вівторок, 6 липня 2010 р.

Заява Верховної Ради України Про надання Україні реальних гарантій безпеки 2010


Верховна Рада України;
Постанова, Заява від 06.07.2010 № 2431-VI
Документ 2431-17, чинний, поточна редакція -
Прийняття від 06.07.2010



ПОСТАНОВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про Заяву Верховної Ради України
про надання Україні реальних гарантій безпеки

(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, N 39, ст.519)

Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Заяву Верховної Ради України про надання Україні реальних гарантій безпеки (додається).

2. Кабінету Міністрів України забезпечити підготовку міжнародно-правового документа, спрямованого на розвиток положень Будапештського меморандуму (998_158) і створення реальних міжнародно-правових гарантій національної безпеки без'ядерної України, здійснити необхідні кроки і процедурні формальності щодо його розгляду і підписання провідними ядерними державами світу - Російською Федерацією, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Сполученими Штатами Америки, Китайською Народною Республікою та Французькою Республікою.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України В.ЛИТВИН

м. Київ, 6 липня 2010 року
N 2431-VI



ЗАЯВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

про надання Україні реальних гарантій безпеки

5 грудня 2009 року виповнилося 15 років з дня підписання Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України як держави, що не володіє ядерною зброєю, до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - Будапештського меморандуму (998_158).

Цим документом провідні ядерні держави світу - Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки, а також Китайська Народна Республіка та Французька Республіка - високо оцінили безпрецедентний крок суверенної України, яка не просто приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (995_098), а й на виконання положень ухваленої ще в липні 1990 року Декларації про державний суверенітет України (55-12) добровільно відмовилася від третього у світі за потужністю військового ядерного потенціалу.

Після підписання Будапештського меморандуму (998_158) Україна у визначений період позбулася всієї ядерної зброї, розміщеної на її території, послідовно та неухильно дотримувалася і дотримується зобов'язання не приймати, не виробляти і не набувати такої зброї.

Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки, підписавши Будапештський меморандум (998_158), взяли на себе політичні зобов'язання:

згідно з принципами Заключного акта Гельсінської наради з питань безпеки і співробітництва в Європі поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України;

утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, від використання будь-якої зброї проти нашої країни;

утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

Хоча положення Будапештського меморандуму (998_158) не мали характеру міжнародно-правових зобов'язань, це не применшує його історичного значення.

Збільшення за час, що минув після підписання Будапештського меморандуму (998_158), кількості держав світу, які де-факто володіють ядерною зброєю, розвиток подій у світі, що засвідчує негативні тенденції у безпековій сфері, появу загроз безпеці і у глобальному вимірі, і для окремих держав, насамперед без'ядерних, зокрема тих, які взяли на себе зобов'язання нерозповсюдження ядерної зброї, викликає серйозне занепокоєння. Отже, зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної, а також інших видів зброї масового знищення стало нагальною необхідністю.

Особливо гострою проблема убезпечення від новітніх викликів XXI століття є для України, яка не приєдналася до жодної з існуючих систем колективної безпеки і оборони.

Верховна Рада України вважає, що нинішня міжнародна обстановка і тенденції її розвитку вимагають еволюції ідеології, закладеної в Будапештському меморандумі (998_158), та її оновленого втілення шляхом прийняття окремого документа міжнародно-правового характеру, який містив би інструментарій, що гарантуватиме надійну відповідь на сучасні виклики національній безпеці України. Ініціатором розроблення такого документа готова виступити Україна як держава, що добровільно відмовилася від ядерної зброї.

Верховна Рада України звертається до Федеральних Зборів Російської Федерації, Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Конгресу Сполучених Штатів Америки, Всекитайських зборів народних представників, Парламенту Французької Республіки як законодавчих органів держав - гарантів нашої національної безпеки із закликом підтримати цю ініціативу.

Українські парламентарії переконані, що їхня ініціатива знайде позитивний відгук, і сподіваються, що її реалізація набуде безперешкодного та незворотного характеру, сприятиме зміцненню миру і міжнародної безпеки.

м. Київ, 6 липня 2010 року

____________
//zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2431-vi

Декларація Про боротьбу за звільнення України 2014 

//oduda2010.blogspot.com/

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

01.09.2009 | Віктор Ющенко
Ющенко хоче замінити договір про без'ядерний статус

Президент України Віктор Ющенко вважає, що слід переглянути Будапештський меморандум, що передбачає гарантії безпеки в обмін на без'ядерний статус країни. Як передає «Коммерсант-Украина», про це Глава держави сказав у Чернівецькому національному університеті ім. Федьковича, відповідаючи на запитання журналіста, чи можлива відмова України від без'ядерного статусу для забезпечення своєї безпеки.

«Ці договори, які ми підписували 15 років тому, потрібно замінити двосторонніми договорами з країнами-гарантами (США, Росія, Великобританія, Німеччина, Франція і Китай. – Ред.)», – зазначив Президент і додав, що з США подібний договір вже підписаний.

Зміст додаткових гарантій, які Україна хотіла б отримати від вищезазначених держав, Ющенко не деталізував, але підкреслив, що найкращим варіантом для Києва було б приєднання до системи колективної безпеки.

http://ua.glavred.info/archive/2009/09/01/094702-14.html

01.09.2009 | Віктор Ющенко
Ющенко вимагає переглянути угоду про без’ядерний статус України

Президент вважає, що найкращим варіантом для Києва було б приєднання до системи колективної безпеки.

Слід переглянути Будапештський меморандум. "Ці договори, які ми підписували 15 років тому, потрібно замінити двосторонніми угодами з країнами-гарантами", - наголосив президент і додав, що з США подібний договір вже підписано.

У чому полягають додаткові гарантії, які Україна хотіла б отримати від вищезгаданих держав, Ющенко не деталізував, але підкреслив, що найкращим варіантом для Києва було б приєднання до системи колективної безпеки.

Будапештський меморандум, підписаний у 1994 році США, Росією, Великобританією, Німеччиною, Францією і Китаєм, гарантує Україні її безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї.

Нагадаємо, 12 серпня українські націоналістичні організації, зокрема Народний Рух України, Українська народна партія, Конгрес українських націоналістів, ВО "Свобода" та УРП "Собор" виступили за повернення Україні ядерного статусу.

З відповідним зверненням праві політичні сили звернулися до президента Віктора Ющенка, прем'єра Юлії Тимошенко, спікера Верховної ради Володимира Литвина, партій і громадських організацій.

http://tsn.ua/ukrayina/yushchenko-vimagaye-pereglyanuti-ugodu-pro-bez-yadernii-status-ukrayini.html