неділю, 22 січня 2012 р.

Віктор Янукович: Наші громадяни сильні духом і вміють перемагати


Виступ Президента на урочистих зборах з нагоди Дня Соборності та Свободи України

Шановні співвітчизники!

Сьогодні ми відзначаємо День Соборності та Свободи УкраїниЦе невід’ємні цінності, які з часів Київської Русі складали основу української національної ідеї.

Від віри у силу свободи і соборності бере витоки мрія Великого Кобзаря про «свою правду, і силу, і волю» в майбутній українській державі.

Ця віра не дала Україні загинути у полум’ї війн та репресій. Була на то, напевно, воля Божа, що сьогодні в наших руках – доля цієї мрії, вибореної завдяки зусиллям усіх поколінь українців.

І саме від нас великою мірою залежить, яку висоту підкорить Україна в двадцять першому столітті, наскільки міцну віру в своє право бути на цій землі, у цьому складному, глобалізованому світі ми передамо нащадкам.

Ця відповідальність вимагає великої праці і правдивого погляду на виклики, які стоять перед державою і народом.

А правда полягає в тому, що вільна і соборна Україна може відбутися лише як демократична європейська, економічно і гуманітарно розвинена спільнота, де кожен громадянин почуває себе вільно і захищено.

Наш шлях до Європи неможливий без фундаментальних реформ. Ми взяли курс на системну модернізацію країни.

За останні два роки, що минули, нам вдалося приборкати інфляцію, зберегти доволі значне економічне зростання, подолати майже 15% дефіцит бюджету, дякуючи Богу зібрати найбільший врожай за часи незалежності.

2012 рік – це рік Європи в Україні. Ми приймемо, і я впевнений, успішно – з усією традиційною українською гостинністю – Чемпіонат Європи з футболу.

Ми практично вже завершуємо цю роботу – побудовані стадіони, дороги, готелі, аеропорти. Європа та світ по-новому побачать і зрозуміють Україну.

Цього року ми укладемо Угоду про вільну торгівлю і Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, продовжимо роботу у питанні запровадження безвізових пересувань.

Будемо продовжувати нашу політику національного прагматизму з нашими стратегічними партнерами – Росією, США, Китаєм.

Ми розпочали масштабні інфраструктурні проекти. 

Крім вже згаданої підготовки до Євро-2012, ми розпочали будівництво вітрових і сонячних електростанцій, швидкісних залізниць, буде побудовано великий термінал із навантаження скрапленого газу на чорноморському узбережжі.

Це ті проекти, які дозволять Україні і заробляти, і заощаджувати в наступні десятиліття.

Так склалося, що реформи нам доводиться впроваджувати у вкрай несприятливих зовнішніх умовах.

По-перше, у світі продовжується економічна криза.

По-друге, Україна стала заручницею кабальних газових угод, підписаних у 2009 році. За рахунок яких країна несе величезні, мільярдні, збитки.

По-третє, нам залишився великий зовнішній борг.

Без перебільшення скажу, що ці угоди, ці борги склали реальну загрозу національній безпеці України. І ті, хто незалежно від посад, підштовхував Україну до прірви, мають нести відповідальність перед українським народом. Саме рівність усіх перед законом, невідворотність покарання за його порушення є ознакою правової держави.

Ми прийняли пакет законів про корупцію. Ми почали масштабну боротьбу з цим ганебним явищем. Ні високі посади, ні будь-яке політичне прикриття не будуть рятувати порушників законів від правосуддя.

Ми через закони дали доступ громадянам до будь-якої публічної інформації.

Проводиться судова реформа, прийнято нове демократичне виборче законодавство.

Кілька днів тому я вніс до Парламенту проект нового Кримінально-процесуального кодексу, який відповідає європейським стандартам.

На черзі – реформування системи правоохоронних органів.

Проводиться робота по створенню Конституційної асамблеї і підготовки до конституційної реформи.

Захист прав людини – це також невід’ємна складова демократичної, європейської країни. Ми суттєво посилимо моніторинг і контроль за розслідуванням кожного виявленого випадку порушення прав та свобод людини.

І на особливому контролі – забезпечення свободи слова.

Вже другий рік поспіль в Україні влада працює згідно зі щорічним Національним планом реформ, в якому закладено основні пріоритети та завдання по кожному з напрямків змін.

Завдання всієї української влади - щоб у 2012 році кожен українець відчув ефективність та результативність наших дій.

Невід’ємне право кожного українця – це право на добробут.

Я вимагатиму від Уряду приділяти першочергову увагу забезпеченню соціальних і економічних прав громадян України.

Незважаючи на вже згадані мною економічні негаразди, необхідно підвищувати виплати малозабезпеченим. Адресні доплати отримають цього року вчителі, лікарі, працівники культури, пенсіонери, мало захищені люди.

Ми зробимо усе, аби і надалі зменшувати темпи інфляції.

Переконаний, що без твердих гарантій соціального захисту наших громадян жодні модернізаційні проекти не досягнуть успіху. Ефективні і продумані соціальні реформи, без надмірного бюрократичного запалу і «кавалерійських наскоків» – одна з головних цілей державної політики. Надійне забезпечення захисту соціальних прав громадян України сприятиме посиленню добробуту, впровадженню нових стандартів якості життя українців.

В мене немає ніякого сумніву: політика модернізації та ідея сучасної розвиненої держави об’єднає усіх громадян. Тільки так Україна зможе ствердитись як сильна та амбітна держава в сучасному глобалізованому і складному світі.

Я чітко усвідомлюю цю мету. Я знаю, як її досягти. Я буду діяти рішуче і послідовно.

У мене достатньо політичної волі аби поступово втілити в життя нашу споконвічну мрію – розбудови сильної незалежної України.

Чи готові ми до цього? Глибоко переконаний – так! Наші громадяни сильні духом і вміють перемагати. Переконаний, нам вистачить натхнення, самовідданості та наснаги.

Я вірю в соборну справедливу і незалежну Україну, в якій свобода людини, її громадянські права є найвищою цінністю!

І допоможе нам Господь Бог у цій великій і надважливій справі.

Зі святом! З Днем Соборності та Свободи України!

22.01.2012
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/22660.html

22.01.2014 Звернення Президента України з нагоди Дня Соборності та Свободи
22.01.2013 Виступ Президента на урочистостях з нагоди Дня Соборності та Свободи України 
... 

Участь Президента в урочистостях з нагоди Дня Соборності і Свободи України. 22 січня 2012 року //www.president.gov.ua/gallery/1921.html

Немає коментарів: