четвер, 11 березня 2004 р.

Оповіщення Центральної Ради до громадян Української Народної Республіки 1918




До громадян Української 
Народньої Республіки

ОПОВІЩЕННЯ

Україна пережила тяжкі часи, яких давно не переживала. Саме в той час, як Центральна Рада доводила до кінця своє діло мир з Західними сусідами і роспущення до дому втомленого, змученого війська, задоволення нашого селянства і робітництва земельним і робітничим законодавством і готовилась передати дальше порядковання нашою визволеною Україною новому господарів, Українським Установчим Зборам, найшли на нас російські большевики.

Пішов огонь і руїна по землі нашій. Горіли городи і села. Лилася невинна кров і нищилось все багацтво землі нашої.

Большевики збаламутили багато і наших людей, особливо салдатів, фальшивими чутками і порожніми обіцянками, котрих вони не могли здійснити, і захитали оборону нашої країни, їх підтримували також ті прихильники царської власти, нищителі трудящого народу, що не хотіли допустити, щоб Україна була вільною і незалежною, щоб зістались в силі свободи, проголошені третім і четвертим нашим Універсалом.

Російське Правительство большевицьких народніх комісарів завзялося знищити Українську Центральну Раду й постановлене нею Правительство Народніх Міністрів.

Але весь цей час — і під обстрілом Київа і під час виходу свого не переривали вони своєї роботи коло забезпечення волі України й її трудячого люду. Центральна Рада прийняла закон земельний, що всю землю передає трудовому народові, ухвалила закон про робочий восьмигодинний день. Постановила організувати громадські роботи для безробітних і призначила на це 100 міліонів карбованців. Довела до кінця і діло миру, і в самий час, коли большевики входили до Київа, в Берестю делегати України підписали мир з Германією, Австро-Угорщиною, Болгарією й Туреччиною мир почесний і гідний, який вертав Україні всі землі і всіх полонених без усяких оплат.

Українське військо, яке вірне зісталось при Центральній Раді, за той час завзято билось з большевиками. Про те бачучи, що ця боротьба затягається, і своїми силами не можна буде скоро вигнати з України ворогів і завести ладу, весна надходить, і для роботи мусить бути лад і порядок. Рада Народніх Міністрів постановила прийняти допомогу нових, замирених сусідів — Германії і Австрії, щоб за поміччу їх війська яко мога скоріше очистити край наш.

Вороги нашої волі з цього приводу почали лякати людей, що тепер, як німці йдуть на Україну, то це кінець української волі, кінець свободам, знов будуть панувати пани, а селянам землі не буде.

А це не правда.

Українська Центральна Рада, як проголосила своїм Четвертим Універсалом незалежність і самостійність Української Народньої Республіки, так при тій самостійности й незалежности стоїть і буде їх боронити від усякого замаху.

І Українська Центральна Рада не має наміру задержувати в своїх руках власти довше, ніж можуть зібратись Всенародні Збори. Українські Установчі Збори, призначені на день 2 лютого, не могли зібратись через большевицький наступ. В цій хвилі ще не відомо, і де встигли відбутись вибори, а де ні і чи не знищено результатів тих виборів. Але в кожному разі Центральна Рада як тільки можна скорше постарається скликати вибранців народніх, вибраних загальним, рівним, прямим тайним і пропорціональним голосуванням і передасть їм власть.

Дано в Київі, року 1918 дня 11-го березня,
в свято народження Тараса Шевченка.

____________
Робітнича газета. 1918. 13 березня.
donklass.com/arhiv/histdisk/history.univ/history/ukrbooks/doc1900.html

Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вольності УНР) 1918 
Лист Сергія Шелухіна до Всеволода Голубовича з проханням вжити заходи для українізації державних установ 1918 
Протокол засідання Ради Народних Міністрів під головуванням Всеволода Голубовича 1918 
Закон про державну мову 1918 
Від бою під Крутами минуло 41 день 
Закон про поділ України на землі 1918 
Законопроект про підданство Української Народньої Республіки 1918-р 
Закон про державний герб України 1918 
Звернення Ради Народних Міністрів (Всеволода Голубовича)до всієї людності Української Народної Республіки 1918 
Тимчасовий земельний закон 1918 
Ухвала про організацію Реєстрового Вільного Козацтва. Пам’ятка вільному козацтву 1918

Немає коментарів: