вівторок, 28 травня 2013 р.

Олександр Барабаш: Вадік Румин проведе референдум


Народні депутати від опозиції, правники і громадські активісти сьогодні мали грунтовну розмову про те, що робити із Законом «Про всеукраїнський референдум».

Учасники цього зібрання [круглого столу на тему «Удосконалення правового регулювання інституту референдуму в Україні»], організованого Коаліцією громадських організацій «За чесний референдум» [за фінансової підтримки IFES-Україна], добре обізнані із цим законом і їм не треба було переконувати одне одного, що цей закон – найбільше зло у нашому законодавчому полі. Ось деякі висловлювання з сьогоднішнього «круглого столу» про цей акт:

«Закон «Про всеукраїнский референдум» побив всі рекорди, за яким закон взагалі можна назвати неконституційним», – Юлія Кириченко.

«Закон «Про всеукраїнський референдум – це найефективніша зброя проти Незалежної України, – Сергій Головатий.

Проте найвлучніше, як на мене, про цей закон сказав віце-президент асоціації Народних депутатів минулих скликань Олександр Барабаш: «Вадік Румин проведе референдум».

В цій фразі – весь сценарій влади щодо проведення референдуму, якщо опозиція, громадські активісти і правники не доб'ються скасування Закону «Про всеукраїнський референдум», що його було ухвалено 6 листопада 2012 року.

Тобто, за цим законом владі для проведення референдуму не потрібні громадяни, активісти, політики, достатньо «Вадіків Румунів».

Адже за цим законом влада:
  • сама сформує комісії,
  • не допустить спостерігачів (тільки від ініціативної групи можна, себто, тільки від влади),
  • копії протоколів з дільниць видаватимуть тільки представникам ініціативної групи (також від влади),
  • свободи слова на час референдуму не буде,
  • оскаржити в суді результати підрахунку неможна в принципі! Адже результат голосування набирає чинності у момент усного (!!!) оголошення результатів у Центрвиборчкомі.

Ті хто будуть проти поставленого на референдумі питання (наприклад, приєднання України до Митного Союзу чи обрання президента у парламенті, а громадянами як зараз), не матимуть жодного законного способу інформувати або агітувати проти таких ідей, взагалі, ніхто не зможе якось легально боротися проти махінацій із формулюванням запитання чи підрахунком голосів.

У разі організованого – неюридичного – спротиву на противніків референдуму спустять... «Вадіків Румунів». Апокаліптична картинка вималювалася на сьогоднішньому обговореннні. Але апокаліпсіс ще можна відвернути.

Висновки і рекомендації сьогоднішнього «круглого столу»:

Найперше, опозиція має зробити тему скасування цього закону про референдум найгарячішою у політичному дискурсі – говорити про неприпустимість існування такого закону скрізь: в парламенті, на ток-шоу, із виборцями, з дипломатами.

По-друге, внести инший законопроект чи нову редакцію закону про референдум, положення якого відповідають Конституції України та рекомендаціям Венеціянської комісії (аналіз Венеціянки має бути вже в середині червня)

І по-третє, вже зараз розробляти «план Б», якщо влада спробує застосувати чинний закон про референдум.

P.S. Ніхто з учасників Коаліції «За чесний референдум» і сьогоднішньої дискусії не думає посягати на святе право громадянина обирати. Але треба спершу забезпечити можливість вибору. Чинний Закон «Про всеукраїнський референдум» права вибору громадянину не дає.

Наталя Соколенко, 28 травня 2013 року
http://blogs.pravda.com.ua/authors/sokolenko/51a4b2d0bc994/

30.09.2013 Звернення щодо Закону України «Про всеукраїнський референдум» Коаліції громадських організацій «За чесний референдум» 

http://dt.ua/UKRAINE/obvinuvacheniy-u-pobitti-zhurnalistiv-vadim-titushko-postane-pered-sudom-1-lipnya-123973_.html

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

28.05.2013 | Круглий стіл
«Удосконалення правового регулювання
інституту референдуму в Україні»

Коаліція громадських організацій "За чесний референдум" закликає визнати неконституційним Закон "Про всеукраїнський референдум" і звертається до депутатів з опозиційних фракцій, Уповноваженого ВРУ з прав людини із пропозицією внести відповідні подання до Конституційного Суду.

За словами Голови правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, Закон «Про всеукраїнський референдум» встановлює неконституційний порядок зміни Конституції. «В результаті ми можемо отримати конкуренцію Конституцій, а як наслідок – руйнацію правової системи і цілісності держави», - сказав він.

На думку Ігоря Коліушка, Закон встановлює маніпулятивні процедури, які не дозволяють встановити реальне волевиявлення громадян на референдумі: «Цей Закон має виразне політичне спрямування, адже референдум «за народною ініціативою» ніхто крім влади організувати не може».

«Закон «Про всеукраїнський референдум» не забезпечує реалізацію конституційного права громадян брати участь в управлінні державою відповідно до демократичних міжнародних стандартів», - заявив Денис Ковриженко, радник з правових питань IFES-Україна. За його словами, цей Закон в ряді положень (формування комісій, формулювання питань, які виноситься на референдум, та ін.) не відповідає Кодексу належної практики з питань проведення референдумів.

Як зазначила експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, Верховна Рада прийняла Закон «Про всеукраїнський референдум», перевищивши свої повноваження та порушивши порядок розгляду та прийняття законів. встановлекний у Конституції України.»Цей Закон суперечить Конституції, зокрема він унеможливив проведення місцевих референдумів. Цей Закон руйнує правову систему, бо він вищий за Конституцію», - додала вона.

Незважаючи на те, що експерти та представники громадянського суспільства вже давно говорять про недосконалість Закону та небезпеку, яку він становить для української правової системи, опозиція досі не вжила кроків щодо зміни законодавства з питань всеукраїнського референдуму та прийняття законодавства щодо місцевих референдумів, вирішення питань неконституційності Закону «Про всеукраїнський референдум», зокрема встановлення неконституційного порядку зміни Конституції України, а також приведення положень цього Закону у відповідність до європейських стандартів.

Представники Коаліції «За чесний референдум» розробили два конституційні подання - про неконституційність процедури та перевищення повноважень Верховною Радою при ухваленні Закону «Про всеукраїнський референдум» і неконституційність окремих положень цього Закону щодо порядку зміни Конституції України. Їх направлено на адресу усіх опозиційних народних депутатів та Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Коаліція звертається до депутатів-опозиціонерів із проханням внести ці конституційні подання до КС та створити спільну робочу групу (влада, опозиція, експерти або опозиція, експерти) для розробки нової редакції Закону «Про всеукраїнський референдум» згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, які очікуються в червні.

Водночас присутній на круглому столі народний депутат Валерій Карпунцов («УДАР») повідомив, що його фракція у Парламенті спільно з Коаліцією «За чесний референдум» підготувала конституційне подання про неконституційність процедури ухвалення цього Закону, але досі не внесла через певні «тактичні кроки». Разом з тим неконституційність положень цього Закону представники фракції «УДАР» пропонують усунути шляхом внесення до нього змін. За словами Валерія Карпунцова, найближчим часом подання буде направлено до Конституційного Суду.

Народний депутат Володимир Бондаренко (фракція «Батьківщина») заявив, що опозиція готова розглянути всі пропозиції з цього питання і виробити єдину позицію.

http://www.pravo.org.ua/politicreformandconstitutionslaw/2011-12-14-18-24-53/1364-hromadskist-vymahaie-vdoskonalyty-pravove-rehuliuvannia-instytutu-referendumu-v-ukraini.html