності на різних посадах. Але, скажімо, хто відбере у того ж Димитра Табачника вміння блискуче вести кампанію? Хто відбере за півроку популярність Володимира Гриневецького в Одесі, а Євгена Кушнарьова на Харківщині? Мабуть, ніхто. Адже не до того зараз. Тут пильно треба дивитися, щоб побратим із сусіднього кабінету ножа в спину не встромив.

26 вересня 2010 р.
Тарас Кухар, Західна інформаційна корпорація
//zik.ua/ua/analytics/2005/09/26/19971
//portal.lviv.ua/article/2005/09/26/171457.html
//archive.org.ua/archive/2009-11-20/2000.cv.ua/2005/39

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

22-08-2005
Леонід Кравчук знову хоче. Цього разу — об’єднати Україну

Над Україною стоїть плач і стогін — Леонід Кравчук таки залишає посаду керівника фракції об’єднаних соціал-демократів. 5 серпня на прес-конференції він заявив: “Я збираюся порушити питання, щоб фракцію очолив хто-небудь інший”. Таке рішення, за його власними словами, пов’язане з тим, що він не може поєднувати обов’язки лідера парламентської фракції СДПУ(о) і керівника запланованого до створення громадського форуму “Об’єднаймо Україну”. Отож нардепи Шуфрич, Шурма та Прошкуратова вже не тішитимуть громадян своєю самовідданою боротьбою за народні інтереси під орудою кандидата економічних наук, екс-заввідділу ідеології ЦК КПУ, екс-голови Верховної Ради і першого всенародно обраного Президента України...

http://svoboda.com.ua/index.php?Lev=news&Id=1692