неділю, 1 грудня 1991 р.

Передвиборна програма кандидата у Президенти України Леоніда Кравчука 1991


ПЕРЕДВИБОРНА ПРОГРАМА
КАНДИДАТА У ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ
ЛЕОНІДА МАКАРОВИЧА КРАВЧУКА
[Вибори Президента України 01 грудня 1991 року]

«НОВА УКРАЇНА»
5 «Д»

Державність. Утвердження власної державності з усіма її атрибутами — одне з найголовніших завдань, без розв’язання якого народ України ніколи не буде вільним і не зможе сам вирішувати свою долю. Нова держава має бути суверенною і самоврядною, незалежною, правовою і відкритою, здатною надійно захистити життя, майно, всі законні інтереси громадян.

Демократія. Українська держава не може бути нічим іншим, як демократичною державою. Не люди для держави, а держава для людей. Ми маємо прийти до суспільства, де правлять не правителі, а закони, де верховенство не «вищих розпоряджень», а прав і свобод людини. Треба створити всі умови для формування справжнього громадянина своєї держави — вільного, заможного, культурного.

Достаток. Людині, сім’ї, всьому народу нашому необхідно нарешті забезпечити достаток. Ми повинні створити соціально спрямовану економіку, яка працює на людину, а не за рахунок людини, дає людині все для нормального цивілізованого життя: продовольство, одяг, житло,транспортні засоби, товари широкого вжитку і т. д. Треба передати власність людині, зробити її господарем своєї праці та результатів цієї праці. Виробникам — повний простір для ініціативи, непрацездатним та малозабезпеченим — соціальний захист та допомога з боку держави.

Духовність. Історично склалося так, що душу українців, їхню національну самосвідомість, їхню мову, культуру, звичаї нищили протягом століть. Наш святий обов’язок — забезпечити, у найширшому розумінні слова, духовне відродження української нації, надійно гарантуючи водночас вільний національно-культурний розвиток представникам усіх національностей, що утворюють український народ. Особа, сім’я, духовність — альфа і омега державної політики. Пріоритети у ній — розвитку освіти, науки, культури.

Довір’я. Всі ми разом повинні постійно піклуватися про встановлення у нашому українському домі атмосфери довір’я. Довір’я народу до влади, влади — до народу, людини — до людини. Підозрілість, відчуженість, нетерпимість як саркома роз’їдають суспільний організм. Тому — злагода і ще раз злагода. Тільки за цієї умови ми зможемо побудувати нову, вільну, незалежну, суверенну Україну — державу народу і для народу, для його блага, процвітання, щастя.

____________
http://www.litopys.com.ua/encyclopedia/utverdzhennya-nezalezhno-ukra-ni/leon-d-makarovich-kravchuk/
УНІАН. Присяга Президента України Леоніда Кравчука.
Київ, Верховна Рада України, 05 грудня 1991 року




Інавгурація. Інавгураційна промова Президента України Порошенка Петра 2014 

УНІАН. Інавгурація Президента України Леоніда Кравчука.
Київ, Верховна Рада України, 05 грудня1991 року
http://tsn.ua/ukrayina/ukrayini-vidznachaye-20-rokiv-nezalezhnosti.html
https://www.youtube.com/watch?v=Utk3kykDw8E
https://www.youtube.com/watch?v=MGj6sGbYcSI

Немає коментарів: