пʼятницю, 11 березня 2011 р.

Заява політради партії «Наша Україна» з приводу конституційних ініціатив влади 2011


Внесення змін до Конституції України у виконанні нинішньої влади загрожує стати інструментом узаконення авторитаризму та монополізації усіх владних повноважень в країні Партією регіонів.

Влада вже не раз демонструвала, що для своїх політичних інтересів готова ігнорувати положення Конституції, а «слухняний» Конституційний Суд виправдає усі суперечливі з точки зору законності дії цієї влади.

Саме з метою збільшення владних повноважень президента Януковича 30 вересня 2010 року Конституційний Суд прийняв сумнівне рішення, яким відновив чинність Конституції в редакції 1996 року. Фактично відбувся конституційний переворот, адже Конституція країни була змінена рішенням суду, а не парламенту, тобто в незаконний спосіб.

Кон’юнктурний перегляд Конституції країни підірвав правову і політичну легітимність теперішньої влади не тільки перед громадянами нашої країни, але й керівництвом Європейського Союзу. Саме це є реальною причиною конституційних ініціатив президента.

Ми підтримуємо Висновок Венеціанської комісії Ради Європи про те, що легітимна конституційна реформа в Україні має бути здійснена парламентом за активної участі опозиції та громадянського суспільства і, головне, у спосіб визначений Конституцією.

Саме тому ми вимагаємо, щоб Конституційна Асамблея була площадкою придатною виключно для підготовки проекту Конституції, а конституційне нормотворення не порушувало чинних конституційних норм.

Зміни до Конституції повинні відображати інтереси не влади, а всього українського суспільства. Тому ми наполягаємо, щоб в складі та керівництві Конституційної Асамблеї були рівною мірою представлені представники влади та опозиційних сил, державних та недержавних установ, бізнесу, профспілок, науковців та громадського сектору.

Україні потрібна Конституція, яка дозволить забезпечити справжнє народовладдя – гарантувати громадянські права, встановити контроль громадян за діями усіх гілок влади, ліквідувати недоторканість та привілеї високопосадовців, розвинути широке місцеве самоврядування, забезпечити право на справедливий судовий захист.

Проте такі конституційні зміни не потрібні цій владі, оскільки перешкоджатимуть їй здійснювати свою антинародну соціальну політику, що веде до зубожіння громадян та занепаду країни.

Наше завдання сьогодні – не допустити чергової профанації - тепер уже конституційної реформи та маніпулювання суспільством з метою узурпації влади та обмеження конституційних прав громадян.

11 березня 2011 р.
//www.razom.org.ua/news/11301/

Немає коментарів: