четвер, 13 січня 2011 р.

Віктор Янукович: Україна має виконати свої зобов’язання перед Радою Європи


Президент України Віктор Янукович наголошує, що наша держава має забезпечити повне виконання усіх зобов’язань, взятих перед Радою Європи. Про це Глава держави заявив сьогодні на засіданні Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права.

«Ми з вами повинні здійснити історичну місію—врешті-решт виконати взяті Україною зобов’язання перед Радою Європи. І ми це почнемо робити спільними зусиллями, крок за кроком», – підкреслив Президент, додавши: робота Комісії не буде завершеною аж до реалізації цієї мети.

«Я хочу вас налаштувати на таку роботу», – сказав Глава держави. Президент наголосив, що необхідно у найкоротший термін зробити все належне для припинення моніторингу щодо України, щоб можна було вести мову також і про постмоніторинг з боку Ради Європи.

«Розумію складність цього завдання. Воно непросте. І ви повинні мене зрозуміти – це не просто гасло. Я дуже рішуче налаштований це зробити. Вирішення цих питань має бути результатом наших спільних зусиль, спільної ефективної роботи усіх гілок влади: і законодавчої, і виконавчої, і судової. Але впевнений, ми це виконаємо», – підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що 2011-й рік для нашої країни та Українського народу є особливим. Адже ми відзначатимемо двадцяту річницю незалежності України та 15-ту річницю прийняття Конституції.

«Ці дві ювілейні дати покладають особливу відповідальність на тих, хто за своїми посадами та своїм професійним призначенням продовжує справу, розпочату нашими попередниками. Маю на увазі справу побудови незалежної України як європейської держави, що має розвиватися і утверджуватися на засадах, зафіксованих у 1996 році в новій Конституції незалежної України», – сказав Віктор Янукович, наголосивши, що такими засадами, передусім, є свобода, демократія, верховенство права та визнання головним обов'язком держави повагу до прав людини і основоположних свобод.

Адже саме завдяки цим засадам, переконаний Глава держави, Україна вже понад 15 років є членом однієї з найважливіших європейських структур – Ради Європи.

«Членство у цій поважній організації ми розглядаємо лише як початок курсу України на євроінтеграцію та на її довгострокову мету – стати державою-членом Європейського Союзу. Ми свідомі того, що обидві ці європейські структури засновані та розвиваються на тих самих цінностях, що покладено в основу української Конституції», – сказав Президент.

Водночас Віктор Янукович відзначив кілька надзвичайно важливих зобов'язань перед РЄ, які Україна взяла на себе ще у 1996 році, однак досі не виконала. Йдеться, зокрема, про зобов'язання протягом року після вступу до РЄ прийняти закон про професійну асоціацію адвокатів та ухвалити новий Кримінально-процесуальний кодекс.

Останнім часом ми суттєво просунулись у напрямі реформування судової системи, констатував Президент, але цей процес не завершено. «Ми будемо й далі удосконалювати відповідне законодавство, спираючись на оцінки експертів і фахівців, висновки Венеціанської Комісії», – додав він.

Ще одним важливим зобов'язанням Глава держави назвав зміну ролі та функцій Генеральної прокуратури з метою приведення їх у відповідність до стандартів Ради Європи. «Над цим нам також ще належить попрацювати», – сказав Віктор Янукович.

Особливу увагу Президент приділив питанню системної конституційної реформи, яке вже постало в останні часи.

«Про потребу в ній йдеться не в одному документі європейських структур – і Парламентської Асамблеї Ради Європи, і Венеціанської Комісії, і Європарламенту. Вирішення цих та інших важливих для зміцнення демократії проблемних питань є нашим спільним завданням», – наголосив Глава держави.

Президент нагадав про сумний досвід несистемної і непрозорої роботи над змінами до Основного Закону України, що залишився від 2004 року.

«Ми повинні підійти до цього питання системно на основі діючих законів, і обов’язково – із залученням широкого кола громадськості. Переконаний: новий конституційний процес буде побудований на основі відкритості, публічності та легітимності», – сказав Президент.

Сьогодні, переконаний Глава держави, нас чекає велика робота над удосконаленням базових положень Основного Закону, які відповідали б реаліям сучасного світу.

«Найближчим часом ми розпочнемо роботу зі створення моделі Конституційної асамблеї як ефективного дорадчого механізму, що дозволить узгодити позиції фахівців з конституційного права, політичних експертів, політиків, громадськості. Ми спільно пройдемо весь шлях від дискусій з ключових питань реформи політичної системи до конкретних положень оновленого Основного Закону», – зазначив Віктор Янукович.

Мета цієї роботи, наголосив Президент – формування збалансованої системи представницької демократії європейського зразка, зміцнення парламентаризму, побудова ефективної виконавчої вертикалі, створення дієвих механізмів «прямої демократії».

«Державі і народу України потрібен справжній демократичний рух вперед, без потрясінь, спекуляцій та потворних, руйнівних політичних експериментів», – переконаний Віктор Янукович.

Серед інших актуальних питань сьогодення, які ми маємо вирішити найближчим часом, Глава держави також назвав зміцнення законності та утвердження правосвідомості, реформу кримінальної юстиції, запровадження ефективного антикорупційного законодавства.

«Звертаючись до вас, хочу ще раз висловити свою впевненість у тому, що зусилля усіх членів Комісії, незалежно від політичних поглядів та сфери діяльності, будуть спрямовані на конструктивну співпрацю, прискорення виконання Україною своїх зобов'язань перед Радою Європи», – наголосив Президент.

13.01.2011
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/19116.html

Немає коментарів: