неділю, 26 вересня 2010 р.

Екс-президенти захищають Конституцію


Екс-президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко звинуватили Конституційний суд у виконанні політичного замовлення влади, яка, на їхнє переконання, з допомогою cкасування Конституції намагається перерозподілити владні повноваження на користь президента.

Леонід Кравчук заявив про необхідність відставки Конституційного суду України. "Ми повинні сказати відверто, що Конституційний суд, починаючи з 2004 року, перетворився на політичний макогін або на такий політичний бутік, де можна замовляти будь-які рішення", - сказав екс-президент у прямому ефірі одного із телеканалів, пише ВВС Україна.

Леонід Кравчук вважає, що ситуація не зміниться, якщо не буде переглянуто принципи формування Конституційного суду. Згідно із чинною Конституцією, суддів до Конституційного суду призначають президент, Верховна Рада і з’їзд суддів України.

Леонід Кравчук також заявив, що у разі, як Конституційний суд визнає неконституційним внесення змін до Конституції у 2004 році і відновить дію Конституції 1996 року, згідно із якою Україна є президентсько-парламентською республікою, може постати питання про легітимність усієї влади в Україні. Екс-президент наголосив, що сумнівними виглядатимуть усі документи та кадрові рішення, що ухвалювалися відповідно до Конституції, що діє зараз.

Екс-президент Віктор Ющенко також заявив, що для нього не буде несподіванкою майбутнє рішення Конституційного суду, оскільки воно стане виконанням політичного замовлення чинної влади.

"Немає великої несподіванки у майбутньому рішенні Конституційного суду. Закликаю президента, більшість у Верховній Раді, суддів Конституційного суду, від яких вже мало що залежить, зупинитися", - заявив Віктор Ющенко на з'їзді партії "Наша Україна".

"Це не ревізія документа, це введення авторитарного режиму. Цей процес принесе розкол і дестабілізацію в Україну. Він загрожує національній стабільності"[, - констатував] екс-президент України Віктор Ющенко.

Конституційний суд розпочав розгляд подання 252-х депутатів парламенту, які вважають, що ухвалення змін до Конституції у грудні 2004 року відбулося із суттєвими порушеннями, а тому є усі підстави для скасування політреформи.

Більшість політиків і юристів погоджуються із тим, що ухвалення під час Помаранчевої революції поправок до Конституції в одному пакеті із постановою про проведення повторного голосування на президентських виборах відбувалося із порушенням процедури. Зокрема, парламент на направляв на висновок Конституційного суду проект конституційних змін.

Однак, у політичних колах кажуть про те, що скасування Конституції 2004 року спричинить юридичний хаос і чергову політичну кризу.

Леонід Кучма, на відміну від Леоніда Кравчука [та Віктора Ющенка], утримується від оцінок суддів Конституційного суду.

09.02.2010 Віктор Шлінчак. Не все обнулилося, Леонід Данилович, не все

26 вересня 2010 р.
//www.bbc.co.uk/ukrainian/ukraine/2010/09/100926_constitution_court_mistrust_sd.shtml

Олександр Шулєв. "Кравчук, Кучма, Ющенко". Шарж. - Кучма з Криму приїхав?
//veselahata.com/2011/09/05/sharzh-kravchuk-kuchma-yushhenko/?lang=ru

Немає коментарів: