середу, 11 квітня 2012 р.

Кетрін Ештон та Штефан Фюле: Реформуймо Конституційну Асамблею разом


Кетрін Ештон та Штефан Фюле: реформуймо українську Конституцію разом

У лютому разом із колегою, головою фракції Партії Регіонів у Верховній Раді Олександром Єфремовим, ми звернулися до керівництва Європейського Союзу в особі Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики пані Кетрін Ештон та члена Єврокомісії пана Штефана Фюле із відкритим листом.

У листі ми, окрім іншого, просили європейську сторону посприяти, аби українські опозиційні партії взяли участь у створенні Конституційної Асамблеї з метою реформування Конституції України. //www.interfax.com.ua/rus/pol/93845/

У відповідь пані Ештон та пан Фюле виклали детальне бачення європейською стороною того, яким чином було б найкраще організувати процес конституційної реформи в Україні.

Що мене особисто вразило у цьому листі – так це те, якого величезного значення в ЄС надають цій ініціативі Президента України, наскільки щирим є інтерес до неї та наскільки дружніми й відвертими є поради наших європейських колег.

Поза сумнівами, позиція ЄС із такого винятково важливого для майбутнього України питання заслуговує на ретельну увагу усіх причетних до роботи з підготовки та скликання Асамблеї. Особливо у тих аспектах, що стосуються взаємодії із Венеціанською комісією Ради Європи.

Але вкотре звертаюсь до колег із опозиційних партій – ви зможете втілити ваші власні думки та пропозиції, якщо ви самі відкинете байдужість, упередженість та візьмете участь у спільній роботі над конституійною реформою.

Шановні, беріть приклад із Європи!

Нижче наводжу повний переклад листа К.Ештон та Ш.Фюле.


Брюссель, 26 березня 2012 року
Партія Регіонів
Пану Олександру Єфремову
Голові фракції
Пану Леоніду Кожарі
Заступнику Голови Партії регіонів з міжнародної політики

Шановні панове!

Дякуємо Вам за Ваш лист від 6 лютого, який привертає нашу увагу до Указу Президента України з організації Конституційної Асамблеї та інформує нас стосовно позиції представників опозиційних партій з цього питання.

Європейський Союз неодноразово підкреслював необхідність для України термінового проведення всеохоплюючої конституційної реформи. Ця реформа має бути проведена шляхом процесу із широким залученням та бути спрямованою на встановлення чіткої, тривалої та демократичної системи стримувань та противаг відповідно до європейських стандартів. У світлі цих міркувань ми вітаємо ініціативу Президента України щодо скликання спеціалізованої Конституційної Асамблеї для започаткування процесу конституційної реформи.

Стосовно запропонованої Конституційної Асамблеї ми хотіли б наголосити: аби мати успіх, Асамблея має бути вищою мірою незалежною та автономною, бути складеною та проведеною вірним шляхом, гарантуючи відкритий процес із широкою участю. Венеціанська комісія Ради Європи має великий досвід у сфері конституційної реформи й здатна допомогти українській владі у процесі заснування Конституційної Асамблеї. Виходячи з цього, ми беремо до уваги, що влада України вже здійснила перший важливий крок, порадившись із Венеціанською комісією щодо концепції заснування та роботи Конституційної Асамблеї. Але наступні дії стосовно думки Венеціанської комісії виявляються недостатніми, що залишило без відповіді низку питань стосовно концепції Конституційної Асамблеї, затвердженої Указом Президента.

Ми уважно розглянули Ваше прохання до нас взяти ініціативу у переконанні представників опозиційних партій долучитися до роботи Конституційної Асамблеї на основі Указу Президента від 25 січня 2012 року. Ми вважаємо, що взаємодія влади України з Радою Європи щодо проекту Кримінально-процесуального кодексу є гарним прикладом для наслідування шляхом організації подібних тісних консультацій з експертами Венеціанської комісії. Це мало б на меті розробку концепції Конституційної Асамблеї, яка б забезпечила ефективну участь у процесі розробки усіх відповідних політичних сил, експертів та представників громадськості в цілому, а також дозволить публичну дискусію за змістом цієї ключової реформи. Такий процес гарантуватиме легітимність нової Конституції та політичної системи в Україні.

Під час наших зустрічей з представниками опозиційних партій в Україні ми заохочували їх до конструктивного підходу до ключових процесів реформування. Концепція Конституційної Асамблеї, розроблена у тісних консультаціях з експертами Венеціанської комісії, надала б сильні аргументи для залучення як представників опозиції, так і громадських організацій. З цією метою ми б заохотили авторів концепції проекту Конституційної Асамблеї до організації, у разі згоди, круглого столу, із запрошенням представників опозиції, громадських організацій та експертів Венеціанської комісії, з метою обговорення прийнятної для всіх та заснованої на міжнародному досвіді концепції Конституційної Асамблеї.

Ми будемо й надалі ретельно відстежувати це важливе питання та вживати всіх необхідних заходів для підтримки процесу всеохоплюючої конституційної реформи в Україні таким чином, щоб забезпечити її якнайширшу політичну та публічну легітимність.

Щиро Ваші,
Кетрін Ештон
Штефан Фюле

11 квітня 2012 р.
Леонід Кожара, Заступник голови Комітету у закордонних справах Верховної Ради України, Заступник Голови Партії Регіонів
//blogs.pravda.com.ua/authors/kozhara/4f85377150dcc/
//news.zn.ua/tags/lieonid-kozhara


Михайло Чечетов, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів

Якщо вони відмовляться взяти участь у роботі Конституційної Асамблеї, то це означатиме, що вони зірвали маску і ми побачимо брехливе, лукаве гниле лице опозиції.

Такі важливі питання, як розробка нового законопроекту, потребують спільного вирішення влади і опозиції.

Європейські політики наголошують, що не слід дистанціюватися від вирішення важливих, стратегічних питань країни, від визначення подальшого шляху розвитку країни. Слід всім разом вирішувати долю нашого дому, визначати майбутнє. Необхідна участь і опозиції, і більшості, адже це визначення нашої долі.

В Європі такого немає, щоб при вирішення стратегічних, нагальних, фундаментальних питань життя країни, хтось ставав з боку і казав, що його хата з краю. Це тільки у нас таке може бути.

У разі, якщо опозиція хоче наблизити Україну до вступу в ЄС, вона повинна використовувати європейські принципи та підходи у своїй політиці і взяти участь у роботі КА.

11 квітня 2012 р.
//www.unn.com.ua/exclusive/676737-m.chechetov:-vidmova-vzyati-uchast-u-konstitutsiyniy-asambleyi-pokagee-brehlivist-opozitsiyi?
//file.liga.net/person/302-mihail-chechetov.html


Олександр Єфремов, народний депутат України, лідер фракції Партії регіонів

Ми отримали від керівників ЄС листа. Вони дуже позитивно оцінюють дії влади у трактуванні КПК. Вони сподіваються, що ми також будемо працювати стосовно змін у Конституцію. Зокрема, за консолідованої роботи влади та опозиції у рамках підготовки змін до Конституції і щодо Конституційної Асамблеї.

09 квітня 2012 р
//ua.for-ua.com/politics/2012/04/09/124306.html
//file.liga.net/person/365-aleksandr-efremov.html

Ольга Боднар, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування («БЮТ-«Батьківщина»)

Конституційна реформа вже давно на часі. І розпочинати її потрібно з того, що вже «горить».

Терміново потрібно вдосконалювати і прибирати той жах, який відбувається в судовій системі, місцевому самоврядуванні, адміністративно-територіальному устрої. Крім того, потрібно, врешті-решт, визначитись, яка в нас республіка: парламентська чи президентська. Бо нині кожен підлаштовує ситуацію під себе, так не може бути. Держава повинна мати певний курс. І Конституція має бути фактично юридичною Біблією країни, дороговказом.

Водночас, чинна влада не має права приступати до конституційної реформи. Бо вона має здійснюватися не в інтересах однієї політичної сили, а в інтересах українського народу і держави Україна…

Опозиція має свої пропозиції до Основного Закону, але пропонувати їх просто так, щоб їх відкинули - немає сенсу. Якщо робота вестиметься не в інтересах однієї політичної сили, а всієї держави, тоді так, ми будемо співпрацювати.

Сам процес змін, має відбуватися так, як свого часу писалася чинна Конституція - за допомогою науковців, знаних юристів.

03 квітня 2012 р.
//www.golos.com.ua/Article.aspx?id=253217
/www.radiosvoboda.org/content/article/2252604.html

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

Дивна радість пана Кожари з приводу прозорого натяку Європи щодо необхідності перезавантажити Конституційну Асамблею з урахуванням позиції опозиції та громадянського суспільства…