неділю, 5 серпня 2007 р.

Юрій Луценко. Конституційна асамблея і всенародний референдум мають припинити хаос і двовладдя в країні


З'їзди провідних політичних сил відрізнялись від аналогічних заходів усіх попередніх виборів. Це дійсно було схоже на справжнє політичне шоу - нагадувало яскраві виступи американських кандидатів у президенти. 

Тепер стає вкрай важливо справді прислухатися до того, що пропонують партійні лідери. Мінімум гасел - максимум змісту. Головні політичні гравці розуміють - ще одних дострокових виборів не буде. Ті, що пройдуть до парламенту і зможуть сформувати коаліцію - і будуть реальною владою в найближчі п'ять років.

Це стосується і блоку "Наша Україна" - Народна Самооборона". Треба буде домовлятися. З тими ж опонентами. Чутки про таємні переговори з Партією регіонів щодо формування коаліції - цього тижня категорично спростовували "нашоукраїнці". 

Проте їхній партнер по блоку - лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко - не виключає, що співпрацюватимуть з "регіоналами" у майбутньому парламенті. Спільне голосування з головними опонентами з усіх найважливіших питань - цілком реальне - вважає Луценко. Його ексклюзивне інтерв'ю - "Подробицям тижня".

- Юрію Віталійовичу, добрий вечір!

- Вітаю Вас!

- Ви очолили блок "Наша Україна-Народна Самооборона", але по суті, ця політична сила відстоює інтереси великого бізнесу та ідеали ринку. До цього ви були в Соцпартії, відстоювали інтереси лівих. Як так сталося, що Ви змінили політичну орієнтацію?

- Насамперед, я не згодний з тим, що "Наша Україна" відстоює інтереси великого капіталу. Насправді, це партія малого та середнього бізнесу. Сам він був рушійним... рушійною силою Помаранчевої революції. Як і правда те, що на сьогодні він, на жаль, не добився змін у своєму економічному житті. Монополії, особливо пострадянські сировинні монополії, як душили так і душать розвиток середнього бізнесу. І конкуренція - головне завдання сьогодні в економічній програмі нашого блоку. Стосовно мого лівого минулого, то я не бачу в цьому жодних проблем, бо в Україні так само як актуальні ідеї конкурентності, так само надзвичайно актуальні ідеї підвищення соціальних стандартів життя.

- Якщо Ваша політична сила формуватиме коаліцію в парламенті. На яку позицію, на яку посаду Ви претендуватимете?

- Я претендую на те, аби наш блок набрав не менше 20% у наступному парламенті і став потужною демократичною проукраїнською силою, яка допоможе навести порядок у парламенті, разом з нашими союзниками з БЮТ.

- Якщо формуватимете коаліцію з БЮТ, все-таки доведеться говорити про посади. Зараз такі перемовини ведуться?

- Що значить "якщо"? Ми не сумніваємося в перемозі демократичних сил і наш найближчий союзник БЮТ має угоду між "Нашою Україною" і БЮТом, в якій чітко розписано механізм формування влади. Хто з нас більше отримає голосів українців, може делегувати свого кандидата в прем'єр-міністри, інші посади діляться в однакових пропорціях, і кожен висуває не свїх людей, а своїх професіоналів.

- Ну можуть бути різні варіанти конфігурації влади в Україні після виборів. Уявимо інше. Так може вийти, що треба буде домовлятися із Партією регіонів. Як Ви можете в цьому сенсі спрогнозувати політичне майбутнє України?

- Я слабий теоретик, більше займаюся практикою - і на вулиці, і в кабінеті. Тому...
- І така практика може бути...

Якщо казати не теоретично, а практично, то, звичайно, ми мусимо рахуватися з тим, що третина українців приблизно делегує свою підтримку Партії регіонів.

- Знаючи досконально біографію пана Януковича, вони вважають його своїм представником. Можливо, мені це не подобається, але я з цим рахуюся. Як відповідальний політик, я думаю, що ми маємо вести діалог з Партією регіонів, особливо там, де необхідна конституційна більшість в парламенті. Наприклад, питання нової Конституції, наприклад, прийняття конституційних законів, можливо, нового виборчого закону. Є багато речей, де ми можемо знайти співпрацю. Але уряд має бути сформований на чіткій ідеологічній основі. Сьогодні є протистояння між нашими. Воно не є лівим-правим. Фронт виборів сьогодні проходить по світоглядному принципу. Ми виступаємо за повноцінно незалежну європейську Україну з усіма вихідними - стандартами життя, зарплат, доріг, робочих місць тощо. Там виступають за колоніальний статус України. Вони говорять, що необхідно триматися і домовлятися, і уступати національні інтереси тій чи іншій державі для того, щоб в нас щось було краще. Вони сповідують таку політику. Це їх право. Люди підтримують таку політику - це їх право.

- Тим не менше, Юлія Тимошенко не схотіла з Вами йти разом...

- Юлія Тимошенко вважає, що треба йти двома колонами, що її сила настільки потужна, що не потребує злиття з будь-якою іншою. Вона має на це право. Це її політика.

- А як Ви вважаєте, ви б більше набрали голосів?

- Я вважаю, що українцям було б легше голосувати, коли вони б бачили єдину демократичну мегасилу. Так було би легше. Але, можливо, вибори покажуть, що ми більше голосів зберемо, йдучи двома колонами, але в жодному разі не поборюючи один одного, не підставляючи один одному ніжку. Бо кожен депутат в тій чи іншій силі в єдиній проукраїнській більшості в парламенті. 01:02:44

- А коротко: хто Ваш головний опонент на цих перегонах?

- У нас немає ворогів, але наш опонент Партія регіонів та її сателіти, які сповідують колоніальну політику і перспективу для України.

- Хто у Вашій політичній силі головний? Пан Кириленко, Ви чи президент Ющенко?

- В нашій політичній силі є Президент Ющенко, але ми не партія окремих вождів. Ми партія команди. І сьогодні п'ятірка Луценка, Кириленка, Яценюка, Гриценка, Катеринчука, власне, можемо казати про десятку, двадцятку...

- Як ви ставитеся до ініціативи Юлії Тимошенко відразу провести референдум і парламентські вибори?

- Блок Юлії Тимошенко наш найближчий союзник, і ми підтримуємо її ідеї, особливо цю просвітницьку роботу по різним формам конституційного устрою, який може бути запропонований в наступній Конституції. В цій ситуації ми вважаємо, що це є дуже корисно. Але ми хочемо сконцентруватися на стрижневій проблемі - скасування депутатської недоторканності. Це основа нинішньої корупційної культури. Чесно кажучи, я вважаю, що треба робити не референдум про форми, про просвітницьку роботу, про різні варіанти устрою в Україні. Треба внести на розгляд готовий конституційний документ, прийняти його всенародно або на конституційній асамблеї не депутатів, а делегованих спеціально для цього спеціалістів, і всенародно затвердити його раз і назавжди, припинивши хаос і двовладдя в країні 01:06:04

- Ви особисто за парламентську чи президентську форму правління?

- Я вважаю, що Україна має мати сильну владу. Це і сильні повноваження Президента, і серйозні баланси проти можливої узурпації зі сторони парламенту та на місцях. Наприклад, я виступаю за відновлення виконкомів на місцях, а представник Президента мають виконувати контролюючі функції. Там само я виступаю, що Президент мав право розпуску парламенту в разі гострої політичної чи економічної кризи і розпуску відповідних місцевих рад, якщо вони погано працюють на відповідній території. Але одночасно ми говоримо більшість у парламенті чи на місцях формує уряд чи виконкоми. Це європейська модель. Вона загальновідома. Але Президент має бути арбітром гілок влади, який служить народу в цілому, бо він загально обраний лідер держави. Отже, він має право розпускати парламент, але одночасно парламент формує уряд. Це зрозуміла для мене модель.

- Дякую за інтерв'ю.

- І вам спасибі.

05 серпня 2007 р.
Ексклюзивне інтерв'ю Юрія Луценко "Подробицям тижня"
//podrobnosti.ua/podrobnosti/2007/08/05/446518.html
//www.nso.org.ua/ua/mass-media/164

26.03.2012 Виктор Медведчук. Нам необходима новая конституция, новая политическая система 
28.01.2011 Юлія Тимошенко. Вираз «НОВА КОНСТИТУЦІЯ» має бути вказаний лише великими літерами 
27.08.2010 Юлія Тимошенко. Чому я кажу про нову Конституцію? 
26.06.2009 Виктор Ющенко. Новая Конституция Украины - это наш общий шаг в будущее! 
22.09.2008 Анатолій Гриценко. Я за сильного Президента, який би очолював уряд
23.08.2008 Віктор Ющенко. Україні потрібна Конституція національного творення 
01.03.2008 Евгений Захаров. Новая Конституция - hie et nunc! 
30.06.2007 Віктор Янукович. Свобода, злагода, компроміс, або Яка Конституція потрібна Україні 
30.06.2007 Юлия Тимошенко. Новая Конституция Украины: от паритета силы к приоритету прав 
30.06.2007 Ігор Пукшин. Конституція України: рішення буде всенародним 
30.06.2007 Сергій Рахманін. Здоровенька была, Конституция! 
23.06.2007 Фішка Конституції «від Луценка» - право голосувати з 16 років 
30.11.2006 Віктор Ющенко. Конституція веде до узурпації влади урядом 
11.10.2006 Юлія Тимошенко. Країні потрібна нова Конституція

//www.nso.org.ua/ua/mass-media/164 

Немає коментарів: