середу, 27 квітня 2011 р.

Не поспішай, бо встигнеш


Леонід Кравчук: 
Концепція Конституційної асамблеї буде готова 
в липні

Схоже, що Віктор Янукович нарешті вирішив покінчити з бардаком навколо створення Конституційної асамблеї. 
Нагадаємо, що ще 21 лютого він створив науково-експертну групу для підготовки Конституційної асамблеї, а її головою поставив Леоніда Кравчука

Для багатьох експертів це було дивним, адже за кілька місяців до того Віктор Янукович створив Комісію зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права на чолі з нардепом регіоналом Сергієм Головатим. Ця комісія також мала займатися конституційними питаннями.

Протиріччя вилізли на поверхню майже одразу – вже через кілька днів після створення групи Кравчука виявилося, що ще 16 лютого комісія Головатого навіть затвердила свою концепцію створення асамблеї. Група ж Кравчука ще тільки починала її розробляти. Більше того, на початку березня документ Головатого вже передали на розгляд Венеціанській комісії, і 26 березня навіть отримали висновок.

Потім Віктор Янукович призначив Марину Ставнійчук до себе в адміністрацію, і доручив їй займатися тими самими конституційними питаннями. Здавалося, що в Конституційної асамблеї вже навіть не дві, а цілих три няньки.

І ось сьогодні нарешті всі ці групи, комісії і радники Президента таки сіли за один стіл. На закритому спільному засіданні в АП комісії Головатого, групи Кравчука за участю Марини Ставнійчук було вирішено створити нове утворення – Редакційний комітет. До цієї структури увійдуть 11 людей. За даними «Главкома», там точно працюватимуть Сергій Головатий, Марина Ставнійчук, Микола Козюбра, Юрий Шемшученко та Василь Тацій. Очолить комітет Леонід Кравчук, а єдиним завданнями нового органу буде пошук компромісного варіанту концепції Конституційної асамблеї. Адже зараз їх є вже кілька – від комісії Головатого та від групи Кравчука. Чи вдасться всім цим людям знайти спільну мову, враховуючи напружені стосунки всіх названих персонажів, сказати важко, принаймні деякі члени комітету неофіційно такі побоювання висловили.

Після спільного засіданні в Адміністрації Президента «Главком» розпитав Леоніда Кравчука щодо подробиць створення нового органу та перспектив його роботи.

- Леоніде Макаровичу, які результати спільного засідання вашої науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї та Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права?

- Результати позитивні. Найперше, всі схвалили підхід, що Конституційна асамблея має бути консультативно-дорадчим органом при Президенті України. Друге – модернізація України, ініціатива, з якою виступив Президент, не може відбутися без реформи конституційно-правової сфери.

Щоб узгодити діяльність науково-експертної групи і Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права ми сьогодні утворили Редакційний комітет. В нього увійшли представники обох органів – кращі професіонали в цій сфері. Комітет складається з одинадцяти осіб й він буде опрацьовувати ті питання, які вже напрацьовані. Скажімо, є кілька проектів концепції Конституційної асамблеї. Один підготувала Комісія зміцнення демократії та утвердження верховенства права.

- Щодо нього вже є і висновок Венеціанської комісії…

- Так, щодо нього вже є висновок Венеціанської комісії. Також є ще один проект концепції, підготовлений Інститутом держави і права імені Корецького. Є вже проект концепції і зауваження, підготовлений Харківською юридичною академією. Маємо конкретні зауваження членів науково-експертної групи. Редакційна комісія до середини липня опрацює всі концепції з урахуванням висновку Венеціанської комісії й підготує одну концепцію. Цей документ ми в липні затвердимо й будемо далі працювати над створенням Конституційної асамблеї.

- Хто буде головою цієї редакційної комісії? За нашими даними, це будете саме ви…

- Так, я її очолив. Але думаю, що мені там не треба бути головою, краще, аби Юрій Шемшученко (Глава інституту імені Корецького – ред..) керував її роботою. Він професіонал, має цілий інститут. Я буду брати участь в роботі, може в мене якісь пропозиції будуть або зауваження. Для мене не важливе питання амбіції, щоб там керувати.

- В чому така велика різниця між концепціями Комісії Сергія Головатого і інституту Корецького? Там зовсім різні підходи?

- Ні, різних підходів немає. Є багато різних нюансів: як утворювати асамблею, як формувати склад – обирати чи призначати, які пропорції представлення владних інститутів та громадськості. Тобто, чисто правові і демократичні підходи. Ми хочемо, щоб робота асамблеї була відкритою, публічною та прозорою. Люди мають відчути, що через своїх представників вони причетні до творення нового періоду життя. Адже я вважаю, що після послання Президента має початися новий період життя України, оновлення та модернізація.

- До речі, в рішенні Венеціанської комісії щодо концепції Головатого, чітко вказана рекомендація обирати склад Конституційної асамблеї в парламенті. Такий підхід вже обговорювався, чи все ж таки членів асамблеї призначить Президент?

- Ми виходимо з того, що у нас є парламент, і, врешті решт, зміни до Конституції буде вносити не асамблея, а тільки парламент. Ми опрацюємо зміни, запропонуємо, підпишемо і подамо Президентові. Він вже внесе проект в парламент. Верховна Рада обговорить його і проголосує. Тобто, немає сенсу, щоб парламент затверджував склад Конституційної асамблеї. Венеціанська комісія пропонує рішення, відштовхуючись від світового досвіду. Але ми враховуємо наші реалії й особливості. Ми ж не можемо не бачити того, що є легітимно обраний парламент. В 2012 році будуть парламентські вибори, за цей час змін до Конституції не зможемо внести, тому внесенням змін до Конституції буде займатися наступна Верховна Рада.

- Чи обговорюються вже конкретні зміни до Конституції?

- Ні, коли ми створимо концепцію асамблеї, то наступним кроком буде розробка концепції змін і доповнень до Конституції.

- Зі сторони виглядає, що навколо Конституційної асамблеї є багато неузгодженостей. Є комісія Головатого, є ваша робоча група, є Марина Ставнійчук, яка займається тим самим в Адміністрації Президента. Не заважає роботі така кількість органів, які займаються тим самим? Конкуренція не заважає?

- Марина Ставнійчук очолює управління в Адміністрації Президента. Вона готує пропозиції і висновки не тільки щодо Конституції, а й з усього правого аспекту. Комісія Головатого має також більш широкий профіль. Наша ж група так і називається – з підготовки концепції Конституційної асамблеї.

- Просто комісія Головатого розробила свою концепцію і подали на розгляд Венеціанської комісії. За вашою спиною…

- Ну вони подали. А міг подати інститут Корецького. Але він не подав. Це ж ніяким чином не означає, що концепція Головатого головна. Вона – один з проектів.

- Тобто, конфлікту між вашими органами немає?

- Немає. І не буде!

27.04.2011 р.
Віталій Червоненко, «Главком»
//glavcom.ua/articles/3604.html
//svit24.net/

13.04.2012 Сергей Головатый. Демократия у нас есть
14.03.2012 Сергій Головатий. Конституція - це акт народу
06.03.2012 Спів Головатий
06.03.2012 Комісія при Януковичу забракувала проект КПК Януковича
01.03.2012 Указ Президента України №168/2012 Про деякі питання Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого, Марини Ставнійчук)
16.08.2011 Олександр Северин. Симулякр під венеціанським соусом
29.03.2011 Європейська Комісія за демократію через право (Венеціанська комісія). Висновок «Про концепцію створення і функціонування Конституційної Асамблеї в Україні» (Сергія Головатого)
11.03.2011 Сергій Головатий. Конституція 1996 року - це українська цінність. Але...
10.03.2011 Виталий Червоненко. Схватка за Конституционную Ассамблею
16.02.2011 Концепція створення і функціонування Конституційної Асамблеї (Сергія Головатого)
09.12.2010 Указ Президента України №1116/2010 Питання Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого /положення, склад)
02.04.2010 Указ Президента України Про ліквідацію Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого)
27.12.2005 Конституційна реформа 2004 року. Висновок Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого)
2005-2010 Національна комісія із зміцнення демократії та утвердження верховенства права (укази, положення, склад)

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

28.10.2011 г.
Конституционная ассамблея заглохла

«Вся работа по Конституционной ассамблее заглохла. По крайней мере, мне не известно, чтобы кто-то где-то собирался. В частности, не собирался и так называемый Редакционный комитет», - рассказал «Главкому» член Комиссии Головатого и Редакционного комитета Кравчука, судья Конституционного суда в отставке, профессор Николай Козюбра...

«Достаточно давно нам предоставили проект концепции создания ассамблеи, но никакого обсуждения так и не было. Последний раз мы встречались еще весной. Очевидно, сейчас эта тема уже никого не волнует. Некоторые люди верили в серьезность затеи с Конституционной ассамблеей, может, и сам Кравчук с оптимизмом смотрел. Хотя он не был сторонником быстрой работы над проектом. Сейчас же его позиция в этом вопросе не просматривается», - поделился своей версией происходящего Николай Козюбра.

Глава президентской Комиссии по укреплению демократии и усилению верховенства права Сергей Головатый также давненько не слышал о работе Редакционного комитета Кравчука, хотя он тоже является его членом.

«За это направление работы отвечает Марина Ставнийчук. Она возглавляет управление конституционной модернизации. Я к этому процессу не допущен. Редакционная комиссия должна была наработать общий проект создания Конституционной ассамблеи. Но с лета ничего не изменилось, не было никаких заседаний, никто не встречался», - сообщил «Главкому» Головатый.

Не смог пролить свет на проволоки в подготовке Конституционной ассамблеи и Леонид Кравчук. Как сообщила «Главкому» его помощница Оксана Сибирцева, Леонид Макарович на лечении в Феофании, сможет о чем-то рассказать минимум через неделю. Лишь уточнила, что в последнее время никаких новостей по Конституционной ассамблее не было.

С другой стороны, Марина Ставнийчук, советник Президента и глава управления по вопросам конституционно-правового реформирования АП уверяет, что тема Конституционной ассамблеи еще актуальна, а группа Кравчука вот-вот завершит работу.

«Научно-экспертная группа под руководством Леонида Макаровича завершает работу над концепцией формирования и деятельности Конституционной ассамблею. Очевидно, в ближайшее время будут передавать Президенту Украины материалы, чтобы можно было уже подходить к механизмам формирования персонального состава», - заявила Марина Ивановна.

Ситуация странная – группа Кравчука вроде бы в ближайшее время завершит подготовку концепции, но она не собиралась с конца апреля. И тут самое главное, а зачем Януковичу продолжать игры с Конституционной ассамблеей? С Европой и так рассорились по полной программе. Какие-то замечания к Конституции на фоне посадки Тимошенко в ЕС никого не волнуют. Да и какой смысл для Президента менять Конституцию – полномочий у него и так предостаточно. Не стоит удивляться, если о Конституционной ассамблее мы в будущем не услышим.

Виталий Червоненко, «Главком»
http://glavcom.ua/articles/5178.html