понеділок, 2 грудня 2013 р.

Заява про вихід зі складу Конституційної Асамблеї 2013


Ми увійшли до складу Конституційної Асамблеї, сподіваючись на можливість конструктивно та професійно працювати над удосконаленням Конституції України.

У нас завжди були сумніви щодо щирості намірів влади провести легітимну конституційну реформу в інтересах суспільства. Це підтвердилося прийняттям під час діяльності Конституційної Асамблеї антиконституційного Закону «Про всеукраїнський референдум» та поданням Президентом до парламенту проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» без урахування позиції Конституційної Асамблеї.

Водночас, наша робота в комісіях і робочих групах Конституційної Асамблеї не була марною – багато напрацьованих ідей та підходів можуть лягти в основу конституційних змін, яких справді потребує наша країна на шляху європейської інтеграції.

Останні суспільно-політичні події в Україні перекреслили будь-які сподівання на продовження конструктивної співпраці з владою в рамках діяльності Конституційної Асамблеї. Йдеться насамперед про відмову Президента В.Януковича від євроінтеграційного курсу розвитку України. Замість підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом вітчизняна влада вдалася до цинічної торгівлі стратегічним майбутнім нашої країни. Крім того, Президент В.Янукович запропонував продовжувати переговори з Європейським Союзом стосовно євроінтеграції України за участі Російської Федерації, що фактично рівноцінне відмові від державного суверенітету України.

Грубі порушення Конституції, що завжди були притаманні діючій владі, особливо виразно проявилися у брутальному побитті учасників мирної акції протесту у м. Києві 30 листопада цього року. Це свідчить про намір влади за будь-яку ціну зберегти своє панування та встановити в країні диктатуру.

Сьогодні є всі підстави стверджувати, що найбільшу небезпеку для конституційного ладу, для основоположних прав і свобод громадян України становить нинішня влада на чолі з В.Януковичем.

Усе це переконує нас, що створення Конституційної Асамблеї з самого початку задумувалось як ширма для надання видимості демократичності процесу підготовки змін до Основного Закону та введення в оману української громадськості та міжнародної спільноти.

З огляду на це, ми вважаємо неможливим подальше перебування у складі Конституційної Асамблеї. І тому заявляємо про вихід з неї. В той же час ми готові продовжувати роботу в інших організаційних формах з напрацювання пропозицій для удосконалення Конституції України з метою побудови правової та демократичної держави.

Звертаємося також до своїх колег, які сповідують демократичні та правові цінності, підтримати наше рішення, оскільки за нинішніх суспільно-політичних умов діяльність цієї Конституційної Асамблеї втрачає будь-який сенс.

Члени Конституційної Асамблеї:

Олександр БАРАБАШ
віце-президент Асоціації народних депутатів України,
народний депутат України І скликання

Ігор КОГУТ
голова ради громадської організації
«Лабораторія законодавчих ініціатив»

Микола КОЗЮБРА
завідувач кафедри Національного університету
«Києво-Могилянська академія»,
суддя Конституційного Суду України у відставці,
доктор юридичних наук, професор

Ігор КОЛІУШКО
голова правління Центру політико-правових реформ,
народний депутат України ІІ-ІІІ скликань

Володимир КРИЖАНІВСЬКИЙ
віце-президент Асоціації народних депутатів України,
народний депутат України І скликання

Микола МЕЛЬНИК
науковий консультант з правових питань
Українського центру економічних і політичних
досліджень імені Олександра Разумкова,
доктор юридичних наук, професор.

02 грудня 2013 року
http://www.pravo.org.ua/152-holovne/2010-03-02-15-16-48/1541-zaiava-pro-vykhid-zi-skladu-konstytutsiinoi-asamblei.html
http://www.razumkov.org.ua/upload/1386250202_file.pdf

08.12.2013 Володимир Буткевич. Лист-звернення до громадян України 
28.11.2013 Володимир Буткевич. Заява про вихід зі складу Конституційної Асамблеї 
21.06.2013 Указ Президента України №341/2013 Про зміни у складі Конституційної Асамблеї 
15.03.2013 Віктор Мусіяка. Парад прав і свобод 
01.10.2012 Указ Президента України №566/2012 Про зміни у складі Конституційної Асамблеї 
17.08.2012 Новий Громадянин виходить зі складу Конституційної Асамблеї через підписання президентом мовного закону 
06.07.2012 Члени Конституційній Асамблеї Дмитро Котляр та Ігор Когут вимагають скасувати... Марина Ставнійчук теж має власну позицію...

Немає коментарів: