понеділок, 24 вересня 2012 р.

Віктор Янукович: Ми робитимемо акцент на необхідності надання нового поштовху вирішенню тривалих конфліктів на європейському просторі


Виступ Президента на пленарному засіданні 67-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

Шановний пане Голово!
Шановні колеги! Пані та панове!

Від імені України щиро вітаю вельмишановного пана Вука Єремича з обранням на посаду Голови 67-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Бажаю Вам успіхів та плідної діяльності на цій посаді.

Тема цьогорічних дебатів - врегулювання міжнародних спорів мирними засобами - є незмінно актуальною. Цей імператив зафіксований у Статуті ООН державами-засновниками організації, серед яких була і Україна.

Я переконаний, нині основоположний принцип мирного врегулювання спорів має залишатися наріжним каменем сучасної системи міжнародних відносин. Це - головна місія нашої Організації. Це - прямий обов’язок кожної держави-члена ООН.

Шановний пане Голово!

Наразі ми усі уважно слідкуємо за ситуацією в Сирії, яка залишається украй тривожною. Україна поділяє глибоке занепокоєння міжнародного співтовариства щодо ескалації насильства у цій державі.

Закликаємо всі причетні сторони докласти максимальних зусиль задля врегулювання конфлікту на основі поваги до Статуту ООН та загальновизнаних принципів міжнародного права.

Народ України ніколи не був та не буде байдужим до людських страждань. Ми не розділяємо горе на «своє» та «чуже».

Минулого року завдяки гуманітарній місії України з-під вогню в Лівії було вивезено громадян багатьох національностей, серед яких переважно - жінки та діти. У даному випадку йдеться не про одноразову акцію, а про рішучу налаштованість України використовувати свої можливості для захисту цивільного населення в «гарячих точках».

Саме тому цього року в момент загострення ситуації в Сирії ми одразу вивезли з цієї країни першу групу українських та польських громадян, які виявили бажання повернутися додому. Я хочу ще раз запевнити вас у тому, що й надалі українські літаки та кораблі, які можуть бути задіяні в зусиллях з евакуації громадян з «гарячих точок», завжди будуть відриті для всіх осіб, які потребують допомоги - незалежно від їх громадянства.

Україна схвалила рішення про надання через механізми ООН гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб у Сирії та сирійських біженців.

Переконаний, що спільними зусиллями світового співтовариства вдасться забезпечити безпеку цивільного населення Сирії. Вірю в міжнародну солідарність у цьому питанні.

Нещодавно ми стали свідками трагічної події - нападу 11 вересня цього року на консульство США в Лівії. Україна рішуче засуджує будь-які акти насильства проти дипломатичних представництв та їх співробітників. Україна вже протягом багатьох років залишається активною прихильницею зміцнення превентивної дипломатії в міжнародних відносинах. Звісно – за ключової ролі ООН.

Керуючись таким підходом, Україна започаткувала в рамках Ради ООН з прав людини діалог на тему запобігання порушень прав людини, зокрема ініціювавши відповідну тематичну резолюцію.

Забезпечення раннього попередження конфліктів було одним з ключових елементів першого членства України як незалежної держави в Раді Безпеки ООН у 2000-2001 роках.

Роботу у цьому напрямі ми ведемо і в Комісії ООН з миробудівництва.

Це ж завдання визначене одним із пріоритетів українського головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі у 2013 році. Загалом під час нашого головування в ОБСЄ рішуче налаштовані докласти всіх зусиль для зміцнення безпеки в регіоні та демократичних інститутів її держав-учасниць. Ми також сприятимемо підвищенню ефективності ОБСЄ як регіональної організації за розділом 8 Статуту ООН.

При цьому ми робитимемо акцент на необхідності надання нового поштовху вирішенню тривалих конфліктів на європейському просторі та реагування на нові виклики і загрози безпеці, зокрема енергетичні.

Ми прагнемо підвищити ефективність ОБСЄ у ранньому попередженні конфліктів.

Українське головування активно сприятиме поглибленню міжнародного співробітництва та діалогу з метою підтримання стабільності, врегулювання кризових ситуацій і постконфліктної відбудови.

Особливу увагу ми приділятимемо переговорному процесу з Придністровського конфлікту, у розв’язанні якого Україна бере активну участь вже багато років.

Ми всіляко сприятимемо процесу Нагірно-Карабаського врегулювання, а також Женевським дискусіям з питань безпеки та стабільності на Кавказі.

Хотів би наголосити, що Україну як позаблокову державу не може не турбувати ерозія режиму Договору про звичайні збройні сили в Європі.

Ми виходимо з того, що цей міжнародно-правовий документ є наріжним каменем стабільності на континенті, а тому держави-учасниці мають докласти усіх зусиль, аби відновити його повноцінне та ефективне функціонування.

Саме тому в рамках свого головування в ОБСЄ Україна планує приділити особливу увагу питанню виходу з кризи, що виникла навколо цього Договору.

Мирне врегулювання та запобігання конфліктам стануть відправною точкою діяльності України у разі обрання до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки.

Шановні пані та панове!

На початку цього року Генеральний секретар ООН пан Бан Кі-мун оприлюднив п’ятирічний план дій Організації. Повністю підтримуємо визначені у цьому плані пріоритети. Розглядаємо їх як дороговказ діяльності ООН у найближчій перспективі.

Сьогодні ми переживаємо період безпрецедентних змін. На жаль, у світі, особливо з огляду на глобальну кризу, поглиблюються тенденції до стагнації економічного розвитку, зростання бідності та соціальної нерівності, посилення нестабільності в окремих державах і регіонах.

Очевидно, що ефективна протидія цим загрозам можлива лише шляхом об’єднання зусиль світової спільноти. У цьому зв’язку особливо актуальним вбачається підвищення ефективності міжнародної співпраці силових та правоохоронних структур, вироблення кращих практик з протидії новим викликам і загрозам, впровадження надійних заходів зміцнення довіри.

Варто зазначити, що цьогорічна Конференція ООН зі сталого розвитку залишила відкритими досить багато питань, в яких міцно пов’язані екологічні та соціально-економічні аспекти сучасного життя. Втім, розглядаємо Конференцію «Ріо+20» як важливий етап у розвитку міжнародного співробітництва під егідою ООН у зазначеній сфері.

Підсумковий документ Конференції довів здатність країн з різною політичною та економічною вагою досягати компромісів навіть у сьогоднішній непростий період.

Позитивом є започаткування комплексного підходу до питань сталої енергетики для всіх, сталого споживання та виробництва, викорінення голоду, забезпечення розвитку міст.

Україна вітає рішення Конференції стосовно посилення Програми ООН з навколишнього середовища, що має забезпечити більш системний і комплексний менеджмент усього спектру природоохоронних проблем.

Надзвичайно важливими для нас моментами є заснування політичного форуму високого рівня зі сталого розвитку та створення міжурядової робочої групи, яка розроблятиме цілі сталого розвитку на період після 2015 року.

Ця тематика становить особливий інтерес для України, підтвердженням чого стало проведення у липні цього року Національної добровільної презентації досягнень України у сфері Цілей розвитку тисячоліття в Економічній та Соціальній Раді ООН.

Користуюсь нагодою, щоб запевнити: участь у зусиллях ООН у галузі сталого розвитку залишатиметься незмінним пріоритетом України.

Глобальна антропогенна зміна клімату являє собою одну з планетарних загроз. Тому ми розглядаємо протидію цьому виклику як першочергове завдання для всього людства. Зазначу, що Україна добровільно приєдналася до другого періоду Кіотського протоколу, взявши зобов’язання скоротити на 20 відсотків викиди парникових газів до 2020 року.

Зважаючи на це, в рамках майбутнього головування в ОБСЄ Україна також сприятиме обговоренню проблем впливу на навколишнє середовище людської діяльності в енергетичній сфері, енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії.

Шановні колеги!

Звертаючись до проблематики міжнародної безпеки, хочу наголосити на глибокій відданості України справі побудови більш безпечного та захищеного світу.

Ця відданість - у національній свідомості українців, в якій відбилися лихоліття воєн, тоталітаризму й голодоморів, а також наслідки Чорнобильської аварії - найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. Тому прагнення України вберегти світ від подібних до пережитих нами трагедій виходить від самого серця українців.

Упродовж понад двох десятиліть своєї незалежності Україна є послідовним прибічником курсу глобального ядерного роззброєння та нерозповсюдження.

Ми добровільно відмовилися від третього в світі за потужністю ядерного арсеналу, ми дотрималися свого слова й цього року повністю вивезли з країни останні запаси високозбагаченого урану.

Вважаю, що ці важливі кроки, а також проведення минулого року в Києві Саміту з мирного та інноваційного використання ядерної енергії, є гідними наслідування.

У цьому ж світлі розглядаю Спільну декларацію України, Мексики та Чилі - країн, які доклали особливих зусиль з нейтралізації ризиків використання високозбагаченого урану.

Декларація залишається відкритою до приєднання.

На жаль, досі нереалізована амбітна мета поступової повної ліквідації ядерної зброї.

У цьому зв’язку ми наполягаємо: гарантії безпеки для держав, які відмовилися від своїх ядерних арсеналів та пішли на інші стратегічні поступки, мають бути відображені в юридично зобов’язуючих міжнародних документах.

Цього року Україна відзначила непересічну дату - двадцяту річницю участі в миротворчій діяльності ООН.

Щиро пишаюся внеском синів і доньок України, військовослужбовців і правоохоронців, представників цивільного персоналу, які служили та служать високим ідеалам миру під прапором ООН.

На цей час понад 34 тисячі українців виконали почесну миротворчу місію в понад 20 міжнародних операціях за мандатом ООН - від Гватемали до Тимору-Леште, від Хорватії до Мозамбіку.

Здобутий досвід дає Україні право говорити як про надбання та переваги, так і про проблемні питання сучасної миротворчості ООН. Серед останніх - загрозлива ситуація в галузі авіаційної мобільності, а також юридичні прогалини у розслідуванні злочинів, скоєних проти «блакитних шоломів».

Розраховую на подальшу підтримку ініціатив України, націлених на виправлення існуючих проблем миротворчої діяльності.

Шановні пані та панове!

Україна вітає успішне завершення Засідання високого рівня з верховенства права, яке відбулося тут, у Нью-Йорку 24 вересня цього року. У ході цього заходу українською стороною були задекларовані політичні зобов’язання, які ми будемо послідовно виконувати.

Переконані, що центром міжнародних зусиль зі зміцнення верховенства права має залишатися Організація Об’єднаних Націй. Водночас важливу роль у цій сфері й надалі повинні відігравати відповідні регіональні організації. Для України це Рада Європи, зокрема її Венеціанська комісія, тісна взаємодія з якою допомагає нам невпинно рухатися шляхом реформ у сфері верховенства права - і таким чином, реалізувати наші євроінтеграційні прагнення.

Цьому процесу активно сприятиме робота Конституційної Асамблеї - спеціального політичного органу, створеного в Україні для пошуку національного консенсусу стосовно положень Основного Закону.

У ході конституційного будівництва ми вивчаємо та будемо враховувати кращий досвід інших країн.

Пані та панове!

Твердо переконаний - глобальний поступ у кожній з окреслених ключових галузей нашої співпраці є неможливим без більш ефективної, дієвої та адаптованої до реалій ХХІ століття Організації Об’єднаних Націй.

Ключ до досягнення цієї мети - поглиблення процесу реформування ООН, насамперед її Ради Безпеки.

Позиція України є добре відомою: ми готові до обговорення усіх прогресивних концепцій реформування Ради Безпеки, здатних вивести держави-члени ООН на максимально широку згоду.

Вказане неодмінно передбачає врахування легітимних вимог усіх регіональних груп, зокрема Східноєвропейської.

Шановний пане Голово!

Пані та панове!

Лише Організація Об'єднаних Націй спроможна згуртувати людство для боротьби з актуальними викликами сьогодення.

Консолідована воля всіх 193-х держав-членів є непоборною силою, яка здатна подолати найбільш складні глобальні кризи.

Нашу єдність ми зобов’язані зміцнювати та берегти.

Вірю, що 67-ма сесія Генеральної Асамблеї сприятиме досягненню цієї благородної мети.

Дякую за увагу.

24-26 вересня 2012 року
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
http://www.president.gov.ua/news/25549.html
http://migraciya.com.ua/news/Official/ua-session-67/

21.02.2014 Угода про врегулювання кризи в Україні 
22.01.2013 Виступ Президента на урочистостях з нагоди Дня Соборності та Свободи України 
04.07.2012 Вітання Президента України Віктора Януковича Президентові Французької Республіки Франсуа Олланду з нагоди національного свята (Дня взяття Бастилії) 
22.01.2012 Віктор Янукович. Наші громадяни сильні духом і вміють перемагати 
22.01.2011 Виступ Президента України Віктора Януковича на урочистому зібранні з нагоди Дня Соборності України

Немає коментарів: