пʼятницю, 14 січня 2011 р.

Віктор Янукович: Ми з вами повинні здійснити історичну місію - врешті-решт виконати взяті Україною зобов'язання перед Радою Європи


"Ми з вами повинні здійснити історичну місію - врешті-решт виконати взяті Україною зобов'язання перед Радою Європи. І ми це почнемо робити спільними зусиллями, крок за кроком. Роботу не буде завершено аж до реалізації цієї мети", - такими словами відкрив засідання Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Президент Віктор Янукович. За його словами, слід якомога швидше зробити все належне для припинення моніторингу щодо України. А вирішення цих питань має бути результатом спільної ефективної роботи усіх гілок влади: законодавчої, виконавчої, судової.

Особлива увага - Конституції

У 2011 році відзначатимуться 20-та річниця Незалежності України та 15-та прийняття Конституції. Тож ці дати, за словами глави держави, покладають відповідальність на тих, хто працює над побудовою незалежної України як європейської держави, що має утверджуватися на засадах Конституції 1996 року. Такими передусім є: свобода, демократія, верховенство права та визнання головним обов'язком держави поваги до прав людини і основоположних свобод. За словами Президента, завдяки цьому Україна є членом Ради Європи. Проте це лише початок нашого курсу на євроінтеграцію, ще один крок до досягнення мети - членства в Європейському Союзі.

Наша держава досі не виконала кілька взятих на себе важливих зобов'язань перед РЄ. Протягом року після вступу до Ради Європи в Україні мав з'явитися новий Кримінально-процесуальний кодекс та закон про професійну асоціацію адвокатів. За цей час ми також не змінили роль та функції Генеральної прокуратури. Щоправда, судову систему почали удосконалювати, спираючись на оцінки фахівців та експертів Венеціанської комісії.

На думку Президента, потрібно особливу увагу приділити конституційній реформі. "Ми повинні підійти до цього питання системно, на основі діючих законів, і обов'язково із залученням широкого кола громадськості. Новий конституційний процес буде побудований на основі відкритості, публічності та легітимності", - переконаний Віктор Янукович.

Незабаром розпочнеться робота над створенням моделі Конституційної асамблеї як ефективного дорадчого механізму, що дозволить узгодити позиції фахівців з конституційного права, політичних експертів, політиків, громадськості. Її мета - сформувати збалансовану систему представницької демократії європейського зразка, зміцнити парламентаризм, побудувати ефективну виконавчу вертикаль та створити дієві механізми прямої демократії. "Ми спільно пройдемо весь шлях від дискусій з ключових питань реформи політичної системи до конкретних положень оновленого Основного Закону. Державі та народу України потрібен справжній демократичний рух вперед, без потрясінь, спекуляцій та потворних, руйнівних політичних експериментів", - резюмував глава держави.

Окрім цього Україна має якомога швидше вирішити питання щодо зміцнення законності та утвердження правосвідомості, реформи кримінальної юстиції, запровадження ефективного антикорупційного законодавства.

Права людей понад усе

Голова Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Сергій Головатий вважає важливим кроком підписання 12 січня Президентом Указу "Про План заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи". Він зазначив - Україна крок за кроком має наближатися до стандартів, які свідчитимуть про досягнення нашою державою необхідного рівня для членства в Євросоюзі. Щодо положень Основного Закону він зазначив: "Нас цікавить професійна справа. Якщо вести мову про 15-річчя Конституції, то у ній є розділ про перехідні положення. Хіба 15 років можуть бути перехідним періодом? Люди потребують іншого рівня захисту. За ці 15 років у нас не з'явилося інститутів, які б могли забезпечувати права адміністративної, кримінальної юстиції та відповідати європейським стандартам". Він також сказав, що за цими нормами права людини стоять над державним суверенітетом. Тож потрібно працювати у цьому руслі.

А член Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Микола Козюбра подякував главі держави за відновлення діяльності цієї структури. "Я повністю вітаю ідею Президента про необхідність формування Конституційної асамблеї. Думаю, якщо вона буде сформована на професійній основі, то це - єдиний шлях дійсно покращити Конституцію внесенням у неї системних змін. Проблем там справді багато", - зазначив він.

Катерина МАЦЕГОРА, 14 сiчня 2011 р.
//www.ukurier.gov.ua/uk/news/mi-zaborguvali-radi-yevropi/p/
//president.gov.ua

Немає коментарів: